Vágólapra másolva!
Michael Schumacher volt a leggyorsabb a Forma-1-es Monacói Nagydíj első időmérő edzésén Rubens Barrichello és Jenson Button előtt.

Kimi Räikkönen kezdte a gyakorlást, s a McLaren-Mercedes pontversenyben éllovas finn pilótája 1:17.926 perccel tette le névjegyét, majd jött Michael Schumacher. A Ferrari ötszörös világbajnoka hihetetlen tempóban száguldott, s 1:16.305-tel simán átvette a vezetést, pedig vetélytársa sem ejtett nagyobb hibát. A harmadikként rajtoló Rubens Barrichello még csapattársánál is jobban kezdett, de a folytatásban némileg lelassult, így elmaradt a helycsere az élen.

Következett Fernando Alonso, de a Renault reményei ellenére nagyon kikapott a két Ferrari-sztártól, s még Räikkönent sem veszélyeztette. Az ötödikként kezdő David Coulthard sem közelítette meg Schumit és Barrichellót, de a pontverseny éllovasát, saját csapattársát sikerült megelőznie.

Ralf Schumacher is jó tempóban kezdett, ám gyorsan elveszítette a ritmust, s csak negyedik lett. Juan Pablo Montoya már a pálya első felében nagy hátrányba került, végül közvetlenül csapattársa mögé került.

Giancarlo Fisichella sokáig felülmúlta a várakozásokat, a végére azonban lelassult, bár így is reményt keltő idővel ért célba. Alonso betlije után Jarno Trullinak kellett megmentenie a Renault becsületét, s ez sikerült is neki, csak a két ferraris ért el nála jobb eredményt. Ráadásul az olasz pilóta harmadikként az álomhatárnak számító 1:17 alá került.

Jenson Button megirigyelhette Trulli bravúrját, remek tempóban száguldott, s bejött a harmadik helyre. Sőt, kis szerencsével akár Barrichellót is megelőzhette volna, de nyilvánvaló, hogy a BAR-Hondánál elégedettek az angol versenyzővel.

A mezőny második felét Heinz-Harald Frentzen nyitotta, de balszerencsésen, mert "felrobbant" a motorja, ezért meg kellett szakítania körét. Ez azt jelenti, hogy a szombati második időmérő edzést elsőként kezdi a Sauber-Petronas német pilótája. Az autó eltakarítása miatt közel félórára félbeszakították az edzést.

A kényszünet után a délelőtti szabadedzés legjobbja következett, Mark Webber azonban alaposan elmaradt a várakozásoktól, mindössze kilencedik lett. Az utolsó nyolc versenyző egyáltalán nem veszélyeztette az élcsoportot, sőt többen roppant szerény eredménnyel fejezték be mért körüket.

A vasárnapi futam rajtsorrendjét a szombati, 14 órakor kezdődő második időmérő edzés határozza meg.