Buszmegállóban hagyta újszülött gyerekét egy nő Fonyódon

csecsemő
A kép illusztráció!
Fotó: 123rf.com
Vágólapra másolva!
Kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki bűnösnek, és egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla arra a nőre, aki egy fonyódi buszmegállóban magára hagyta újszülöttjét 2021 októberében.
Vágólapra másolva!

A táblabíróság MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő vádlott már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akitől 2021-ben teherbe esett, de a külvilágtól állapotát eltitkolta, orvoshoz nem járt.

A babát október 10-én egy balatoni nyaralóban egyedül szülte meg, az újszülöttet megmosdatta, betakarta egy törölközőbe, majd - továbbra sem szólva senkinek - autóba ült vele. Némi bolyongás után a gyermeket a fonyódi ügyészség épülete előtti - fedett, három oldalról védett - buszmegálló padján magára hagyta és Ausztriába utazott.

Nem sokkal később kutyasétáltatók lettek figyelmesek a síró csecsemőre, akiről később a kiérkező mentők megállapították, hogy a körülmények és a nyolcfokos, hűvös időjárás ellenére is teljesen egészséges. A vádlott - miután tudomására jutott, hogy keresi a rendőrség - jelentkezett és részletes vallomást tett. Mint kiderült, 

a nő állapotjellegű személyiségzavarban szenved, amely cselekménye elkövetésekor is megállapítható volt, ezenfelül a fizikai és érzelmi stressz hatására beszűkült tudati állapotba került. 

Utóbbi ugyan nem tette képtelenné, nem korlátozta őt abban, hogy cselekménye társadalomra veszélyességének következményeit felismerje, és ennek megfelelően cselekedjen, de megnehezítette gondolkodását, illetve a mérlegelési képességét - jelezték a közleményben.

Az ügyészség emberölés kísérlete miatt benyújtott vádemelése folytán elsőfokon eljáró Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetése miatt egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte az anyát. A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

A címlapi kép illusztráció!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK