Tuzson Bence: Amíg ez a kormány van, addig nem fogunk katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, Hidvégi Áron, HidvégiÁron, dr. Tuzson Bence, drTuzson Bence,  Kerekasztal-beszélgetés, Szuverenista fordulat előtt Európa?, 2024.05.07.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
A Szuverenista fordulat előtt Európa? című kerekasztal-beszélgetésen a Századvég konferenciáján Tuzson Bence igazságügyi miniszter az uniós választás tétje kapcsán kifejtette, hogy most egyetlen komoly tét van: háború vagy béke. Néha távoli dolognak érzik az emberek a háborút, sokan csak a nagyszüleik elmesélései alapján sejtik, milyen lehet - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

 Tuzson Bence szerint komolyan kell venni ezt, mert 

ennyire húsbavágó és az életünket ennyire széles spektrumon érintő kérdésről még nem kellett döntenie a választóknak.

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, Hidvégi Áron, HidvégiÁron, dr. Tuzson Bence, drTuzsonBence, dr. Hortay Olivér, drHortayOlivér, Kerekasztal-beszélgetés, Szuverenista fordulat előtt Európa?, 2024.05.07.
Kerekasztal-beszélgetés - Szuverenista fordulat előtt Európa?
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Békére van szükség

Tuzson Bence meglátása szerint az a fontos, hogy békepárti fordulatra van szükség Európában, és békepárti erőkre van szükség az országok élén is. Szerinte a jogi kérdések egy háború esetén érdekesen kezdenek el realizálódni, mert sok kérdésre nincs válasz, és inkább a hatalmi döntések dominálnának. Leszögezte:

amíg ez a kormány van, addig nem fogunk katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába.

Tuzson Bence elmondta, hogy kétféle nézet van Európában: az egyik szerint az uniós jogalkotás a nemzeti felett áll, a másik szerint viszont éppen fordítva van ez. Szerinte egy erős Európa erős a nemzetek szövetségeként értelmezhető. Tuzson Bence szerint az EU-nak a valódi kérdésekre kellene választ adni, és cselekedni, mert most éppen a háború eszkalációja zajlik.

Szuverenista fordulat kell Európában

Arra a kérdésre, hogy lesz-e szuverenista fordulat Európában, Tuzson Bence azt válaszolta, hogy lesz, mert ami most van, az nem működik. Még ha sok kormány vezetője nem is mondja ki, 

érződik, hogy békét akarnak az emberek. Szerinte Európának nincs jövője, ha nem kezdenek el a józan ész mentén cselekedni a vezetői.

Az amerikai választások kapcsán Tuzson Bence kérdésre elmondta, hogy látszódik, hogy a világrend átalakulóban van, és a háború ezt a folyamatot fel is gyorsította. 

Magyarország érdeke, hogy egy ilyen típusú változásban nyertese legyen ennek, és ne vesztese. Egy keleti és nyugati világ között találkozási pont legyen, és sokan befektessenek, virágozzon a gazdaság.

Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy hazánk szinte az egyedüli ország Európában, amely nem képes megtermelni a saját energiaszükségletét, és így nagy az energiafüggőségünk, ezért is fontos a paksi beruházás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK