Vámpírarckezelésre ment Mexikóba három nő, HIV-et diagnosztizáltak náluk

Vágólapra másolva!
Három nőnél HIV-fertőzést diagnosztizáltak, miután egy engedély nélkül működő új-mexikói gyógyfürdőben "vámpírarckezelést" végeztek el rajtuk. Ez az első olyan dokumentált eset, amikor az emberek tűkkel végzett kozmetikai eljárás során kapták el a vírust - közölték szövetségi egészségügyi tisztviselők.
Vágólapra másolva!

Az új-mexikói egészségügyi minisztérium 2018 nyarán kezdte el vizsgálni a fürdőt, miután értesítették őket, hogy egy 40-es éveiben járó nő HIV-tesztje pozitív lett egy ilyen kezelés után. A nő arról számolt be, hogy azon a tavaszon a klinikán végzett eljárás során tűkkel érintkezett. A klinikán 2018 és 2023 között végzett vizsgálat kimutatta, hogy a klinika nyilvánvalóan újrafelhasználta az egyszeri használatra szánt, eldobható tűket.

Bár a HIV-fertőzött vér injekció révén történő átvitele jól ismert kockázat, a jelentés szerint ez az első eset, amikor valaki kozmetikai beavatkozás által fertőződött meg.

Számos népszerű kozmetikai kezelést tűkkel végeznek, például a botoxot a ráncok kisimítására és a töltőanyagok beadását az ajkak dúsítására. A "vámpírarckezelés", vagy a trombocitákban gazdag plazma microneedling eljárás során az ügyfél saját vérét veszik le, szétválasztják annak összetevőit, majd apró tűkkel plazmát fecskendeznek az arcba a bőr megfiatalítása érdekében. 

A fürdő 2018 őszén, a vizsgálat megindítása után bezárt, és a tulajdonosát engedély nélküli gyógyászati tevékenység végzése miatt büntetőeljárás alá vonták. A vizsgálatot a cég nyilvántartásának pontatlansága lassította, az ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak jobb nyilvántartást kellene vezetni arra az esetre, ha később kapcsolatba kell lépni az ügyfelekkel - írta a Guardian.

A lefolytatott vizsgálat rávilágított, mennyire fontos, hogy a tűkkel végzett kozmetikai beavatkozásokat kínáló vállalkozásoknál megköveteljék a szigorú higiéniai feltételeket.

HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételen.
HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételen
Fotó: Origo

Bár manapság jelentősen javultak a HIV-fertőzöttek életkilátásai, a szakértők szerint mindenkinek érdemes negyedévente AIDS-szűrésre járni. Magyarország alacsony fertőzöttségű, a rendszeres szűrés mégis erősen ajánlott.

Bár a vírus rendkívül agresszív, már a második beteg gyógyult ki belőle a világon. Az Origón korábbi cikkben beszámoltunk arról, hogy egy férfi szervezetéből őssejtterápia irtotta ki a vírust. Adam Castillejo felhagyott a betegsége ellen szedett antiretrovirális gyógyszerrel. Nem a gyógyszer hatására múlt el a betegsége, hanem a daganata ellen kapott őssejtterápia gyógyította meg.