Az esportolók jól elpáholták Verstappent és a többi igazi versenyzőt

Események

Forma-1, Red Bull Racing Budapest Showrun, Nagy Futam 2018
BUDAPEST, HUNGARY - MAY 01: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing on a racing simulator during the Red Bull Racing Budapest Showrun on May 1, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Balogh/Getty Images for Red Bull Racing)
Vágólapra másolva!
Egy videojátékos, Jernej Simoncic győzelmét hozta az első olyan esport-verseny, amelyet a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj törlése után, több valódi autóversenyző, köztük Max Verstappen részvételével rendeztek. A Red Bull holland versenyzője jó tempót mutatott, de nem tudott beleszólni a dobogós helyezések sorsába.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Forma-1-es Ausztrál Nagydíj és a világszerte lemondott vagy elhalasztott több mint 70 benzingőzös esemény nélkül sem maradtak autóversenyzés nélkül a motorsportot kedvelők, hiszen a Veloce Esports, valamint a Torque Esports a The-Race.com-mal közösen virtuális futamot szervezett. Utóbbit tartották meg előbb, a mezőnyben olyan nevekkel, mint Max Verstappen, Juan Pablo Montoya, Will Power, vagy Andre Lotterer, hogy csak a legsikeresebbeket említsük.

A futamokat a szimulátorosok körében népszerű, az egyik legvalósághűbb szoftvernek tartott rFactor 2-n futották, lényegében 2012-es F1-es autóval a nürburgringi F1-es pályán. A külsőre leginkább a Williams azévi kocsijára hajazó, mindenki számára ugyanazzal a beállítással kínált, Formula ISI 2012 fantázianévre hallgató versenygéppel csatába induló résztvevőket "valódi" versenyzőkre, esportolókra és gamerekre osztották, majd mindhárom csoportnak selejtezőn kellett részt vennie, ahonnan 8-8 pilóta jutott a főfutamba.

Teljesen egyforma, a 2012-es F1-es autókat alapul vevő kocsikkal csaptak össze a résztvevők Forrás: The Race

A nyolckörös selejtezőfutamok rajtsorrendjét öt perces időmérőn döntötték el, a valódi versenyzők kezdtek, a rajtelsőséget pedig a lila autóval versenyző Max Verstappen szerezte meg az IndyCar-pilóta Félix Rosenqvist előtt. A harmadik helyre az egyaránt a Formula E mezőnyét erősítő Neel Jani és Maximilian Günther jött be. A rajtnál Rosenqvist lerajtolta Verstappent, de elfékezte magát az első kanyarban, a holland így visszavette az első helyet, onnan pedig már csak bottal üthették a nyomát a többiek, végig vezetve simán nyert.

Hátrébb annál nagyobb volt a tülekedés, több nagy csattanást is láthattunk, és csak azért nem lett tömeges kiesés a vége, mert az autók törésmodelljét nagyon alacsonyra vették, így aki teljes gázzal csapódott a védőfalnak, az is tovább tudott menni,

noha autója már nem viselkedett úgy, mint újkorában. Verstappen mögött végül Günther, Colton Herta, Rosenqvist, Jimmy Broadbent, Antonio Felix da Costa, Dani Juncadella és Neel Jani végzett, ők jutottak be a döntőbe, miközben mindkét Montoya, az F1-es Juan Pablo és fia, Sebastian is kiesett, bár utóbbi sokáig sikeresen verte vissza Jani támadásait a nyolcadik, még továbbjutást érő helyen. Nem jutott tovább a 2019-es Indy 500-győztes Simon Pagenaud sem.

Voltak látványos balesetek is Forrás: The Race

A második selejtezőben kipróbált esportolók csaptak össze, ami már a rajtnál észrevehető volt, sokkal simábban és kevesebb koccanással fordultak el, mint a valódi versenyzők. Rudy van Buren, a McLaren szimulátorosa szerezte meg a pole-t, az F1-es esport-menő Brendon Leigh a harmadik lett, Van Buren pedig a futamon megmutatta, hogy a főversenyen Verstappen kihívója lehet, a hollandhoz hasonlóan végig vezetve magabiztos győzelmet aratott. A második helyen Jarl Teien jött be Bono Huis, James Baldwin, Brendon Leigh, Ed Jones, Dani Haddad és Eduardo Barrichello előtt, ők kvalifikálták tehát magukat a döntőre.

Szavazzon!

Ön szerint jó ötlet virtuális futamokkal pótolni a valódiakat, amíg újra nem indulnak a különböző versenysorozatok?

Az egyszeri autósport-kedvelő számára a harmadik selejtező tartogatta a legkevésbé ismert neveket, itt azonban egy magyar gamer, Báldi Gergő, a M1RA esportolója is bejutott a szombati válogatón a 20 fős mezőnybe. Báldinak nem sikerült túl jól a kvalifikáció, csak a 18. melyet szerezte meg, azaz 10 pozíciót kellett javítania a továbbjutáshoz. A három selejtezőből a gamereké volt a legsimább rajt, Báldi pedig már az első körben előrejött a tizedik helyre, hogy aztán nagyjából a teljes futamot ott töltse, mielőtt az utolsó előtti körben hibázott egyet és visszasett a 15. helyre. A futamot Jernej Simoncic nyerte, így ő és még hét másidk videojátékos készülhetett az összecsapásra Verstappenékkel.

Báldinak ezzel a hibával úszott el az esélye az első nyolcba kerülésre Forrás: The Race

A 8 helyett már 12 körből álló főverseny előtt újabb időmérőt rendeztek, amin végleg nyilvánvalóvá vált az, amit azelőtt csak az időeredményekből sejthettünk: a valódi versenyzőknek esélye sem lesz a gamerek és esportolók ellen. Előbbi csoportból Max Verstappen szerezte meg a legjobb rajthelyet, de ő is csak kilencedik lett. A pole-t a gamer-selejtező nyertese, Simoncic szerezte meg Lucas Blakeley, Rudy van Buren és Jarl Teien előtt.

Aki azt várta, hogy Verstappen megkezdi a felzárkózást a rajt után, annak csalódnia kellett, a holland pilótának már az első kanyarban elszállt minden esélye a jó eredményre, belekeveredett az első kanyarban történt balesetbe, és a 20 helynél is hátrébb csúszott vissza.

Simoncic megtartott a vezetést, mögé Kevin Siggy jött fel az ötödik helyről, a további sorrend Van Buren, Teien, Blakeley és Gassner volt. A legjobb valódi versenyző ekkor a kilencedik helyen álló Rosenqvist volt.

Verstappen esélyei már a rajtnál elszálltak Forrás: The Race

Akárcsak a harmadik selejtezőben, ezúttal sem tudott senki sem meglógni az élen, Siggy egy másodpercen belül követte Simoncicet, mögöttük pedig árnyékként haladt van Buren. A komoly izgalmakat a tizedik pozíció fölötti helyekért láthattuk, itt is minden centiméterért ádáz küzdelem folyt, nem egyszer megpördülésbe torkollva. Az elején Simoncic végül csak sikerült kicsit elszakadjon Siggytől és az üldözőktől, és behúzta az első The Race All-Star esports Battle-t. A harmadik helyen Rudy van Buren végzett. A legjobb "valódi" versenyző Rosenqvist lett a hetedik helyen, miközben Verstappen nagyot hajrázva a 10. pozícióig küzdötte vissza magát úgy, hogy a rajt után a 23. helyen is állt.

A futamokat az alábbi lejátszó segítségével nézhetik vissza, részletes szöveges tudósításunkat pedig ez alatt olvashatják.