Társoldalunk:

Két baleset árnyékában Bottas maradt az élen Mugellóban

2020.09.11., 14:50
rendezés

Csak kis előnnyel szerezték meg az első két helyet a Mercedesek Max Verstappen előtt a Toszkán Nagydíj péntek délutáni edzésén, amelyet kétszer is meg kellett szakítani balesetek miatt. Charles Leclerc nem tudta megismételni a délelőtti jó teljesítményt a Ferrarival.

A Toszkán Nagydíj péntek délutáni edzése mozgalmasabb volt a délelőttinél, megtörtént az első baleset is Mugellóban Lando Norris révén. A McLaren versenyzője az időmérős sprintek elején csapta orral falhoz az autóját, miután az egyik kanyart szélesre vette és a hátsó kerekekkel megcsípte a füvet.

A piros zászlós megszakítás előtt egy darabig Valtteri Bottas vezette a rangsort 2,5 tizeddel megelőzve Max Verstappent, de Lewis Hamilton 3. helyére az volt a magyarázat, hogy a duóval ellentétben nem a közepes, hanem a kemény gumit használta. Őt követte Norris a Racing Pointok előtt, ám az említett baleset folytán nem tarthatta a pozícióját. Kicsit később Hamilton megelőzte azért Verstappent.

A lágy abroncson Bottas 1:17 alá vitte a szintidőt, Hamilton 2, Verstappen 2,5 tizeddel volt lassabb nála, ez biztató az izgalmakra nézve.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Kimi Räikkönen meglepően jó helyen végzett, 9. lett az Alfa Romeóval, megelőzve a délelőtti produkcióját megismételni nem tudó Charles Leclerc-t, akinek egy megpördülése is volt az egyik visszafordítónál. A 12. Sebastian Vettel lemásolta utóbbi mutatványát egyszer.

A versenyszimuláció élethű volt abból a szempontból, hogy egy ütközés is történt: a bokszból kihajtó Sergio Pérez nem vette észre, hogy Räikkönen elfordult mellette az első kanyarnál, és kiforgatta a finnt. Emiatt másodszor is előkerültek a piros zászlók.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A leintés utánra is maradt még látnivaló, Vettel alatt az utolsó körében egyik pillanatról a másikra megállt a Ferrari, a négyszeres világbajnok nem is tudott visszamenni vele a bokszba, le kellett parkolnia az utolsó szektorban. „Megállt a motor" – jelentette a német pilóta a rádióban.

Sokkal rosszabbul járt viszont a haasos Romain Grosjean, aki az első percekben belefutott egy hibába az akkumulátorral, és nem tudott már visszajönni a pályára.

Percről percre tudósításunkat az eredménytáblázat alatt olvashatja!

GPHírek
14:47

Jöjjön a második szabadedzés!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Toszkán Nagydíj második szabadedzésének élő közvetítésében! Az első gyakorláson Valtteri Bottas zárt az élen Max Verstappen és Charles Leclerc előtt, míg Lewis Hamilton csak negyedik lett. Van még idő a második tréning kezdetéig, addig is alább az első 90 perc összefoglalóját olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:48

A versenyzők nyaka komoly próbatétel előtt áll

Elképzelhető, hogy lesznek, akik már a mai nap után meg fogják érezni a mugellói pálya gyors és középgyors kanyarjai jelentette terhelés utóhatásait, hiszen nem egy kanyarban kell 5G-s vagy még ennél is nagyobb oldalgyorsulást elviselni a versenyzőknek. Hogy pontosan milyen kemény igénybevételnek vannak kitéve, azt az alábbi videó szemlélteti, amelyen Lewis Hamilton első edzésen futott egyik körének részlete látható az erőhatásokat szemléltető grafikával.

GPHírek
14:49

A McLaren mercedeses orrkúpot tesztelt

Carlos Sainz autóján az első szabadedzésen a Mercedesére hasonlító orrkú volt fent. Andreas Seidl csapatfőnök elmondta, hogy az elem egyelőre nem áll készen az éles bevetésre, de a következő 2-3 verseny valamelyikén remélhetőleg már a futamon is használni tudják majd.

GPHírek
14:58

Az F3 már az időmérőn is túl van

A második F1-es szabadedzés előtt a hétvége első időmérőjét is megrendezték, a szombat délutáni első F3-as futamra a német Lirim Zendeli szerezte meg a pole pozíciót, míg a bajnoki esélyesek közül Logan Sargeant végzett a legjobb helyen, az amerikai második lett.

GPHírek
15:00

Elkezdődött az edzés!

Zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén, de senki nem ment ki, egyelőre az összes pilóta kivár.

GPHírek
15:02

Az időre továbbra sem lehet panasz

29 fokos levegő és közel 45 fokos aszfalthőmérséklet várja a csapatokat ma délután, a nap pedig kitartóan süt. A hosszú etapokon mindez aligha fog ízleni az abroncsoknak.

GPHírek
15:07

Megélénkült a forgalom

Közel a mezőny fele megkezdte már a körözést, az első mért kör Kevin Magnussené volt, de hamarosan követték őt a többiek is. Egyelőre mindenki vagy a közepes, vagy a kemény gumin van kint, Lando Norris áll az élen előbbin 1:18.658-as idővel.

GPHírek
15:09

Pérez autója új festést kap

De csak ideiglenesen, a csapat ugyanis bőszen fújja zöld áremlásjelző folyadékkal a hátsó szárnyat a garázsban. A Racing Point kisebb fejlesztésekkel készült erre a hétvégére, ami idei egyetlen fejlesztési csomagjuk első része.

GPHírek
15:12

A Ferrari most visszafogottan kezd

Vettel közepes gumin csak a negyedik időt autózta közel 1 másodperccel elmaradva Norris közepes gumis körétől, míg Leclerc keményeken a 9. pozícióba sorolt be. Továbbra is a McLaren pilótája áll az élen, őt Grosjean és Kvjat követi szintén közepes gumin.

GPHírek
15:14

Grosjeannak megint gondjai vannak

Furcsa zajt észlelt és azt látta a kijelzőjén, hogy nem tölt az akkumulátora. A csapat arra kérte, hogy lassú tempóban térjen vissza a bokszba.

GPHírek
15:15

Leclerc kicsúszott a Ferrarival

A monacói pilóta az utolsó szektor elején található balosban veszítette el az uralmat az autója felett, és négy keréken csúszva háttal kiment a bukótérbe. Szerencsére vissza tudott jönni a kavicságyból, majd egyből bement a bokszba az igencsak viseltes kemény abroncsokon.

GPHírek
15:18

Verstappen átvette a vezetést

Közepes gumikon 377 ezreddel javította meg Norris idejét a holland, aki így 1:18.281-nél állította meg a stoppert a közepes gumin. A McLaren mögé a két Racing Point sorolt be közepeseken, őket Albon követi szintén a sárga Pirellin.

Vettel közben azt mondta a mérnökének, hogy a gyorskör után nem elég egy hűtőkör, mivel a gumik ennyi idő alatt nem hűlnek vissza, ezért két hűtőkört megy.

GPHírek
15:22

Már Bottas az élen

A finn közepes gumikon 1:18.019-et ment, ami jócskán elmarad délelőtti, lágy gumis idejénél. Hamilton eközben kemény gumin kezdte meg a munkát, ennek megfelelően Bottas idejére nem volt veszélyes, de csapattársától 6 tizeddel elmaradva a 3. helyre azért odaért.

GPHírek
15:25

Leér a McLaren alja

Norris arra panaszkodik a rádión, hogy az egyik leggyorsabb kanyarban, az első Arrabiatában folyamatosan leér a kocsi alja, ami amellett, hogy lassítja is azt, adott esetben akár hibázáshoz is vezethet. 

GPHírek
15:29

Fél óra után Bottas vezet

Mindenki megtett a mezőnyben már néhány mért kört, az első 30 perc elteltével pedig Valtteri Bottas áll az élen immár 1:17.997-es körrel a közepes abroncsokon. Mögötte Verstappen, Hamilton, Norris, Pérez, Stroll, Ocon, Albon, Grosjean és Kvjat az első tíz sorrendje, a Ferrarik a 11. (Vettl) és a 18. helyen (Leclerc) tanyáznak. Egyelőre mindenki vagy közepes, vagy kemény gumin járt a pályán, a lágy gumis körök csak ezután jönnek.

GPHírek
15:31

Mindenki a garázsban

Noha a 2. edzésen nem kell visszaadni egy szettet sem, most mégis mindenki szusszan egyet a lágy gumis időmérős körök előtt, amelyek nagy valószínűséggel eldöntik a második szabadedzés sorrendjét.

GPHírek
15:37

A Ferrarik Räikkönent sem tudják megelőzni

Elkezdődtek az időmérős körök a lágy gumin, folyamatosan javítanak a versenyzők, Bottas közepes gumis idejét azonban még senki nem döntötte meg. Vettel is javított a Ferrarival 1:18.498-ra, de ezzel a körrel Räikkönen 1:18.385-ös lágy gumis idejét sem múlta felül, ahogyan Leclerc sem az 1:18.400-as idővel.

Bottas mögé Ricciardo és Pérez zárkózott fel.

GPHírek
15:39

Piros zászló: Norris eldobta a McLarent

Nagy sebességnél, a hármas kanyar kijáratánál csípte meg a kavicságyat, majd a McLaren kitörő hátulját megfogta, de az ellenkormányzás kilőtte az ellenkező irányba. A nagy sebességű kicsúszás ellenére nem törte össze nagyon az autót, amely a jobb elejével találta el a betonfalat.

GPHírek
15:46

Eddig Ricciardoé a legjobb időmérős kör

Az ausztrál 42 ezreddel maradt el lágy gumin Bottas korábbi idejétől, amivel jelenleg a második. Őt másfél tizeddel Pérez követi a harmadik helyen, aki szintén körbeért már a piros Pirelliken, ahogyan Lance Stroll is, aki csapattársától 264 ezreddel elmaradva a 8. helyen áll. Többek között a két Mercedes és a két Red Bull is adós azoban még lágy gumis körrel.

GPHírek
15:47

Folytatódik az edzés

Vége a megszakításnak, a versenyzők újra a pályán, többek között a két Mercedes is kijött friss lágyakon.

GPHírek
15:49

Így forgott meg Norris

Alább a McLaren pilótájának kicsúszását nézhetik meg. Nagy szerencséje volt, hogy a palánkkal párhuzamosan repült le a pályáról, különben nagy autótörés lett volna a vége.

GPHírek
15:53

A két Mercedes az élen

Bottas és Hamilton is befejezte lágy gumis körét, a finn 1:16.989-cel új nem hivatalos körrekordot repesztett, amivel lila utolsó szektora ellenére Hamilton sem tudta tartani a lépést és 2 tizeddel elmaradva bejött a második helyre. A 3. pozícióba Verstappen sorolt be mindössze 246 ezredre Bottastól. A 4. helyre bejövő Albonnak ennél már jóval nagyobb, 982 ezred a hátránya. A két Red Bullt a két Renault követi Ricciardo-Ocon sorrendben.

GPHírek
15:56

Grosjean már nem jön vissza

Ennek bizony hatása lehet a francia hétvégéjére, a Sky Sports riportere ugyanis jelentette, hogy a Haas versenyzőjét már nem láthatjuk ezen az edzésen elektronikai hiba miatt. Grosjeannak műszaki hiba miatt az első edzés egy részét is ki kellett hagynia, a másodikon pedig lényegében egyáltalán nem körözhetett.

GPHírek
16:00

Egy kör van a lágy gumikban

Hamilton arról beszélgetett a mérnökével, hogy érdemes-e második gyors kört is megpróbálni a lágy abroncsokon, mire Peter Bonnington közölte vele, hogy a második próbálkozások elég gyengék. A holnapi időmérőn tehát nem árt már a Q1-ben elsőre összerakni egy jó kört a továbbjutáshoz.

GPHírek
16:02

Elkezdődtek a hosszú etapok

A sorrend mostantól nem fog változni, mindenki a versenyre készül már. Azok közül, akik kint vannak jelenleg, csak Vettel és Latifi nyüstöli a közepes gumikat, a többiek mind lágyon vannak.

GPHírek
16:04

Vettel is megforgatta a Ferrarit

Leclerc után Sebastian Vettel is bemutatott egy piruettet az SF1000-rel, ráadásul mindössze pár méterre onnan, ahonnan a monacói megpördült. A német a kanyar kijáratán veszítette el az uralmat az autó felett és csúszott ki a fűre, de folytatni tudta a körözést.

GPHírek
16:08

Új képek a galériában

A képre kattintva megtekinthetik folyamatosan frissülő képgalériánkat a mai napról.

A képre kattintva GALÉRIA nyílikForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon
GPHírek
16:14

Piros zászló: Räikkönen összeütközött Pérezzel

Megvan a nap következp kicsúszása, egyben az első ütközése. Räikkönen a célegyenesben érkezett mért körön, Pérez pedig a bokszutcából hajtott ki, de nem lassított le eléggé, hogy az első kanyarban elengedje az Alfa Romeót, helyette az első szárnyával nekiment Räikkönen autójának jobb hátsó kerekének, amitől a finn kipördült a kavicságyba. Szerencséjére nem ragadt benne, a Racing Point letörő szárnya miatti törmelékek eltakarításához azonban ismét félbeszakították az edzést.

A felügyelők az edzés után ki fogják vizsgálni az esetet.

GPHírek
16:17

Folytatódik az edzés

13 perccel a vége előtt ismét kihajthattak a pályára a pilóták, hogy megtegyenek még pár kört a versenyre készülve.

GPHírek
16:19

Videón az ütközés

Így ment neki Pérez Räikkönennek:

GPHírek
16:22

Ez maradt Pérez szárnyából

Nem darálta le a teljes első szárnyat az ütközésben a mexikói, de jelentős darabot elveszített belőle. Ő is kijött már az újraindulás után, de természetesen kapott egy új első szárnyat.

GPHírek
16:24

A pilóták a gumikat óvják

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere azt mondja, hogy a csapatrádiók alapján a legtöbb versenyző az abroncsok túlmelegedésével küzd, illetve próbálja minél nagyobb tempó mellett minél alacsonyabban tartani a gumik hőmérsékletét.

GPHírek
16:26

A két Racing Point a Mercedes tempóját futja

Stroll 1:22.3-as, Pérez pedig 1:22.4-es átlagot megy jelenleg, miközben Bottasnál ez az érték 1:22.3. Ők hárman egyaránt a közepes abroncsokon vannak, miközben Hamilton keményeken 1:22.5-re képes.

GPHírek
16:32

Vége a második szabadedzésnek

Leintették a pénteki második gyakorlást, a pilóták pedig lassan visszaszállingóznak a bokszba. Az élen Valtteri Bottas zárt 1:16.989-es idővel csapattársa, Lewis Hamilton előtt, őket a két Red Bull követte Verstappen-Albon, majd a két Renault Ricciardo-Ocon sorrendben. Az első tizet Pérez, Gasly, Räikkönen és Leclerc tette teljessé, Sebastian Vettel a 12. helyen végzett. 

Mára köszönjük figyelmüket, élő közvetítéssel legközelebb holnap 11 óra 50 perctől jelentkezünk, hogy beszámoljunk a 3. szabadedzés történéseiről. Viszontlátásra!

Még több bejegyzés