Társoldalunk:

Az autóját összetörő Albon kezdett az élen az esős Interlagosban

2019.11.15., 14:48
rendezés

A 2020-as szezonra pár nappal ezelőtt szerződést kapó Alex Albon zárta az első helyen a Brazil Nagydíj első szabadedzését, majd összetörte a Red Bullt. A thai-brit pilóta mögött Valtteri Bottas és a két Ferrari végzett.

Nem sok jóval kecsegtetett a Brazil Nagydíj első szabadedzése, az interlagosi pálya ugyanis szakadó esővel fogadta a mezőnyt péntek délelőtt. Ez ilyenkor általában azt jelenti, hogy a versenyzők a bokszból integetnek kifelé a lelátókon ázó szurkolóknak, hiszen ha a teljes hétvégére esőzést mondanak, akkor spórolnak az abroncsokkal, ha pedig száraz időt, akkor azért nincs értelme az esőben kockáztatni az autójuk épségét, mert nem relevánsak a körülmények. 

A tócsákkal és kisebb folyókkal borított aszfaltcsík láttán többen már éppen a hosszas semmitevésre készültek, amikor pár perccel az edzés kezdete után a két Ferrari már meg is jelent esőgumikon, igaz, csak installációs köröket tettek meg, ahogyan nem sokkal utánuk a két Alfa Romeo is végrehajtotta ugyanezt. 

A Ferrarik már az edzés elején kijöttekForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Többen is megnézték, hogy milyen az esős brazíliai pálya, az első mért körre azonban több mint 20 percet kellett várni, Carlos Sainz futotta azt a McLarennel, jó 16 másodperccel elmaradva a tavalyi pole pozíciós időtől. Ezután a Ferrari és Leclerc villogott, előbb esőgumin az élre állt a monacói, majd intermediateken tovább faragott az idejéből, de csak addig vezetett, amíg meg nem jött Bottas, aki szintén köztes esőgumin

az első körével átvette az első helyet, hogy aztán egy megcsúszással majdnem a falba tegye a W10-est.

Ugyanezt a bravúrt (a vezetés átvételét, nem a megcsúszást) végrehajtotta aztán Alex Albon is, aki szintén első mért körével megkaparintotta az első helyet, majd 1:16.142-re javított.

Albon autótörése a szabadedzés végén

Az utolsó negyed órára erőteljesen elkezdett száradni a pálya, a Red Bullnál azt saccolták, hogy az utolsó 5 percre már a száraz pályára való abroncsokra is alkalmas lesz. A nézők azért reménykedhettek ebben, mert

Lewis Hamilton és Max Verstappen a topcsapatok pilótái közül egyedüliként nem tett meg mért kört a vizes aszfalton,

slickeken azonban végül ők is kimerészkedtek a két Toro Rosso, a két Haas, a két Ferrari, Valtteri Bottas és Alex Albon mellett. Már Leclerc megcsúszásából lehetett látni, hogy a pálya még nem feltétlenül áll készen a slickekre, majd jött Verstappen, és megforgott a kettes kanyarban, hogy aztán pillanatokkal később már Albont nézzük az utolsó kanyar bukóterében. A thai-brit pilóta csak készült a gyorskörére, elfékezte magát, a vizes fű és a lejtő pedig szó szerint belekatapultálta a falba, összetörve autója teljes jobb oldalát.

A tréninget már nem indították újra, így slickeken senki sem tudott mért kört futni, Albon maradt az élen, habár vélhetően kiegyezett volna azzal, hogy nem lesz első, de egyben marad az autója.

Percről perce tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:28

Maradtak még érdekességek

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Brazil Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Noha minden fontos kérdés eldőlt már az idei szezonban, azért nem maradtunk érdekességek nélkül, a mezőnyt jelenleg a Ferrari erőforrásainak szabályossága tartja lázban, ezen a hétvégén pedig talán közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a vörösök a legutóbbi versenyen az FIA technikai állásfoglalása (amelyből azóta egy másik is született) miatt estek-e vissza, vagy valóban attól független körülmények hátráltatták őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:31

Esik az eső Interlagosban

A teljes mai napra esőt jósolnak, míg szombatra már jelentősen csökken ennek az esélyre, a vasárnap pedig minden bizonnyal száraz lesz. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv a nézőknek, a csapatok ugyanis így a vizes pályán megtett körökkel vajmi keveset tanulhatnak a hétvégre hátralevő részére. Ettől függetlenül azért reménykedhetünk, hogy nem fullad totális unalomba a pénteki két szabadedzés.

GPHírek
14:36

Hamilton megint Senna előtt tiszteleg

Nagy ünnepségsorozat zajlik a Brazil Nagydíj körül, hiszen az idén volt 25 éves, hogy a legendás Ayrton Senna halálos balesetet szenvedett Imolában. Lewis Hamilton már szokásosnak mondható tisztelgése sem marad el, a hatszoros világbajnok ismét különleges, idoljának egykori ikonikus festését idéző sisakdizájnnal versenyez a Brazil Nagydíjon.

