Vágólapra másolva!
Az ötszörös világbajnok Michael Schumacher szerint nem a szabályoknak megfelelően számolták ki a múlt vasárnapi Brazil Nagydíj végeredményét. A Ferrari német pilótája úgy véli, a győztesnek kihirdetett Kimi Räikkönennek vagy öt pont jár csak, vagy Giancarlo Fisichella a nyertes. Már a bukmékerek is hisznek benne, hogy Räikkönen minden idők legfiatalabb világbajnoka lehet.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Michael Schumacher álláspontja szerint nem a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előírásainak szellemében számolták ki a múlt vasárnapi Brazil Nagydíj végeredményét, rosszul alkalmazták az úgynevezett 75 százalékos szabályt. A német RTL televíziós csatornának adott nyilatkozatában kifejtette, jogtalanul kapta meg Kimi Räikkönen a futamgyőzelemért járó tíz pontot.

"A szabályok egyértelműek, maximális pontszám csak akkor jár, ha a versenyzők teljesítették a táv háromnegyedét" - magyarázta Schumacher. "A 71 körre tervezett Brazil Nagydíj esetében ez 54 kört jelent, s ugyan az 55. fordulóban szakították félbe a futamot, az 53. kör végén érvényes sorrend szerint hirdettek végeredményt. Azaz mindenképpen hiba történt, Räikkönennek semmiképpen sem jár a tíz pont: vagy ő a nyertes, de akkor csak öt pontra jogosult, vagy Fisichelláé a futamgyőzelem."

Képgaléria az F1-es brazil roncsderbiről/sport/f-1/20030407kepgaleria.htmlA Forma-1-es világbajnokság állása/sport/f-1/20030323aforma1es.htmlMontoya leírta a Ferrarit/sport/f-1/20030401montoya.htmlBizonytalan Ferrari-tervek/sport/f-1/20030409keplekeny.html

Mark Webber és Fernando Alonso súlyos balesete miatt szakították félbe az interlagosi Brazil Nagydíjat az 55. körben, azaz a versenyzők 54 teljes fordulót teljesítettek (ekkor Fisichella vezetett). A matematika szigorú szabályai szerint ez 76 százaléknak felel meg, a szabálykönyv 153. paragrafusa alapján azonban a 53. kör végén érvényes sorrendet fogadták el végeredménynek (megszakított futam esetén a két körrel korábbi állást kell figyelembe venni). Schumacher számításai szerint pedig ez csak 74 százalék. "Azt elismerem, hogy tulajdonképpen megvolt a 75 százalék, ez esetben viszont tessék Fisichellának adni a futamgyőzelmet" - tette még hozzá Schumacher.

Kétségtelen, hogy Schumacher számításai helyesek, egyvalamit azonban figyelmen kívül hagyott: az 53 kör egész pontosan 74,64788 százalékát jelenti a Brazil Nagydíjnak, s elviekben ilyenkor már felfelé szoktak kerekíteni. Az FIA mindenesetre újra felülvizsgálja a végeredményt, s elképzelhető, hogy valóban a félbeszakítás pillanatában élen haladó olasz Giancarlo Fisichella lesz a győztes, de más okból kifolyólag. A testület szerdai közleményében csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy úgy tűnik: a Jordan-Ford pilótája egy körrel tovább vezette a mezőnyt - azaz már elkezdte az ötvenhatodikat -, mint korábban gondolták, így már neki járna a tíz pont, nem pedig a McLaren-Mercedes finn versenyzőjének.