Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség első Talents Mentorprogramja

MDDÜ
Vágólapra másolva!
Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) első Talents Mentorprogramja, amely a szektor frissdiplomás és végzős hallgató tervezőinek szakmai támogatása érdekében indult. A Talents kiemelt célja, hogy megismerkedhessenek a kreatív szegmensben rejlő széleskörű lehetőségekkel a pályakezdő fiatalok. A nagy számban beérkező jelentkezésekből a szakmai zsűri 10 mentoráltat választott ki, akik workshopok, tematikus szakmai napok és kerekasztal-beszélgetések mellett szakmai gyakorlaton is részt vettek a divat, design és média területén.
Vágólapra másolva!

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) stratégiai célja a hazai divat és design szektor versenyképességének növelése, a piaci szereplők támogatása és tehetségek felkarolása.

Működése során folyamatosan figyeli a piaci igényeket és a kapcsolódó iparágak változásait annak érdekében, hogy az ágazatokat leginkább támogató kezdeményezéseket valósítson meg.

Az MDDÜ 2022-ben a korábbi Young Talents és a Magyar Mentorprogramok tapasztalataira alapozva hozta létre a Talents Mentorprogramot, amely a pályájuk kezdetén, a fiatal tehetségeket segíti elméleti és gyakorlati tudással a márka- és karrierépítés, a fenntarthatóság és az innováció témaköreiben, valamint az üzleti élet területein.

A Magyar Divat & Design Ügynökség első Talents a szakmai zsűri a divat- és formatervezés területéről egyaránt 5-5 fiatalt választott ki. A programba jutott Surányi Dóra, Ziegler Katalin, Lóki Szimonetta, Szekernyés Brigitta és Tóth Nikoletta, valamint Hajdu Bianka Dominika, Lajos Tamás Jakab, Peredi Dorottya, Ujszászi Péter és Szilágyi Panna. A divat- és formatervezők alkotói látásmódjában egyaránt közös, hogy fontos számukra a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a minőség, valamint az innovatív megoldások iránti nyitottság.

A program 2023 januárjában vette kezdetét, első részében a mentoráltak workshopok keretében ismerkedhetnek meg az szakmai szempontból kiemelten fontos területekkel, így a márkaépítéssel, a média és a divat/design kapcsolatával vagy a nemzetközi logisztika kihívásaival. Ezt követően tematikus szakmai napokon és kerekasztal-beszélgetésen vettek részt olyan témákban, mint karrierutak és iparági lehetőségek, az innováció és fenntarthatóság. A gyakorlatorientált programnak köszönhetően mindvégig interaktív keretben foglalkozhattak a pályájuk kezdetén felmerülő kérdésekkel.

Az MDDÜ tavaly a korábbi Young Talents és a Magyar Mentorprogramok tapasztalataira alapozva hozta létre a Talents Mentorprogramot Forrás: MDDÜ

A program kiemelt része volt a kéthetes szakmai gyakorlat. A gyakorlati hely az MDDÜ-vel partnerségben álló vállalkozások közül került kiválasztásra,

fontos szempont volt, hogy a mentoráltak az érdeklődésükhöz és erősítendő szakmai területeikhez illő környezetben tanulhassanak.

Összesen nyolc vállalat, az Europa Desing, a FabLab, a Glamour, a Kézmű, a LumoConcept, a Nanushka, a Viaplant és a Zsigmond szakembereinek segítségével nyerhettek mélyebb betekintést a divat és design világának rejtelmeibe. A vállalatok rendkívül nyitottan és segítőkészen fogadták a tehetséges fiatalokat, szakmai ajánlásaik pedig kimagasló referenciát jelentenek a kreatíviparban.

A résztvevők projektzáró prezentációk keretében számoltak be a program során szerzett tapasztalataikról és élményeikről. Többen kiemelték, hogy a Talentsnek köszönhetően megszerzett tudás segítségükre lesz a jövőtervezésben és a korábbiaknál szélesebb rálátásuk nyílt a szektorok működésére. A mentorprogram egyéni karrierfókuszú beszélgetésekkel zárult, ahol a szervezetfejlesztő szakember személyesebb kérdésekben is segítette a mentoráltakat.

„A magyar kreatívipar büszke lehet tehetséges fiataljaira, akik közül többen világhírnevet szereztek a 20. század folyamán. A tervezők előtt látszólag sok lehetőség áll, de ezekből minimális, amely valóban erősítené őket. Ugyanakkor számos kihívással is szembesülnek frissdiplomásként.

Hiszek benne, ha az első pillanattól kezdve támogatva vannak, annál többet tudnak mutatni tehetségükből. A Talents Mentorporgram kiemelt célja, hogy a résztvevők megismerjék a tervezésen felül a kreatívipar további lehetőségeit, ami a kapcsolódó karrierutakra ösztönözheti őket" – fogalmazott Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A nagy érdeklődésre és a pozitív visszajelzésekre tekintettel, a Talents Mentorprogram ősszel várhatóan ismét kiírásra kerül, az első program tapasztalatai alapján újrahangolt tematikával várja a következő szezonban a fiatalokat.