Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone megreformálná a szerinte unalmas időmérő edzések lebonyolítását, méghozzá egészen egyedülálló módon: a Forma-1-vezér most azt találta ki, hogy a tíz leggyorsabb pilóta között sorsolás döntsön az első rajtkocka sorsáról.

Bernie Ecclestone már jó ideje hangoztatja, hogy a Forma-1-ben idén bevezetett új kvalifikációs rendszer úgy rossz, ahogy van, a 72 éves multimillios korábban szörnyűnek, valamint teljesen érdektelennek titulálta a Max Mosley vezette Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) találmányát. Ám amellett, hogy folyton bírálja a szisztémát, új megoldásokkal is elő szokott rukkolni: legújabb felvetése azonban - bocsánat a jelzőért - meglehetősen ostobára sikeredett, ráadásul legszívesebben még idén bevezetné a száguldó cirkuszban.

"Az időmérő edzésen a tíz legjobb időt elérő pilóta között sorsolással határoznám meg a rajtsorrendet" - lepett meg mindenkit Ecclestone. "Így garantált lenne, hogy minden egyes futamon más legyen a felállás, ráadásul a legjobb tízből mindenkinek ugyanakkora esélye lenne a pole pozíció megszerzésére."

Ecclestone a jelek szerint nem gondol arra, hogy így egyesek igazságtalanul jutnának előnyhöz, míg mások hátrányba kerülnének. Mert tegyük fel, realizálódik az az egészen minimális esély, hogy elfogadják a javaslatot: jóllehet hiába éri el valaki a legjobb időt, akkor megtörténhet, hogy a sorsolás miatt csak a tizedik helyről rajtolhat. És ha mondjuk Monacóban jár így, akár még a pontszerzéstől is elbúcsúzhat.

Ecclestone azonban erre is kitalált egy alternatívát: a hatvanperces tréning után a legjobb tíz időt elérő versenyzőt kiküldené még egyszer a pályára, hogy a mostani szabályoknak megfelelően (mindenki egy gyors kört tehet meg) döntsék el, ki a legjobb. "Az itt kialakult sorrend szerint is kapnának pontot a pilóták, majd ezután sorsolnánk ki a rajtfelállást. Így talán kompenzálni lehet, ha valaki elveszíti az első helyét." No igen, csak éppen az is elképzelhető, hogy valaki a legjobb időt autózza a különversenyben (így pontokat kap), ám ezután a sorsolásnál is szerencséje is lesz, így ő kapja az első rajtkockát is.

Nem csoda, hogy Max Mosley nem is kommentálta a brit szakember vízióit. "Semmi esély arra, hogy idén változzon az időmérő edzések lebonyolítása" - mondta Mosley. "A következő szezontól lehetnek változások, ám egyelőre egyetlen olyan javaslatot sem hallottam, ami a jelenleginél jobb lenne."