A nyolcas kód Orwell félelmetes világát idézi

A nyolcas kód 2. rész
A nyolcas kód 2. rész
Vágólapra másolva!
Míg a nyolcas kód első része a filmes műfajok közül heist, vagyis bankrablós-átverős film volt, addig a második rész igazi látványos science fiction alkotásra sikeredett, amelynek világa olyan, mintha George Orwell rémálmát gondolnák újra. A nyolcas kód jó példa arra, hogy alacsony költségvetéssel is lehet látványos filmet készíteni, olyat, amely ráadásul még elgondolkodtató is. Filmkritika.
Vágólapra másolva!

Mesébe illő történet, hogyan jött össze a pénz A nyolcas kód című filmre. Robbie és Stephen Amell, jobb sorsra érdemes amerikai színészek úgy döntöttek, hogy akármennyi pénzből, de megcsinálják a filmjüket, amelynek főbb szerepeit magukra osztották. Minden úgy kezdődött, hogy 2016-ban leforgattak egy rövidfilmet, már ennek is az volt a címe, hogy A nyolcas kód, és pénzgyűjtésbe kezdtek. A közösségi finanszírozású film költségvetését 200 ezer dollárban álmodták meg, ennek sokszorosa, 2,4 millió dollár (csaknem 860 millió forint) jött össze, ami aztán bőven elegendő volt a forgatáshoz. Az első rész 2019 decemberében jelent meg, a Netflix 2020 áprilisában vette fel a műsorába, majd nem sokkal később, a film sikerén felbuzdulva megrendelte a streaming csatorna a második részt is.

A nyolcas kód  2. rész
A nyolcas kód  2. rész
Fotó: Netflix



Bár az első film is már sci-fi volt, de sokkal közelebb állt a heist, vagy másként bankrablós-átverős filmek műfajához. A legismertebb ebben a kategóriában az Ocean’s-filmek és a Közönséges bűnözők, de érdemes felidézni Az olasz melót, a Nagy balhét vagy a Blöfföt is, illetve a műfaj kereteit feszegető Tarantino-filmről, a Kutyaszorítóról se feledkezzünk meg. A nyolcas kód az első részében egy olyan világot mutatott be, amelyben az emberiség kisebbik része különleges képességekkel rendelkezik, ám hiába használják ezeket a képességeiket orvoslásra, tanításra, az emberiség javára, üldözik őket. Akit pedig üldöznek, az előbb vagy utóbb könnyen bűnözővé válhat, belesodorja az élet, az ínség, a kilátástalanság, a reménytelenség.

 

A nyolcas kód alkalmas arra, hogy szimbolikusan is értelmezzük a különleges képességeket


Már a nyolcas kód első része is kifejezetten izgalmasra sikeredett, ám a második rész még talán felül is múlta az elsőt, ha a feszültségkeltésben nem is, de az akciójelenetek látványvilágát illetően mindenképp. A filmben megvalósulni látszik George Orwell rémálma, csak éppen itt úgy, hogy a robotkutyák és robotzsaruk tartják fenn a rendet. Lehet akár szimbolikusan is értelmezni a különleges képességeket, amelyekkel az emberiség egy része rendelkezik ebben a furcsa jövőbéli világban, ez esetben a középszer bosszúja valósul meg a tehetség és naivság felett. Aztán arról is szó van ebben a sorozatban, hogy az emberek valamiféle furcsa drogra vágynak, olyanra, amely a különleges képességűek gerincéből nyerhető ki. Mindez elképesztően abszurd és morbid egyszerre: még a világból való meneküléshez is szükség van a különleges képességűekre.

A nyolcas kód  2. rész
A nyolcas kód  2. rész
Fotó: Netflix


A nyolcas kód második része tehát sokkal látványosabb, mint az első, szerencsés megoldás, hogy sok jelenetben drónokra erősített kamerák révén látunk, mintha valamiféle felső erő irányítása alatt állna az életünk. De azt is érdemes kiemelni a film kapcsán, hogy a különleges képességű emberek valamiféle energiával vannak kapcsolatban, és ez több mint elgondolkodtató. Akár a Csillagok háborúja is eszünkbe juthat, amikor a Jedi erővel rendelkezők próbálták fenntartani az egyensúlyt a jó és a rossz között. Illetve dehogy is próbálták, mert ahogy azt akkor Joda mestertől megtanultuk: “tedd vagy ne tedd, de soha ne próbáld”. Itt is ez van, arra nincsen tér és idő, hogy az ember próbálkozzon, sokkal inkább arról van szó, hogy tenni kell ahhoz, hogy a világ egy élhetőbb és jobb hely legyen.

A nyolcas kód  2. rész
A nyolcas kód  2. rész
Fotó: Netflix



Mindig jó szívvel ajánljuk azokat a filmeket, amelyekben szó van arról, hogy a drog pusztít és butít, és az is fontos mondanivaló, hogy még véletlenül sem szabad feladnunk az álmainkat, bár az is igaz, hogy mindenek felett áll az a tudás, amely képessé tesz minket arra, hogy megkülönböztessük egymástól a jót és a rosszat. A film a közösséget, a közösség erejét is pozitív színben tűnteti fel, amelynek ellenpólusa az elmagányosodott, közönyös és rettegő, drogokba és virtuális világokba menekülő ember. Nem is véletlen, hogy központi szereppel bír a filmben a közösségi ház. Az alkotás egyik érdekessége a robotkutya, amely a mesterséges intelligenciától sújtott korunkban lassan már napi valósággá válik. Arról már nem is beszélve, hogy aki egyszer látott már hűséges kutyatekintetet, az szembesülhetett valami nagyon különleges érzéssel. A lét misztériumával. Ezt a nézést a robotkutyák még véletlenül sem tudják utánozni. Mindenesetre az is biztos, hogy nemcsak az ebek barátsága, hanem az embereké is egy jobb világot képes teremteni, egy olyat, amelyben talán nem a pénz fogja irányítani a gondolkodásunkat.


Sommásan: 7/10

Címlapkép: A nyolcas kód 2. rész (Fotó: Netflix)