Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Olasz Nagydíj időmérő edzésén Williams-Ferrari mintás rajtrács alakult ki: Juan Pablo Montoya mögül Michael Schumacher, Rubens Barrichello, majd Ralf Schumacher rajtolhat. Az első hatba férkőzött még Eddie Irvine a Jaguarral. A versenybíróság megfosztotta legjobb köridejétől a finn Kimi Räikkönent, aki így egy hellyel hátrább szorult.
Fotó: Amber PR
Montoya Franciaország után újra az élen Fotó: Amber PR

A pénteki szabadedzéseket a Ferrarik uralták, Michael Schumacher mögött Rubens Barrichello végzett, mögöttük Kimi Räikkönen (McLaren) és Eddie Irvine (Jaguar) végzett. A szombati tréningen viszont Juan Pablo Montoya nyert, kilenc ezreddel Schumacher előtt. Így érkezett el az időmérő edzés.

A tréning első percei nem okoztak izgalmakat, Mark Webber 1:25 perc alatti idővel autózta az első mért kört. A pálya hőmérséklete elérte 32 fokot, Montoya és Schumacher pedig már készülődött a garázsban az első negyedóra végén... ám így is hét perc kellett, mire kijöttek a pályára - ekkor viszont megjelent Räikkönen, David Coulthard és Rubens Barrichello is.

Räikkönen rövid időre az élre került, aztán viszont Montoya közel másfél mp-et vert a mclarenesre. Rögtön utána az első gyors körében hibázó Schumacher javított 0.146-tal a williamses rekordján, az új pályacsúcs 1:21.016 perc lett. A tréning felénél az első hat: M. Schumacher, Montoya, Ralf Schumacher, Pedro de la Rosa, Eddie Irvine, Kimi Räikkönen.

Idáig egyedül Barrichellónak nem volt mért ideje - aztán gyorsan beért harmadiknak, Jacques Villeneuve pedig hatodiknak hozta be BAR-Hondáját. A jobbik McLaren (DC) csak nyolcadik volt 25 perccel a leintés előtt. Egy minutummal később viszont Räikkönen ötödiknek hozta be járgányát.

Rögtön utána parádé következett: előbb Michael, majd Ralf Schumacher javított a leggyorsabb köridőn, utána Montoya jött fel másodiknak. Az átmeneti pole pozíciós idő 1:20.542 volt - ami bő másfél mp-cel jobb az eddigi pályacsúcsnál. Az ötödik, hatodik helyet immár két McLaren birtokolta, R. Schumacher pedig próbált tovább faragni pazar idején, sikertelenül.

Montoya viszont nem hagyta annyiban, 1:20.264-re vitte le a rekordot, utána Barrichello feljött harmadiknak, majd M. Schumacher másodiknak. Öt perc maradt hátra, amikor Räikkönen és Szato Takuma ütközött. A japán rosszul mérte fel a távolságot, Jordanje bal első kereke oldalról koccant a McLaren jobb játsójával, piros zászlót kapott az edzés.

Az Olasz Nagydíj/sport/f-1/20020911azolasz.htmlmonzanet.ithttp://www.monzanet.it/Montoya Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=26387

2:14 perc maradt az időmérő edzésből, az autók libasorba álltak a boksz kijáratánál (Montoyával az élen), úgy rajtoltak a maradék két körükre. Javítani egyedül a renault-s Jarno Trulli tudott: három pozíciót előlépve lett 11. Montoya 259,8 km/órás átlagsebességgel teljesítette a kört, ami a Forma-1 új rekordja - az előzőt Keke Rosberg tartotta az 1985-ös silverstone-i kvalifikáció óta.