Vágólapra másolva!
Az athéni olimpiai aranytól megfosztott Fazekas Róbert megpróbálja kiharcolni a riói indulást. A 40 éves Európa-bajnok diszkoszvetőnek nem lesz könnyű dolga, hiszen jelenleg doppingvétség miatti eltiltását tölti. Van azonban egy kiskapu, amely lehetővé teheti a visszatérését. Fazekas azt akarja, hogy szép emlékek maradjanak róla.

A 2004-es athéni olimpián, majd a 2012-es londoni játékok előtt doppingvétségen ért Fazekas Róbert azt fontolgatja, kérvényezi az eltiltása mérséklését, hogy így elindulhasson a jövő évi riói olimpián - tudta meg az Origo.

Fazekas kérdésünkre azt mondta, ha az egészsége engedi, mindenképp megpróbálja. "Edzésben vagyok, ezért is csináltam a diszkosz után a skót felföldi játékokat, ahol

Meglátjuk, hogy vissza fogok-e térni, úgy néz ki, a jogszabályok ezt megengedik. Ám hogy egészségileg bírom-e, az még kérdés. Ha rajtam múlik, ott leszek Rióban."

2004-ben megnyerte az olimpiát, de doppingvétség miatt elvették a címét Forrás: AFP/Eric Feferberg


A 2002-ben Eb-aranyérmes, egy évvel később vb-ezüstérmes, 2010-ben pedig Eb-harmadik Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetők versenyét, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, így

elvették az aranyérmét, és két évre eltiltották.

Nyolc évvel később egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolol nyomait találták a szervezetében, ezért a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a londoni olimpiára.

Másodfokon megállapították, hogy nem szándékosan doppingolt,

bizonyítani tudta ugyanis, hogy a kimutatott szer egy olyan táplálékkiegészítőjéből származott, amelyen nem volt feltüntetve a kérdéses anyag. Végül hat évre tiltották el.

Egy új szabály a kezére játszhat

A hat év csak 2018-ban járna le, Fazekasnak azonban van esélye arra, hogy elérje a büntetése megfelezését. Idén új kódexet fogadott el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és az lehetővé teszi, hogy ha a sportoló bizonyítani tudja a szándékosság és a gondatlanság hiányát,

büntetését mérsékelhetik.

"A kódex most először valóban megemlíti, hogy milyen enyhítés alkalmazható, ha valaki a tudtán kívül, nem szándékosan követett el doppingvétséget" – mondta az Origónak Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. Hozzátette, az ügyet csak akkor tárgyalhatják újra, ha azt a sportoló maga kéri, de Fazekas még nem jelentkezett.

2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban vb-második, 2010-ben Eb-bronzérmes volt Forrás: MTI/Illyés Tibor


Jelentkezett viszont a Magyar Antidopping Csoportnál, amelytől az eltiltása enyhítését hivatalosan kérheti – erősítette meg Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője. "Beszéltem vele, jelezte, hogy ilyen elképzelése van, de a kérvényt még nem nyújtotta be. Bármikor kérheti az ügy újrafelvételét. Ha ez megtörténik, a MACS összehívja a fegyelmi bizottságot, ez a testület dönt" – mondta Tiszeker Ágnes.

A MACS vezetője megjegyezte, árnyalja a képet, hogy Fazekas esetében nem az első vétségről van szó.

Az új szabályzat azt mondja, hogy többedik doppingvétségnél az első alkalommal kiszabható legmagasabb büntetési tételt kell figyelembe venni. Én arra látok lehetőséget, hogy a hatéves eltiltást esetleg négyévesre lehet csökkenteni. Az első vétség alkalmával kiszabható legmagasabb eltiltás ugyanis négy év. De ez sem automatikus."

