Hamis orvosi igazolások sorozás előtti fiataloknak

Vágólapra másolva!
Harminc újabb hamis orvosi igazolást találtak annak az orvosnak a lakásán, akit azzal gyanúsítanak, hogy sorozás előtt álló fiataloknak adott hamis szakvéleményt. A 46 éves orvos azóta előzetes letartóztatásban van.
Vágólapra másolva!

Újabb 30 hamis orvosi igazolást találtak abban az ügyben, amelyben egy orvost azzal gyanúsítanak, hogy sorozás előtt álló fiataloknak hamis szakvéleményt adott. A budapesti orvos március óta ül előzetes letartóztatásban, amit azóta meghosszabbítottak október 24-éig.

A hamis szakvéleményekért 40 és 110 ezer forint közötti összeget kellet fizetnie annak, aki katonai szolgálatra alkalmatlannak akarta magát nyilváníttatni. Az orvos lebukásához hozzájárult, hogy több is történt, mint hogy egészséges fiatalokat a szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított. A hamis igazolások olyan orvosi intézményből származtak, ahol az azt kiállító orvos nem is dolgozott.

A márciusban kipattant ügyben először 19 fiatal érintettségéről beszéltek. Közülük egyelőre 17-et gyanúsítanak, miután az ő kihallgatásuk már megtörtént. A többieké folyamatban van. Az orvosnál tartott házkutatás során előkerült 30 újabb igazolást illetően még az adatok pontosításra szorulnak - mondta az [origo]-nak Vidra Imre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya gazdaságvédelmi osztályának vezetője. A pontosításra azért van szükség, mert ha hamis papírokat nem használták fel, akkor az nem számít bűncselekménynek.

Az 46 éves orvost okirat-hamisítás mellett azzal is vádolják, hogy bűnsegédje volt a fiataloknak, akiket katonai szolgálat alóli kibúvással gyanúsítanak. Ha az orvos bűnössége beigazolódik, akkor a két tettért 5 és 3 évet kaphat (de ez nem adódik össze). A fiatalok a katonai szolgálat alóli kibúvás miatt szintén 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Ha a fiatalok esetében bármelyiküknél bebizonyosodik, hogy olyan betegségük van, ami miatt nem vonulhatnak be, akkor a történtek ellenére nem vádolhatók. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán megtudtuk, hogy a fiatalokat akkor vonultathatják be, ha befejeződik ellenük a rendőrségi eljárás.

[origo]

Korábban:

Hamis szakvéleményeket állított ki sorozás előtt álló fiataloknak egy orvos