GPHírek
14:54

Áll a víz a pályán

A Senna S-ben konkrétan egy folyó alakult ki keresztbe az aszfalton. Egyelőre nem tűnik körözésre alkalmasnak a pálya...

GPHírek
14:57

Hosszú másfél óra lesz

A versenyzők kedélyesen csevegnek a garázsban, nyomát sem látni annak, hogy a közeljövőben bárki is ki akarna menni a pályára. Mondjuk ilyen vízmennyiség és szakadó eső mellett nem is csoda.

GPHírek
15:03

Elindult az edzés, sehol senki

Annak rendje és módja szerint elkezdett visszaszámolni az óra, jelenleg azonban minden csendes, csak az eső esik. Charles Leclerc ezzel együtt már helyet foglalt a Ferrarijában, ami akár jó jel is lehet.

GPHírek
15:04

Egy Ferrari a pályán!

És nem Leclerc az, hanem Vettel, aki természetesen a kék oldalfalú esőgumikon jött ki és úgy vezet, mint aki tojásokon lépked. Közben Leclerc is csatlakozott hozzá. Más egyelőre nem jött ki.

GPHírek
15:07

A két Ferrari csak puhatolózik

Mindketten megtettek egy-egy installációs kört, majd Vettel még egyet, amelynek az elején a bokszutca kijáratánál egy rajtgyakorlatot is végzett. Közben a két Alfa Romeo is kidugta az orrát.

GPHírek
15:11

Bottas egyelőre kávézgat

Miközben az Alfák szintén megtettek két installációs kört, az előző verseny győztese pár espresso társaságában inkább a telefonját nyomkodja.

GPHírek
15:15

Latifinek nincs szerencséje

Az idén utoljára ül autóba első szabadedzésen a Williams tesztpilótája, Nicholas Latifi, akit Austinban műszaki hiba, most pedig az eső hátráltat abban, hogy sok kört tegyen meg. A kanadai pilóta ezúttal is Robert Kubica helyét foglalta el.

GPHírek
15:17

Csendesedett az eső

Már nem szakad, sőt, lehet, hogy egyes helyeken teljesen el is állt. Ha így marad, az edzés vége felé akár már száraz pályán is körözhetnek a pilóták, egyelőre azonban rengeteg a víz, Grosjean és Gasly egyaránt kék esőgumin jöttek ki az imént.

GPHírek
15:20

A Mercedes is megjött

Egyre többen próbálnak szerencsét a vizes aszfalton, a topcsapatok pilótái közül Vettel és Leclerc után Bottas a harmadik, aki ezt megteszi.

GPHírek
15:23

Megszületett az első mért kör

Carlos Saint futotta 1:23.689-cel, ami nagyjából 16 másodperccel lassabb a tavalyi pole-nál. Hamilton, a két Red Bull és Pérez adós már csak azzal, hogy legalább egy installációs körre kijöjjön.

GPHírek
15:24

Javul a pálya állapota

Bottas szerint közel állnak ahhoz, hogy fel lehessen tenni a zöld oldalfalú intermediate gumikat, noha egyelőre mindenki, aki a pályán van vagy volt, a teljes esőgumit választotta.

GPHírek
15:28

Sainz javított, majd kihívták a bokszba

A hátsó szárnyával nem stimmel valami, elsőre azonban nem ment ki, helyette 1:22.149-re javította az idejét, amivel továbbra is az első, lévén másnak még nincs mért köre. A következő kör végén aztán engedelmesen kihajtott a bokszba.

GPHírek
15:31

Már csak Hamiltonra és a Red Bullra várunk

A két Racing Point is megtette a maga installációs körét, majd visszatért a garázsba, így már csak Albont, Verstappent és a hatszoros világbajnokot nem láthatta a helyi közönség.

GPHírek
15:34

Leclerc újra a pályán

Talán most már mért kört is láthatunk a monacóitól, aki másodjára is esőgumin jött ki. Norrisszal osztozikk jelenleg az aszfaltcsíkon.

GPHírek
15:37

Leclerc átvette a vezetést

Nem sokkal, mindössze 178 ezreddel ment jobbat Sainznál. Az FIA megerősítette, hogy új belső égésű motorral megy a hétvégén, ami miatt 10 helyes rajtbüntetés vár rá. Kérdés, hogy már most az van-e az autójában, vagy még az austini futamon használt, régebbi specifikációjú erőforrás.

GPHírek
15:40

Hamilton egyből intereken jött ki

Egyelőre csak installációs kört tett meg a hatszoros világbajnok, de ő már a köztes esőgumit használta, a mezőnyben elsőként. Ezt látva közben Leclerc-nek is feltették a zöld oldalfalú Pirelliket.

GPHírek
15:43

Leclerc nagyot gyorsult

Négy másodpercet faragott le az előző köréből, 1:17.285 az új legjobb idő. Rajta kívül még négy versenyzőnek van mért köre, intereken még csak a monacóinak.

