Vágólapra másolva!
Michael Schumacher győzelemmel adózott vasárnap reggel elhunyt édesanyja emlékének, azaz az ötszörös világbajnok sikerével zárult a Forma-1-es világbajnokság negyedik futama, a San Marinó-i Nagydíj. Rubens Barrichello nem igazán örült harmadik helyének, Kimi Räikkönen viszont annál boldogabb volt, hogy ismét második tudott lenni.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Megtört a jég. Egy mondatban így lehetne összefoglalni a Forma-1-es világbajnokság negyedik futamát, az imolai San Marinó-i Nagydíjat, vagyis a Ferrari megszerezte idei első futamgyőzelmét. A sors furcsa fintora, hogy a maranellóiak hiába húzhatták be az első strigulát a diadal rovatba, ünnepelni senkinek sem volt kedve. Michael és Ralf Schumacher édesanyjának tragikus halála miatt amúgy az egész boxutcában letargikus hangulat uralkodott, nem lehetett látni a megszokott nyüzsgést és pörgést, mindenki fásultan tette a dolgát.

Képgaléria a Schumacher fivérekről/sport/f-1/20030422kepgaleria.html

Az ötszörös világbajnok és öccse viszont a történtek ellenére is igyekezett kiszolgálni a közönséget, a verseny első köreiben elképesztő párviadalt vívtak. A csatából aztán a ferraris került ki győztesen, aki végül a futamgyőzelmet is bezsebelte, pályafutása során 65. alkalommal állhatott a dobogó tetejére. Ezúttal azonban csak kötelességtudatból vett részt a díjátadáson, inkább sírni lett volna kedve: a versenyt követő sajtótájékoztatóra nem is ment el, Jean Todt csapatfőnököt küldte oda maga helyett. Testvérével egyetemben később sem volt hajlandó egyetlen nyilatkozatot sem adni, illetve este szóvivője tolmácsolta szavait az újságíróknak:

"Édesanyám kijárt velünk a gokartpályára, amikor öcsémmel, Ralffal gyakoroltunk Kerpenben. Imádta nézni, ahogy versenyeztünk. Szüleink mindig támogattak minket, ezért biztos vagyok benne, hogy azt akarta volna: mindketten induljunk el a futamon."

Elhunyt a Schumacher-anyuka/sport/f-1/20030420elhunyt.htmlSchumacher Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=25513Ezek mi vagyunk!!! Az [origo] F1 őrültjei! :))http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=30597Michael Schumacher linkek a katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/sportolok/Michael_Schumacher/

Schumacherék szomorúsága ellenére azért a Ferrari vezérkarának volt miért örülnie, hiszen az istálló három csalódást keltő futam után diadalmaskodott újra, s Rubens Barrichello révén a pódium harmadik fokán is képviseltette magát. A 2002-es Ferrarinak ráadásul a San Marinó-i Nagydíj volt a hattyúdala, a következő, Spanyol Nagydíjon már a 2003-as négykerekűvel vesznek részt Jean Todték. "Különös győzelem volt az imolai" - mondta a csapatfőnök. "Michael ismét bebizonyította, hogy egészen fantasztikus ember, nem sokan lettek volna képesek a győzelemre ilyen körülmények között. A versenyen a történtek ellenére mindenképpen részt akart venni, nem akart csalódást okozni nekünk s szurkolóinak."

"A verseny után egyébként köszönetet mondott a csapatnak a támogatásért, ennél többet azonban nem kívánt mondani. Ami magát a futamot illeti, ennél szebben nem is búcsúztathattuk volna az F2002-est, zseniális érzés, hogy hazai közönség előtt találtunk vissza a nyerő utakra. A sikerrel talán bizonyítottuk a kétkedőknek, hogy a Ferrarinál szó sincs krízisről, büszke vagyok teljesítményünkre."

A vb állása/sport/f-1/20030323aforma1es.htmlMenetrend/sport/f-1/20030204aforma1.html

A francia szakember ráadásul még büszkébb is lehetett volna, Rubens Barrichello harmadik kerékcseréjénél azonban bakiztak a szerelők, így a brazil számos értékes másodpercet veszített a boxban. Márpedig ha nem ügyetlenkedték volna el a Ferrarinál a kerékcserét, minden bizonnyal kettős győzelmet "ünnepelhettek" volna.

"A versenyemet alapvetően befolyásolta, hogy valaki mindig feltartott" - bosszankodott Barrichello. "Leginkább a Williams-pilóták hozzánk hasonló stratégiájának köszönhetem, hogy végig valaki nyomában kellett autóznom, összesen csak három olyan köröm volt, mikor a maximumot tudtam nyújtani. Nem tudtam kellőképpen profitálni a háromkiállásos taktikából, későn előztem csak meg Ralf Schumachert, ezt mondjuk nagyban köszönhetem a harnadik kiállásomnál elkövetett hibának. Ha az nincs, talán Räikkönent is sikerült volna befognom, de teljesen elégedetlen azért így sem vagyok. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Michaelnek, aki gondolkodás nélkül maga elé engedett, mikor már lényegében biztonságban volt."