Vágólapra másolva!
Michael Schumacher kapta idén azt a díjat, amely a tragikus körülmények között elhunyt Forma-1-es versenyző, Lorenzo Bandini emlékét őrzi. A Le Castellet-i tesztelésen holtversenyben lett első David Coulthard és Juan Pablo Montoya.

Michael Schumacher csütörtökön nagy munkában volt a Ferrari fioranói tesztpályáján, néhány órára azonban meg kellett szakítania a Monacói Nagydíjra való felkészülését. Jean Todt csapatfőnök társaságában Brisighellába repült, ahol is átvette a tizedik alkalommal kiosztott, rangos Lorenzo Bandini-díjat.

Ezt a kitüntetést többnyire feltörekvő fiataloknak szokták odaítélni (korábban Juan Pablo Montoya, Jacques Villeneuve, David Coulthard és Giancarlo Fisichella kapta meg ezt az elismerést), ám a jubileumi díjátadón szakítottak a hagyományokkal: a Lorenzo Bandini Társaság ezúttal Michael Schumachert tartotta érdemesnek a díjra, így ismerve el a Forma-1-ben elért eredményeit. Az ötszörös világbajnok, aki bármikor képes frappáns nyilatkozatot adni, természetesen most is jelesre vizsgázott kommunikációs készségből. "Magamat még most is a folyamatosan fejlődő versenyzők közé sorolom" - mondta Schumacher egy mosoly kíséretében. "Örülök, hogy ellátogathattam erre a csodás helyre."

Schumacher és Todt helikopterrel érkezett Brisighellába, ahol találkoztak Gabriella Bandinivel, az egykori Ferrari-pilóta Lorenzo nővérével. Cesare Sangiorgi polgármester, és Tiziano Samore, a Lorenzo Bandini Társaság elnöke is jelen volt a ceremónián, amely Todt szerint egyértelmű tisztelgés volt Schumacher ötödik világbajnoki címe előtt.

"Pályafutása kezdete óta csodálom Schumachert" - áradozott a németről Gabriella Bandini. "Különös fényt látok a szemeiben csillogni, s nagyra becsülöm, hogy a nehéz időkben is hű maradt a Ferrarihoz." A díjátadás után Schumacher és Todt visszautazott Fioranóba, ahol a világbajnoki pontverseny jelenlegi második helyezettje folytatta a gyakorlást. Összességében 142 kört tett meg (ebből tizet a pálya rövidített változatán), legjobb ideje 56.591 volt.

Le Castelletben is folytatódott az intenzív felkészülés a Monacói Nagydíjra, s furcsa módon holtverseny alakult ki az első helyen. David Coulthard és Juan Pablo Montoya ezredre ugyanolyan időt autózott, csak míg előbbinek 120 kör kellett ehhez, addig a kolumbiainak ez 71 forduló alatt összejött. A harmadik hely Kimi Räikkönenné, az utolsó pedig csakúgy, mint előző napon, az új McLarent próbálgató Alexander Wurzé lett. Az osztrák majd' négy másodperccel volt lassabb, mint Coulthard és Montoya, az MP4-18-as ugyanis rendre meghibásodott.

Le Castellet, harmadik nap:
1. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW 1:10.815 (71 megtett kör) és Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 1:10.815 (120)
3. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:11.435 (93)
4. Gené (spanyol, Williams-BMW) 1:12.082 (106)
5. da Matta (brazil, Toyota) 1:12.320 (104)
6. McNish (brit, Renault) 1:12.427 (156)
7. Wurz (osztrák, McLaren-Mercedes MP4-18) 1:14.620 (10)

Valencia, harmadik nap:
1. Button (brit, BAR-Honda) 1:11.719 (85)
2. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 1:11.885 (99)
3. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 1:12.254 (82)