GPHírek
15:45

Vettel még teljes esőgumin van

Több mint 5 másodperccel ment lassabb kört Leclerc-nél, a Ferrarinál akár azt is nézhetik, hogy mennyi a különbség a két gumi között, de végül Vettelt is kihívják interért.

GPHírek
15:50

Vettel felzárkózott Leclerc mögé

Leggyorsabb utolsó szektor ellenére 5 tizeddel maradt el csapattársától, 1:17.7-es körrel a második helyen áll Hülkenberg előtt. Szép sorban mindenki vált át köztes esőgumira, hamarosan láthatunk tehát ennél jobb köröket is.

GPHírek
15:53

A Mercedes és a Red Bull nem kapkodja el

Egyelőre egyik csapatnak sem nagyon akaródzik mért kört futni, pedig már 12 pilóta neve mellett szerepel köridő. Vettel közben 1:17.041-gyel átvette a vezetést és 244 ezreddel megelőzte Leclerc-t.

GPHírek
15:56

Sainz feljött a harmadik helyre

Lila első szektor ért el a spanyol, a kör további részében azonban nem tudta tartani ezt a tempót, Vetteltől 7 tizeddel elmaradva 1:17.786-nál állította meg a stoppert.

GPHírek
15:59

A második edzésen kisebb az eső esélye

Noha most is csak szemerkél, a pálya pedig láthatóan javul, Carlos Sainznak azt mondta a mérnöke, hogy a helyi idő szerint délutáni második tréningen még kisebb lesz az eső valószínűsége, ami jó hír. 

GPHírek
16:00

Vettel autóján hátsó szárnyat cserélnek

Leszedték a motorborítást, hogy egy másik hátsó szárnyat tegyenek fel az autóra. A Ferrari nem fukarkodik a teszteléssel a nedves pálya ellenére.

GPHírek
16:05

Bottas elsőre az élre állította a Mercedest

Ez volt az első mért köre, intereken egyből 348 ezreddel ment gyorsabbat három lila szektor kíséretében a négyszeres világbajnoknál, és 1:16.693-mal az élre állt. Hamilton és a két Red Bull a bokszban, miként a két Ferrari is, csak Giovinazzi és Stroll van kint Bottas mellett.

GPHírek
16:08

Bottas kis híján összetörte a Mercedest

A gyors Ferradura kanyar kijáratán csúszott meg és farolt egy szépet, szerencséjére azonban meg tudta fogni, mert ha nem, ott bizony egyből jött volna a fal. Folyamatosan köröz, de nem tud javítani 1:16.6-os idején, miközben kezdenek megjelenni a száraz foltok a versenyíven.

GPHírek
16:14

Albon a Red Bull-lal átvette a vezetést

Több installációs kör után végre megtett egy gyorskört, amivel egyből gyorsabbnak bizonyult Bottasnál, mégpedig 3 tizeddel. Az ideje: 1:16.399. Negyed óra van hátra, de Verstappennek és Hamiltonnak egyelőre semmi nyoma, a holland nem is ül az autójában.

GPHírek
16:17

Albon már slickekkel menne

Közeledik a pálya ahhoz, hogy alkalmas legyen a száraz pályás gumira, kérdés, hogy a maradék időbe mindez belefér-e. A thai-brit pilóta közben tovább javított, 1:16.142-re tornázta le a köridejét az első helyen.

GPHírek
16:20

Mégsem jó egyelőre a slick

A Red Bullnál úgy vélik, hogy most még nem, de az utolsó 5 percre alkalmassá válhat a pálya a száraz pályás gumikra. Jöhet egy kisebb tűzijáték az edzés végén.

GPHírek
16:22

Csak Russell körözget

Intereken küzd az újonc, aki az előkelő 11. helyet foglalja el a mezőny végére való Williamsszel.

GPHírek
16:25

A Ferrari, a Red Bull és a Mercedes is slick gumin

Vettel, Leclerc, Verstappen és Albon is megjelent a lágy keveréken, míg Bottas és Hamoilton közepeseket kapott.

GPHírek
16:27

Verstappen már meg is forgott

Előbb Leclerc vette szélesre egy kicsit a kettes kanyart, majd jött Verstappen és kis híján a falhoz csapta a Red Bullt, de meg tudott állni a fal előtt háttal.

GPHírek
16:29

Piros zászló, Albon összetörte a Red Bullt!

Az utolsó kanyarban készítette elő a gyorskörét, amikor elfékezte magát, a vizes füvön pedig esélye sem volt megállni a falig. Rendesen összetörte az autó jobb oldalát.

GPHírek
16:31

Nem indítják újra az edzést

Az a fura helyzet állt elő, hogy a balesettel Albon megakadályozta a többieket, hogy megjavítsák az idejét, így ő zárt az élen Bottas előtt. A finnt Vettel, Leclrerc, Sainz, Hülkenberg, Ricciardo, Gasly, Kvjat és Norris követte az első tízben. Most elköszönünk, a viszontlátásra, tartsanak velünk a második szabadedzésen is 18:50-től!

Még több bejegyzés