Zanardi tíz percre volt a haláltól

Vágólapra másolva!
A CART első európai futamán, a németországi Lausitzban súlyos balesetet szenvedő Alex Zanardi élete néhány percen múlt - közölték a berlini kórház orvosai, akik szorosan együttműködtek a CART stábjával.
Vágólapra másolva!

A dr. Steve Olvey és dr. Terry Trammell vezette CART-mentőcsapat tudta, hogy az idővel versenyez, mikor látta, milyen súlyosak az olasz pilóta sérülései. Zanardi mindkét combjánál lévő ütőere elszakadt, rengeteg vért vesztett, nagy bajban volt. Terry elállította a vérzést, de addigra Alex a vérének hetven százalékát elvesztette, és még mindig voltak belső vérzései.

"Négy vagy öt törés volt a medencecsontjában, ez okozta a vérzést, ami ellepte a máját. Ilyen helyzetben könnyen végzetes lehet a belső vérzés" - mondta Olvey.

Zanardit helikopterrel szállították Berlinbe, a világ egyik leghíresebb baleseti kórházába. Az út 25 percig tartott. Zanardinak ötven százalék esélye volt, hogy életben marad, mire Berlinbe jut. Megérkezés után a helyi orvosok elmondták: tíz, maximum 15 percen múlt a versenyző élete.

Hét közben mesterséges kómában tartották a pilótát, 19-én elkezdték "kihozni" belőle, de még mindig erős nyugtatók hatása alatt áll. A berlini orvosi csapat vezetője, dr. Walter Schaffartzik elmondta: "Reméljük, néhány napon belül felébred. Minden úgy halad, ahogy szeretnénk, az állapota stabil. Semmilyen komplikációra nem számítunk."

Korábban: