Társoldalunk:

Bottas a diktálja a tempót, Vettel csak a sereghajtók között Toszkánában

2020.09.12., 11:50
rendezés

A harmadik mugellói szabadedzésen is a Mercedes volt a leggyorsabb, de Bottas és Verstappen is megelőzte Hamiltont. A Ferrari nem számíthat kiugróan jó eredményre.

Nem tiszta körökkel, de az élmezőnyben szerepeltek a Mercedesek a Toszkán Nagydíj harmadik szabadedzésén, viszont a tisztább kört futó Max Verstappen be tudott férkőzni közéjük.

Bottas lett az első - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jennifer Lorenzini

Az első negyedóra során ezúttal sem történtek lényeges események, mindössze a Haas, a McLaren és az Alpha Tauri pilótái mutatták meg magukat közepes keverékű gumikkal, az első mért kört pedig Valtteri Bottas teljesítette lágy gumikkal, 1:17.437 alatt. Ez sem fokozta automatikusan a forgalmat, és a pilóták jellemzően később is inkább a közepes keverékű abroncsokat preferálták.

Ezek közül kivételnek bizonyult Lewis Hamilton, aki 1:17.415-tel az első mért körében átvette a vezetést Bottastól, ez azonban csak átmeneti állapot volt, mert a finn pilóta 1:17.239-re gyorsult, majd jött Max Verstappen, és 1:17.116-tal az élre állt, ráadásul közepes keverékű abroncsokat használva.

Ez sejttette, hogy a Mercedesekben bőven van még tartalék, ezt Bottas a tréning utolsó harmadában kezdte kihozni az autóból. Lágy gumikkal 1:16.530-ra gyorsult, de még ebben a körében is maradt elvesztegetett idő, elsősorban a hármas szektorban, az utolsó kanyarban. Érdekesség, hogy Hamilton nem tudott élni a lehetőséggel, 0,083 másodperccel gyengébb kört futott Bottasnál.

Péntekhez hasonlóan Verstappen ismét ígéretesen szerepelt. Közepes keverékű gumikkal is fél másodpercre volt a Mercedesektől, lággyal pedig 0,017 másodpercre felzárkózott Bottas mögé, elsősorban annak köszönhetően, hogy a hármas szektorban hozott az utolsó kanyarban hibázó mercedeses duóhoz képest.

Albon az utolsó pillanatokban mozdult el a mezőny végéről - GalériaForrás: Getty Images/Claudio Giovannini/Claudio Giovannini

A három élpilóta mögött változatosan alakult a sorrend, Lance Stroll bő fél másodperces hátránnyal a 4. helyezett lett, az Olasz Nagydíjat megnyerő Pierre Gasly az 5. helyre ért oda annak ellenére, hogy egyszer áthajtott a kavicságyon is, a rajtbüntetéssel számoló Sergio Pérez pedig a 6. lett, de a hátránya már 0,8 másodperc fölé rúgott.

Még nagyobb a Ferrari lemaradása, bár Charles Leclerc befért legalább 1 másodpercen belülre a 7. helyen. Sebastian Vettelnek továbbra sem megy az idei Ferrarival, lágy gumikon 0,6 másodperccel lassabb volt Charles Leclerc-nél, és a szoros sorrend miatt ez csak a 18. helyre volt elegendő. Mögötte csak Lando Norris és George Russell zárt, de utóbbi nem futott mért kört.

A délutáni időmérő szempontjából fontos információ, hogy Vettel és mérnöke is egyetértett abban, hogy a lágy gumikkal két hűtőkörre is szükség van, ezért egy elhibázott kör után aligha lesz lehetőség azonnali ismétlésre.

A Racing Pointok jól szerepeltek - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Felemásan alakult a szabadedzés a Williamsnek: az új tulajdonosok szeme láttára Russell a tréning nagy részét a bokszban töltötte a brake-by-wire rendszer hibája miatt, Nicholas Latifi viszont megelőzte Vettelt és Daniel Ricciardót is, aki ezúttal jóval elmaradt Esteban Ocontól.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
11:39

Jön az időmérő főpróbája

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat! Nemsokára kezdődik a Toszkán Nagydíj harmadik szabadedzése. Pénteken délelőtt és délután is Valtteri Bottas végzett az élen, de Lewis Hamilton mellett Max Verstappen is közel volt hozzá. Összefoglalóinkat az alábbi linkeken olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:41

A futam is izgalmas lehet

A pilóták a vártnál kevésbé küszködtek a gumikopással a pénteki második szabadedzésen, de ez nem jelenti azt, hogy vasárnap ne lehetnének érdekességek ezen a téren. Erről bővebben az alábbi linken lehet olvasni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
11:47

Az F3-ra is érdemes figyelni

A Forma-3 mezőnyének ez a szezonzáró hétvége, és a főversenyt már meg is rendezték. A futam a dán Frederik Vesti győzelmével zárult, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a holnapi sprintverseny előtt Oscar Piastri és Logan Sargeant is 160 ponttal áll. Sőt, nevető harmadikként akár a 9 pontos lemaradásban lévő Théo Pourchaire is befuthat.

GPHírek
11:50

A Ferrari összeállt egy csoportképre

A Ferrari az ezredik futamára készül mint konstruktőr, és ezt számos módon próbálják megünnepelni. Ezúttal egy csoportképre állt össze minden, a helyszínen tartózkodó csapattag.

GPHírek
11:53

Pérezt megbüntették

A második szabadedzés legfurcsább jelenete Sergio Pérez és Kimi Räikkönen ütközése volt. A mexikói pilótát egy rajthellyel megbüntették az eset miatt, és ugyanennyi büntetőpontot kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
11:56

Räikkönen is itt kezdte

A finn pilóta éppen 20 éve, Mugellóban ülhetett először F1-es autóba. Az alábbi videóban az akkor 20 éves versenyzőnek lehetőséget adó Peter Sauber, valamint a jelenlegi csapatfőnök, Frédéric Vasseur hallható.

GPHírek
11:59

Meleg idő van

Verőfényes napsütés fogadja a csapatokat. A levegő hőmérséklete 27, míg az aszfalté 39 fokos.

GPHírek
12:02

Zöld zászló

Elindult a harmadik szabadedzés, és hat autó máris a pályán. A két Haas, McLaren és Alpha Tauri is közepes gumikon próbálkozik.

GPHírek
12:04

Mindenki visszajött

Az ilyenkor szokásos módon a pilóták csak egy installációs kört teljesítettek, így rögtön visszahajtottak a bokszba.

GPHírek
12:06

Bottas a pályán

Az eddig hibátlan teljesítményt nyújtó Valtteri Bottas kigördült a pályára, méghozzá lágy abroncsokon. Kérdés, hogy gyorskört is teljesít, vagy ő is rögtön visszamegy a garázsba.

GPHírek
12:09

Bottasé az első idő

A finn pilóta 1:17.437 másopderccel kezd, ami kevesebb mint fél másodperccel lassabb a tegnapi legjobb idejénél. A lassításból látszik, hogy egy pillanatra megcsúszott és szélesre futott, de ezzel nem veszített sok időt. A következő körében vissza is hajtott a bokszba, így üres a pálya.

GPHírek
12:13

Most nem törlik a köröket

A pilótáknak ezúttal nem kell aggódniuk, hogy elveszik a körüket, ugyanis a 3-as, 5-ös, 9-es és 11-es kanyarban a kavicságy a pálya határa. Ennek az az oka, hogy a zöld sáv érintésével az autó másik széle még a fehér vonalon belül marad

.

GPHírek
12:16

Visszatértek a szurkolók

Az eddigi 2020-as hétvégékkel ellentétben ezúttal szurkolók is kilátogathatnak a helyszínre. Persze a pálya befogadóképességéhez képest nem sokan, csupán naponta 2880-an. Nem meglepő, hogy a drukkerek között vannak, akik Räikkönen sikeréért szorítanak.

GPHírek
12:18

Pályán a két Alfa Romeo

Räikkönent csak emlegetni kellett, és ki is gördült a bokszból, ráadásul csapattársával, Giovinazzival együtt. A két Alfa Romeóra lágy gumikat tettek fel.

GPHírek
12:22

A két Ferrari és Hamilton is kimerészkedik

Egyre inkább benépesül a pálya, hiszen mellettük többen is elhagyják a garázst. Eközben Räikkönen a 2., míg Giovinazzi a 3., de mindketten 1 másodpercen kívül vannak Bottas idejéhez képest.

GPHírek
12:25

Hamilton az első, Vettel az utolsó

A brit pilóta lágy gumikon 22 ezreddel előzte meg csapattársát. Vettel ellenben az utolsó, 12. helyen áll közepes abroncsokon, miközben Leclerc ugyanazokon a keverékeken a 3. pozíciót szerezte meg.

GPHírek
12:27

Stroll a harmadik

A kanadai pilóta a sárga oldalfalú abroncsokon mindössze 165 ezreddel autózott rosszabbat Hamiltonnál. Bottas visszajön a pályára, Verstappen pedig először hagyja el a garázst.

GPHírek
12:29

Vettel javít, de csak a tizenkettedik

A német pilóta ugyan 6 tizedet tudott gyorsulni, de a helyzet még mindig nem biztató az ő szempontjából, Leclerc ugyanis továbbra is a 4. helyet foglalja el.

GPHírek
12:30

Bottas az első, Verstappen mögötte

A finn pilóta javított, és 1:17.239-es ideje 176 ezreddel volt jobb Hamiltonénál. Nem sokkal később Verstappen bejött közéjük, 59 ezreddel lemaradva a finn pilótától, mindezt ráadásul a közepes gumikon.

GPHírek
12:33

Hamilton nem tudott javítani

A brit pilóta a lágyakon próbálkozott, de csupán 1:17.631-et tudott menni. Vettel a 15. helyig esett vissza, Russell pedig még nem tudott gyorskört autózni.

GPHírek
12:34

Verstappen az első

A holland pilóta a közepes keverékeken tudott az élre ugrani, 1:17.116-os ideje 123 ezreddel jobb Bottasénál. Elözben Sainz arra panaszkodik, hogy a kormányt nem tudja rendesen forgatni.

GPHírek
12:37

Russellnek fékproblémája van

Sky Sports megtudta, hogy Russell autójában fékhibát észleltek, ezért nem tudott még pályára gurulni. Pár pillanattal ezelőtt a bokszfalnál beszélte meg a további teendőket, majd visszament a garázsba. Csapattársa, Latifi a 15. helyet foglalja el, két pozícióval megelőzve Vettelt.

GPHírek
12:39

Csak a Red Bull autói a pályán

Verstappen ezúttal már lágy gumikon próbálkozik, ellentétben a 6. helyen álló Albonnal, aki a közepeseket hajtja. Rajtuk kívül csak Kvjat van a pályán az Alpha Taurival.

GPHírek
12:41

Szinte üres a pálya

Verstappen és Kvjat visszahajtott a garázsba, így csak Albon maradt kint. A thai pilóta 1:18.702 másodpercet autózott, amivel nem tudott javítani.

GPHírek
12:42

Bottas harmadszor is kint

A finn pilóta autójára ezúttal is lágy abroncsokat tettek fel, így várhatóan meg fog próbálkozni a javítással. Mint ahogyan Vettel is, aki a 17. helyről igyekszik előrébb jutni.

GPHírek
12:44

Hamilton és Leclerc is visszajött

Csapattársukhoz hasonlóan a brit és a monacói pilóta is újra megkezdte a körözést. Mind a négyen a lágy abroncsokat hajtják, ahogyan Latifi is.

GPHírek
12:47

A Mercedes robbantott, a Ferrari is javított

Bottas a hétvége eddigi legjobb idejével, egyben pályarekorddal, 1:16.530-cal ugrott az élre, amitől Hamilton 83 ezreddel maradt el. A Ferrarik szintén javítottak, Leclerc a 4., Vettel a 7. helyre ugrott. A német pilóta 1:18.186-os idejét helyén kell kezelni, mert Latifi megelőzte, így a kanadai a 6. pozíciót foglalja el.

GPHírek
12:50

Mindenki javít

Legalábbis aki a pályán tartózkodik. Gasly feljött a 4. helyre, miközben Vettel már a 14. pozícióig csúszott vissza, és a mögötte lévők (a bokszban tartózkodó Russellt leszámítva) várhatóan gyorsabbak lesznek jelenlegi legjobb körénél.

GPHírek
12:52

Bottas nem javít

A finn pilóta 3 tizeddel autózott rosszabbat legjobb körénél. Hamilton szintén a pályán, de ő még csak a kivezető körén van túl. Stroll viszont feljött a két Mercedes mögé.

GPHírek
12:54

Gasly kicsúszott

Pár másodpercig sárga zászló volt érvényben, mert Gasly kicsúszott a pályáról. Az Olasz Nagydíj győztese azonban vissza tudott térni, és bement a bokszba. Hamilton szintén nem tudott javítani.

GPHírek
12:57

Verstappen a második

Ráadásul mindössze 17 ezreddel marad el Bottas idejétől. A holland pilóta az utolsó szektorban az eddigi legjobb időt futotta. Eközben Leclerc feltartotta Räikkönent, a monacói pilóta pedig közölte a csapattal, hogy szólniuk kellett volna neki, hogy az Alfa Romeo közeledik.

GPHírek
13:03

Kockás zászló

Vége a harmadik szabadedzésnek, Bottas 1:16.630 másodperccel végzett az élen, 17 ezreddel megelőzve Verstappent és 83-mal Hamiltont. Az első tíz további sorrendje: Stroll, Gasly, Pérez, Leclerc, Albon, Kvjat és Grosjean. Vettel csupán a 18. helyen végzett, a köridő nélküli Russellt leszámítva csak Norrist tudta megelőzni, aki a végén 7 kört is megtett a lágyakon, tehát valószínűleg nem akart javítani legjobb idején.

GPHírek
13:05

Izgalmas lehet az időmérő

Az első hármat kevesebb mint 1 tized választja el, úgyhogy van némi remény arra, hogy szoros legyen a kvalifikáció. Persze nem lehet tudni, hogy a Mercedes, illetve a Red Bull milyen motorüzemmódot használt.

GPHírek
13:07

A részletes végeredmény

A harmadik szabadedzés részletes végeredményével köszönjük meg figyelmüket, legközelebb a 3 órakor kezdődő időmérő előtt jelentkezünk élő közvetítéssel.

Még több bejegyzés