Vágólapra másolva!
Várhatóan a júniusi Kanadai Nagydíjon, de elképzelhető, hogy még később, csak a júliusi silverstone-i futamon mutatkozik be a Forma-1-es McLaren-Mercedes csapat új autója. A Mercedes kész arra, hogy több istállót lásson el motorokkal.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A McLaren-Mercedes a San Marinó-i Nagydíj után bejelentette, hogy idei autójának bemutatkozása a tervekkel ellentétben nem májusban, hanem legkorábban csak júniusban esedékes. A wokingi alakulat eredetileg úgy tervezte, a barcelonai Spanyol Nagydíjon már az MP4-18-assal rajtolhat David Coulthard és Kimi Räikkönen, a mérnökök azonban úgy látják, a tavalyi autó egyelőre sokkal megbízhatóbb. Márpedig semmit nem akarnak elkapkodni a McLarennél, így is fölényésen vezetik a világbajnoki pontversenyt, ezért csak tökéletes állapotban akarják harcba dobni a 2003-as négykerekűt.

Ron Dennis csapatfőnök szerint az sem kizárt, hogy ez a tökéletesítés egészen a júliusi Brit Nagydíjig húzódik el. "Csak akkor vetjük be versenykörülmények között az MP4-18-at, ha százszázalékosan meggyőzödtünk róla, hogy van olyan megbízható, mint a tavalyi autó" - jelentette ki Ron Dennis immáron sokadszor, majd olyasmit mondott, amit már a Ferrari elöljáróitól is hallhattunk: "Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne gyorsabb a 2002-es versenygépnél, elsősorban azonban a célba érésre kell koncentrálnunk. Az új szabályok miatt amúgy sem szabad kapkodnunk, a megbízhatóság kulcsfontosságú tényező lett: elképzelhető például, hogy az új autóval felsülünk az időmérő edzésen, akkor pedig az egész versenyünk ugrott. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, ezért legkorábban a Kanadai Nagydíjon, legkésőbb a Brit Nagydíjon várható, hogy a 2003-as fejlesztéssel indulunk."

Schumi győzelemmel búcsúzott a tavalyi Ferraritól/sport/f-1/20030420sanmarinoi.htmlSchumacher gyászolva is a legjobb/sport/f-1/20030421schumacher.htmlRäikkönen már világbajnok akar lenni/sport/f-1/20030407forma1.htmlMcLaren-Mercedeshttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29796

Adrian Newey főmérnök is úgy nyilatkozott, felesleges lenne elkapkodni az új McLaren harcba vetését, hiszen a tavalyi autó módosított változata is remekül teljesít. A wokingiak ezen a héten Mugellóban tesztelik majd az MP4-18-at, különös tekintettel annak megbízhatóságára. A Mercedesszel kapcsolatban egyébként érdemes megemlíteni: a német gyár készen áll arra, hogy erőforrásait a McLarenen kívül más csapatoknak is eladja, ráadásul féláron. Norbert Haug, a Mercedes alelnöke ráadásul azt is elárulta, hogy már többen érdeklődtek a lehetőség iránt. "A csapatoknak jelenleg 20-25 millió dollárt kell fizetniük évente a motorokért, a következő évtől kezdve azonban mi tízmillióért kínáljuk majd erőforrásainkat" - mondta Haug. "A kis költségvetésből dolgozó istállóknak ez nagy segítséget jelenthet, a tárgyalások már számos csapattal meg is kezdődtek."

Haug szerint a Mercedes által elindított folyamat hosszú távon jó hatással lesz a Forma-1-re, mert a többi gyártó is kénytelen lesz csökkenteni árait. Így a Max Mosley vezette Nemzetközi Automobil Szövetségnek is kedvére tesznek, hiszen a testület régóta megfogalmazott célja, hogy csökkenjenek a száguldó cirkusz költségei.