Elfogták a tálibok második legfontosabb parancsnokát

Vágólapra másolva!
A második legfontosabb tálib vezetőt fogták el a pakisztáni és amerikai titkosszolgálat emberei Pakisztánban - írja a New York Times. Abdul Gani Baradar molla az USA szerint 2001-ben Oszama bin Laden szoros szövetségese lehetett, és elfogása segíthet a többi tálib vezető felkutatásában. A tálibok tagadják az elfogás hírét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és pakisztáni titkosszolgálat emberei Karacsiban néhány napja elfogták a tálibok egyik magas rangú parancsnokát, Abdul Gani Baradar mollát - írta a New York Times című amerikai napilap hétfőn amerikai kormányilletékesekre hivatkozva. Baradart tartják Omár molla után a tálibok második legbefolyásosabb emberének: a tálib vezető és Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat feje állítólag közeli szövetségesek voltak a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények idején - írta a lap online kiadása.

Az afgán állampolgárságú tálib parancsnokot pakisztáni fogságában az amerikai és pakisztáni illetékesek egyaránt kihallgatják. A New York Times szerint nem tudni, hogy a parancsnok vallott-e, de az általa idézett illetékesek szerint elfogása más magas rangú tálib parancsnokok, közöttük Omar molla nyomára vezethet. A lap még csütörtökön értesült a pakisztáni városban végrehajtott műveletről és a vezető elfogásáról, de a Fehér Ház kérésére késleltette a közzétételét.

A tálib mozgalom kedden cáfolta az amerikai lap írását. Egyik képviselője szerint Baradar Afganisztánban van, "szervezi a mozgalom katonai és a politikai tevékenységét". Az Egyesült Államok szándékosan terjesztette Baradar elfogását, hogy elvonja a figyelmet veszteségeiről a Mardzsa város környékén zajló katonai offenzívában - mondta a tálibok névtelenül nyilatkozó képviselője.

Afgán és külföldi csapatok jelenleg a NATO egyik legnagyobb szabású offenzíváját hajtják végre a tálib fegyveresek ellen a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A New York Times szerint Baradar molla elfogását a pakisztáni katonai felderítés (ISI) hajtotta végre az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársainak közreműködésével.