Európa Projekt: Az európaiak többsége békepárti, és nem akar katonákat küldeni Ukrajnába

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.07., UkránOroszháború
Fotó: Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo
Vágólapra másolva!
Hiába akarják bevonni a lakosságot a háborúba, az európaiak többsége nem akar katonát küldeni Ukrajnába - mondta el Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese a Várkert Bazárban rendezett konferencián, ahol a 10. Európa Projekt-kutatás eredményeit mutatták be. Hidvégi kifejtette, hogy az eredmények azt mutatják, hogy az európai emberek békét akarnak, és azért is nagyon fontos a júniusi uniós választás, hogy a békepárti hang jobban megjelenik-e a politikában, vagy folytatódik a háborúpárti irány.
Vágólapra másolva!

Hidvégi Áron, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese előadásában elmondta, hogy idén a 10. Európa Projekt-kutatás eredményeit mutatják be. Hidvégi kifejtette, hogy az eredmények azt mutatják, hogy az európai emberek békét akarnak, és azért is nagyon fontos a júniusi uniós választás, hogy a békepárti hang jobban megjelenik-e a politikában, vagy folytatódik a háborúpárti irány.

Az Európa Projekt-kutatás kapcsán kifejtette, hogy minden abba az irányba mutat, hogy nem a béke és stabilitás irányába tart Európa. A migrációs paktum és az eltörlés kultúrája is működik, jó példa erre a NatCon konferencia betiltása.

Orosz-ukrán háború: az emberek békét akarnak

Hidvégi kifejtette, hogy Európa békepárti, ez látszódik a számokból is. Az aggodalom továbbra is jelen van Európában a háború miatt. A válaszadók 59 százalék mondta, hogy megvédené a saját hazáját az országa területén, míg ehhez képest 27 százalék harcolna a saját a hazájáért a saját országán kívül. A katonák küldése kapcsán az látszódik, hogy elég egységes a kép: 

hiába akarják bevonni a lakosságot a háborúba, az európaiak többsége nem akar katonát küldeni Ukrajnába.

Hidvégi Áron arról is beszélt, hogy az európai gazdák nem véletlenül tüntettek Brüsszelben. Az eredmények alapján látszódik, hogy az ukrán gabonával kapcsolatban komoly ellenérzések vannak az európaiak körében.

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, Hidvégi Áron, HidvégiÁron, Tájkép csata előtt, 2024.05.07.
Hidvégi Áron elnökhelyettes ismertette az Európa Projekt kutatás eredményét.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Elutasítják a migrációt

Hidvégi Áron ismertette, hogy az európaiak többsége nem támogatja az illegális bevándorlást, és jelentős többsége az európaiaknak ellenzi ezt. 

A migrációs paktumot az európaiak 60 százaléka ellenzi, és 74 százalék fontosnak tarja a határok védelmét. A válaszadók szerint a bűnözés nő, több a vallási konfliktus, és csökken a biztonság mértéke.

Egyedül Magyarországon nem nőtt a bűnözés mértéke, ez kitűnik a számokból. Az eredmények szerint az emberek többsége nem érzi magát biztonságban. Az európaiak aggódnak és félnek az antiszemitizmus erősödésétől, és az iszlám-féle terrortól is.

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, Hidvégi Áron, HidvégiÁron, Tájkép csata előtt, 2024.05.07.
Tájkép csata előtt előadás - Hidvégi Áron elnökhelyettes, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az EU nem hallja meg az emberek hangját

A konjunktúra szerint az európai emberek úgy érzik, hogy inkább rosszabb irányba mennek a dolgok. Hidvégi szerint ennek hátterében az van, hogy 

az uniós elit nem hallja meg az emberek hangját, és az embereket ért negatív hatások is nőttek. 

Az EU mennyire veszi figyelembe az ön országa érdekeit kérdésre a többség azt válaszolta, azt érzi, hogy az Unió nem így cselekszik. Az energiaválság tekintetében az európaiak 64 százaléka érzi úgy, hogy ez energetikai válság okozója az EB elhibázott energiapolitikája. A szuverenitás tekintetében az látszódik, hogy erősödött a szuverenitás iránti igény 2023-hoz képest. Hidvégi bízik benne, hogy 

az emberek a bizonyítékok alapján szavaznak majd június 9-én, nem az ígérgetések alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK