Elfogták a hatalmas kanadai aranylopás egyik tettesét

Vágólapra másolva!
A kanadai rendőrség több embert is letartóztatott és kilenc elfogatóparancsot adott ki az ország történetének legnagyobb aranylopása ügyében. Tavaly áprilisban a torontói Pearson repülőtérről ötmilliárd forint értékű aranyrudat loptak el több milliónyi készpénzzel együtt. A rendőrségi nyomozás egy éve tart. A rablást egy jól szervezett bűnözői csoport hajtotta végre. A banda sofőrjét az Egyesült Államokban tartóztatták le - több tucat fegyvert szállított, amelyeket Kanadában akartak eladni.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban már beszámolt arról, hogy több mint húszmillió kanadai dollár (ötmilliárd forint) értékű aranyat és más értékes tárgyakat loptak el a torontói repülőtérről 2023 áprilisában. Egy aranyrudakból és bankjegyekből álló szállítmány érkezett a torontói Pearson repülőtérre tavaly április 17-én. Az értékes rakományt egy raktárban helyezték el. A bűntény ekkor történt: egy eddig azonosítatlan személy hamisított dokumentumokkal jelent meg a raktárnál, az ott dolgozók pedig bedőltek a csalónak, aki egyszerűen elfuvarozta az értékes szállítmányt.

A rablást egy jól szervezett bűnözői csoport hajtotta végre. A banda sofőrjét az Egyesült Államokban tartóztatták le. Több tucat fegyvert szállított, amelyeket a rendőrség szerint Kanadában akartak eladni.

Bizonyítékok az ügyben.
Fotó: peelpolice.ca

A nyomozás az ügyben egy éve tart, több tucat házkutatási parancsot adtak ki. Eddig a rendőrség 90 000 dollárnyi (33 millió forintnyi) tiszta aranyat talált meg, amelyet hat karkötőbe foglaltak. 

Lefoglaltak továbbá olvasztóedényeket és öntőformákat is, valamint 430 000 dollár (158 millió forint) készpénzt, amely a rendőrség szerint az aranyeladásokból származó nyereség volt - írta a Peel Police hivatalos jelentésben a weboldalán.

A gyanúsított és a furgon.
Fotó: peelpolice.ca

Szeptemberben a pennsylvaniai rendőrség letartóztatott egy illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó ontariói férfit, aki a banda sofőrje volt.

A rendőrség által Durante King-McClean néven megnevezett 25 éves férfit Philadelphiában állították meg közlekedési szabálysértés miatt, és az autójában lőfegyvereket találtak. A rendőrség szerint ezeket a fegyvereket Kanadában akarták eladni. 

Bizonyítékok az ügyben.
Fotó: peelpolice.ca

Itt nem csak egy aranyrablásról van szó, hanem arról, hogy az aranyból hogyan lesz fegyver

- mondta Nando Iannicca, a Peel Police Services Board elnöke.

Bizonyítékok az ügyben.
Fotó: peelpolice.ca

A férfi továbbra is őrizetben van az Egyesült Államokban illegális fegyverkereskedelem vádjával - írta a BBC.

Öt másik gyanúsítottat is letartóztattak, akik közül ketten az aranyat szállító légitársaság alkalmazottai voltak. Kanada elfogatóparancsot adott ki további három ember (a 31 éves Simran Preet Panesar, a 36 éves Archit Grover és a 42 éves Arsalan Chaudhary) ellen, akik még mindig szabadlábon vannak.

Hónapokkal a lopás után a Brink's International beperelte az Air Canadát

A lopás akkor történt, amikor a svájci Raiffeisen Schweiz Genossenschaft és egy svájci nemesfém finomító vállalat, a Valcambi, megbízta a készpénzszállítási szolgáltatásairól ismert Brink's-et, hogy készpénzt és aranyszállítmányt juttassanak el Zürichből Torontóba. A vállalat az Air Canada-val egyeztette a szállítás részleteit. 

A lopás ügyében a Brink's kártérítési felelősség miatt perel. Beadványukban azt kérik, a bíróság mondja ki az Air Canada gondatlanságát az ügyben.