Vidéken nőtt a szállodák forgalma

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában a magyarországi szállodák átlagosan 54 százalékos kihasználtsággal működtek. A szállodák bevétele átlagosan 4 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A fővárosi szállók bevétele csökkent, míg vidéken a háromcsillagos egységek 20 százalékos növekedést értek el.
Vágólapra másolva!

A szállodai gyorsjelentésbe bevont szállodák az első nyolc hónapban átlagosan 54, míg augusztusban 74 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 54-56, a vidékieké 48-59 százalék között alakult ebben az időszakban. Minden szállodai kategóriára jellemző volt, hogy augusztusban érték el a legmagasabb szobafoglaltságot.

Utazás/uzletinegyed/vasarlas/utazas/index.htmlHírek, információk az Üzleti Negyed rovatábanKSHhttp://www.ksh.hu

Az első nyolc hónapban egy szállodai szoba bruttó átlagára 13 300 forint volt. Ennek több mint kétszeresét kérték el a budapesti ötcsillagos szállodák egy éjszakáért, és kevéssel több mint felét a vidéken működő háromcsillagos egységek.

A szállodák bevétele folyó áron átlagosan 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A budapesti szállodák bevétele 2-12 százalékkal esett vissza, míg a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák bruttó szobaár-bevétele 4, a háromcsillagosoké jelentősen, 20 százalékkal nőtt.

Augusztusig 2 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a vendégek a szállodákban, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák számának csökkenése a szobaár-bevételhez hasonlóan a fővárosi szállodákat jellemezte. Vidéken a vendégéjszakák száma 2-3 százalékkal emelkedett.