Vágólapra másolva!
Jövőre Mika Salo mellett Allan McNish vezeti a Toyota Forma-1-es versenygépét. A friss aláírással elhallgattak Heinz-Harald Frentzennel és a japán csapattal kapcsolatos pletykák is.

Az elégedett McNish

McNish 1969. december 29-én született Dumfriesben, Skóciában. A Forma-1 nőtlen újonca jelenleg Londonban él, s ha teheti, üres óráiban vízisíel és agyaggalambokra lövöldöz. Fiatalon kétszer megnyerte a brit gokart-bajnokságot (1983, 86), 1988-ban pedig a Forma Opel Lotus-bajnokságban diadalmaskodott. Negyedik helyezést szerzett az 1990-es Forma-3000-es világbajnoki sorozatban, s még ebben az évben debütált a Benetton-csapatnál a Forma-1-ben, igaz, csak tesztpilótaként. Ez utóbbi szerepet egészen 1996-ig töltötte be, de nem tudott előrébb lépni, ezért váltott, ami kitűnően sikerült. Két évvel később megnyerte a 24 órás Le Mans-i versenyt, egy évre rá pedig Daytonában hasonló megmérettetésen másodikként állhatott a dobogóra.

Tavaly megkezdte a teszteléseket a Forma-1-es Toyota csapatnál, és emellett a sebringi fél napos futamon szintén ezüstpozícióban futott át a célvonalon egy Audi A8-assal. Eredményei alapján Ove Andersson úgy látta jónak, hogy megadja a lehetőséget McNishnek.

"Amikor először útjára indítottuk az autót, úgy egyeztem meg Allannel, hogy ha eredményes lesz a közös munka, ő állhat rajthoz 2002-ben, Melbourne-ben"- nyilatkozta Andersson. "Mivel Allan remekül teljesít, nem látom akadályát alkalmazásának. A szerződés megvan, csak néhány pontban kell pontosítanunk, de biztos, hogy McNishnek nincs miért aggódnia, mert 2002-ben a Toyota csapatnál versenyez."

Kovács Iván

(SZTÁR Sport)