Athéntól Pekingig

Az athéni olimpián Fazekas megnyerte a diszkoszvetők versenyét, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Doppingvétség miatt kizárták a versenyből, szeptemberben első fokon két évre tiltották el. A Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CIS) fordult, a szervezet 2005 márciusában elutasította a beadványát. A magyar szövetség előbb egy évre csökkentette a büntetését, majd ismét két évre emelte. 2007 májusában tért vissza, júliusban térdműtéten esett át, így lemaradt a vb-ről. 2008-ban második lett az ob-n, júliusban teljesített az olimpiai A szintet. A pekingi olimpián a döntőbe jutott, 8. lett. "Egy pici kis katarzist is éreztem. Egy pici elégtételt is, bár egy aranyéremre nem lehet elégtétel a nyolcadik hely. De ez most felér nekem egy dobogóval, mert a legmélyebb szakadékból próbálok felkapaszkodni" – mondta akkor a verseny után az Origónak.

Fazekas a második doppingvétsége után örökös eltiltás helyett nyolc, majd végül hat évet kapott.

Mégpedig a szövetség elnöke, Gyulai Miklós közbenjárására.

Az elnök az Origo érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni, testvére, Gyulai Márton viszont beszélt a részletekről. "A MASZ elnöke az ügyben azért nem szeretne megnyilvánulni, mert sok személyes kötődése van Fazekas Róberthez. Egy időben versenyeztek, szobatársak is voltak. Amikor az első eltiltása után Robi visszatért, anyagi gondokkal küszködött, akkor

Az IAAF korábbi szabályai szerint egy második doppingvétség örökös eltiltást vonna maga után. Az elnök mindent megtett, hogy a jogi lehetőségeknek megfelelően ez az életre szóló eltiltás nyolc, majd később hat évre csökkenjen, mert akit végleg eltiltanak a sporttól, az soha többé nem edzhet a többiekkel, és nem edzhet másokat sem. Az élete a szervezett sporttól végleg különvált volna, az atlétika megszűnt volna Robi számára, ehhez képest kapott egy új lehetőséget, amivel megfelelően kellene tudni élni" – mondta a szövetség főtitkára.

40 évesen élete utolsó nagy dobására készül Forrás: AFP/Miguel Riopa


Ha Fazekas benyújtja a kérvényét, sikerrel jár, és még meg is dobja az olimpiai szintet, akkor a Magyar Atlétikai Szövetség dönti el, javasolja-e a részvételre. Ez azért érdekes, mert Fazekasnak a 2012-es eltiltással kapcsolatban jelenleg is van peres ügye az atlétikai szövetséggel. A szövetség gyakorlata eddig az volt, hogy aki teljesítette az olimpiai szintet, annak az indulása elé nem gördített akadályt, ha az adott számban nem volt háromnál több aspiráns.

De lehet-e elég ideje?

Fazekas Róbert állítja, a jogászai szerint akár még két évre is csökkenthetik az eltiltását, így ha a MACS számára kedvező döntést hoz, attól fogva rögtön versenyezhetne. Ha mégis négy évre mérsékelnék a büntetését, akkor jövő év június 12-től versenyezhetne, így körülbelül egy hónapja lenne a riói kvóta megszerzésére. Vagyis pár nemzetközi versenyen még lenne esélye elindulni.

Érdeklődésünkre azt mondta, fizikálisan abszolút rendben van, nem érzi magát 40 évesnek. "Ha nem így lenne, nem gondolkodnék a visszatérésen, nem játszanék a tűzzel. Ettől még kérdés, hogy kibírja-e a testem a felkészülést, mert

A gyakorlások azonban jól mennek neki, azt mondja, edzéseken simán megdobja a 60 métert, igaz, ennél többre lenne szükség ahhoz, hogy emlékezetes eredményt érjen el 2016-ban. "Hogy miért fontos számomra egy sikeres, problémamentes visszatérés? Azért, hogy ne a mostani állapot legyen az utolsó, amit a közönség lát tőlem. Szeretném, ha azt látnák az emberek, hogy megmutattam, mire vagyok képes, és sikerült megvalósítanom a terveimet.