Brüsszel újszerű módszerekkel szerezne pénzt a fegyverkezésre

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió egészen megdöbbentő megoldással oldaná meg a fegyverkezés legnagyobb problémáját, a pénzhiányt. Ehhez ráadásul a saját maguk által hozott szabályokat is szívesen felrúgnák.
Vágólapra másolva!

Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója elmondta, hogy az Európai Uniónak jelenleg másfél milliárd euró áll rendelkezésére védelmi célokra, ami azonban nem elég, hiszen százmilliárd euró még hiányzik a költségvetésből.

Ezért aztán alternatív javaslatok vannak az asztalon

– tette hozzá a tudósító.

Az első ötlet, hogy az Európai Befektetési Bank szálljon be a védelmi ipar finanszírozásába, de ezt jelenleg a bank működési szabályzata tiltja.

Az intézmény nem adhat hitelt fegyverekre, szerencsejátékra, politikai vagy vallási projektekre.

Finanszírozhatnak viszont kettős felhasználású, tehát polgári és háborús célokra is alkalmas terveket, mint például a dróngyártás. Baraczka Eszter elmondta, hogy 14 tagállam Finnország vezetésével levélben kérte, hogy a bank működési szabályzatát változtassák meg a háború okán.

Korábban ezt az ötletet az Európai Bizottság és az Európai Parlament is felvetette, akkor azonban a bank magas rangú tisztségviselői elzárkóztak a javaslattól.

„Most azonban más a helyzet, hiszen az Európai Befektetési Bank részvényesei a tagállamok. Ha a tagállamok vezetői csütörtökön-pénteken úgy döntenek, hogy megváltoztatják a bank mandátumát, akkor most már azt is lehet tudni, hogy a bank is készen áll” – ismertette a részleteket Baraczka Eszter.

Hozzátette: egy másik megoldás lehet, hogy az Európai Unió ismét közösen venne fel hitelt. Ez a felvetés Emmanuel Macron francia elnöktől és Kaja Kallas észt miniszterelnöktől származik. Az ötletet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is támogatja. Ennek a tervnek azonban ellenzői is vannak: a nettó befizető uniós országok, az úgynevezett fukar országok, mint Ausztria, Dánia, Svédország, Hollandia, valamint Németország.

Még ennél is nagyobb vitát válthat ki az uniós csúcson az a javaslat, hogy az Európai Unióban befagyasztott orosz vagyont használják fel. Becslések szerint nagyjából 300 milliárd euróról van szó, ez 2023-ban csaknem 4,5 milliárd euró bevételt hozott. Most ezt a bevételt akarják Ukrajna javára fordítani. Magához a tőkéhez nem nyúlnának, mert az jogilag nem kivitelezhető. Az eredeti elképzelés szerint ezt az összeget Ukrajna újjáépítésére fordítanák, de vannak már olyan ötletek is, hogy inkább fegyverkezésre, fegyvervásárlásra, valamint az ukrán védelmi ipar fellendítésére használják fel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!