Szenzációs felfedezés, az Egyesült Államokban soha nem látott madarat fotóztak

Vágólapra másolva!
Egy oregoni amatőr fotós a múlt héten csiripelő madarakat kapott lencsevégre. Ekkor még nem gondolta, hogy ritka felfedezést tett.
Vágólapra másolva!

Ritka, az Egyesült Államokban még elő nem forduló madárfajt fotózott le egy tanár Oregonban. Az oregoni Vancouverből egy középiskolai zenekar igazgatója április 21-én napkeltekor fényképezte le a madarat egy vízesésnél a Cannon Beachtől nem messze. 

Az amatőr fotós a madárról több képet is készített, a homokban ugrálva és egy sziklán ülve is megörökítette.

Miután közzétette fényképeit egy közösségi felületen, akkor jött rá, hogy egy igen ritka madarat sikerült lefotóznia, amit talán még az Egyesült Államokban nem is láttak. Az ország minden tájáról érkeztek ornitológusok, hogy a különleges kék rigót megcsodálják.

A zűrzavart okozó madár: 

a kék sziklarigó, egy többnyire magányos madár, amely Európában és Ázsiában őshonos.

Az kontinensen ez az első fotó a madárról. A The Guardian írása szerint ezenkívül az egyetlen másik feljegyzés erről rigófajról Észak-Amerikában 1997-ben British Columbiában készült.

Ezek a madarak általában kőkupacon vagy nagyobb sziklákon ülnek, de gyakran ugrálnak a földön is és többnyire bogarakkal táplálkoznak. 

Tim Janzen, a madárészleléseket hitelesítő állami szervezet, az Oregon Birding Records bizottság titkára szerint nem világos, hogyan érkezhetett a kék rigó Oregonba. Biztosra nem állítható, de előfordulhat, hogy egy hajóval érkezett az államokba. A legtöbb énekesmadár egyedül vándorol. 

A madarat egy heves vihar sodorhatta el és válthatott irányt, vagy kirepült az óceánra, leszállt egy hajóra és ott is maradt, amíg a hajó el nem érte az Egyesült Államok nyugati partját. 

Néhány nappal a nagy felfedezés után az American Birding Association is arról számolt be, hogy a kaliforniai San Francisco-i Farallon-sziget délkeleti részén lefényképeztek egy kék sziklarigót. Nem ismert, hogy a Hug Pointtól körülbelül 500 mérföldre (800 kilométerre) észlelt madár ugyanaz-e, amelyet a középiskolai tanár lefényképezett - írja a Fox News.

Nem zárják ki azonban a lehetőségét annak, hogy a két madár ugyanaz, mivel most van a madarak vándorlásának csúcsszezona. 

Magyarországon is fotóztak már le hihetetlenül ritka madárfajokat

2022-ban egy citrombillegőt, az év elején pedig egy cukormadarat.