Társoldalunk:

Vettel állt az élre Monzában, Hamilton csak hatodik az időmérő előtt

2019.09.07., 11:25
rendezés

Nagyon szorosan alakult az Olasz Nagydíj csonka harmadik szabadedzése, amelyet Sebastian Vettel zárt az élen, közte és Max Verstappen, Valtteri Bottas, valamint Charles Leclerc között azonban nagyon kicsi volt a különbség. Lewis Hamiltont még Daniel Ricciardo is megelőzte.

Csúszással indult a harmadik szabadedzés Monzában, a reggeli Forma-3-as futamon ugyanis óriási baleset történt, Alex Peroni levegőbe repülő autója lebontotta a védőkorlátot és a kerítést a Parabolicában, ezt pedig ki kellett javítani, mielőtt újra autók körözhettek a pályán, valamint az FIA döntésére felszedték a hurka alakú kerékvetőket a kanyarban, Peroni autóját ugyanis egy ilyen fekvőrendőr katapultálta az égbe. Tizenkettő után 10 perccel váltott zöldre a lámpa a bokszutca végén, a csapatoknak tehát 60 helyett 50 percre volt a felkészülésre, neki is láttak azonnal a munkának.

Meg kellett javítani a védősávot, mielőtt elkezdhette volna a körözést a mezőny

Kivéve a két Ferrarit, amelyek a lehető legtovább húzták, 40 perc sem volt már hátra, amikor először kimerészkedtek a pályára, de amint ezt megtették, azonnal az élre is álltak a lágy keveréken. Elsőre Vettel volt a gyorsabb, Leclerc azonban nem sokra rá javított és átvette a vezetést. A Mercedes és a Red Bull is lemaradásban volt, Max Verstappan tudott a legközelebb férkőzni a vörösökhöz, de így is 4 tizedet kapott Leclerc-től.

Az első biztató jelek akkor érkeztek az Ezüstnyilak részéről, amikor Hamilton új közepes gumin 3 tizedre közelítette meg Leclerc-t.

A Ferrari eddig ma is gyors - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Az időmérő-szimulációt szokás szerint a hajrára hagyták a pilóták, elsőként a Ferrarik érkeztek, Vettel pedig Leclerc szélárnyékában autózva egy hibával együtt is átvette a vezetést, miközben a monacói nem tudott javítani,előtte nem autózott senki, sőt, a Parabolica kiszélesítése miatt még az idejét is törölték. Vettel másodjára még gyorsabban ment, ekkor futotta meg 1:20.294-es körét, ami az első helyet eredményezte. Meglepő módon a négyszeres világbajnokhoz nem csapattársa, vagy valamelyik Mercedes került a legközelebb, hanem Max Verstappen, aki mindössze 32 ezreddel maradt el a jobbik Ferraritól.

Üröm az örömben, hogy az erőforráselemek cseréje miatt a holland mindenképp a mezőny végéről fog rajtolni.

Ezzel együtt Leclerc és a Mercedes is bizakodhat, előbbi és Bottas ugyanis egyaránt csak 109 ezreddel maradt le, azért a finn lett a harmadik, mert ő előbb teljesítette a kört.

Hamilton nem villogott - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Nem sikerült a hajrá Lewis Hamiltonnak, az ötszörös világbajnok hiába futhatta első időmérős körét Bottas szélárnyékában, nem tudott beleszólni az első helyért zajló meccsbe, és később sem javított jelentősen, még a Renault-val szárnyaló Daniel Ricciardo is megelőzte, az ausztrál az ötödik, Hamilton a hatodik lett. Mögé a Renault-val szintén jól szereplő Nico Hülkenberg jött be, Alex Albon csak a nyolcadik lett, 5 tizedet kapott Verstappentől.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
11:29

Hamarosan kezdünk!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésének élő közvetítésében! Nemsokára megkezdődik az utolsó tréning az időmérő előtt, a tegnapi esős edzések miatt egyelőre nem tiszta a kép az erőviszonyokat illetően, talán a Mercedes lehet kissé bizakodóbb, mivel a vártnál közelebb van a Ferrarihoz. A vörösök nem voltak valami optimisták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

GPHírek
11:39

Ma sokkal jobb az idő

Úgy tűnik, hogy legalábbis a harmadik szabadedzésen nem kell esőtől tartani, és az időmérőre is száraz időt várnak. Lehetne kicsit melegebb, 20 fok körüli a levegő hőmérséklete, és a pályáé sem sokkal több, de idővel mindkettő emelkedik majd.

GPHírek
11:45

Horrorbukás az F3-as futamon

A teljes sajtóközpont egy emberként hordült fel, amikor a szabadedzés előtti F3-as futamon ismét egy órási baleset történt. Alex Peroni a Parabolica bukóterében ráfutott egy ott elhelyezett fekvőrendőrre, ami valószínűleg feljött az aszfaltról, és szó szerint kilőtte a levegőbe a 19 éves ausztrál pilóta autóját, aki fejjel lefelé ráesett a korlátra. Az ijesztő bukásból szerencsére nem lett komoly baj, Peroni a saját lábán hagyta el a helyszínt, majd a pálya orvosi központjába szállították kivizsgálásra. 

GPHírek
11:53

Leszedték a hurkákat a Parabolicában

Az F3-as bukás miatt az FIA versenyigazgatója úgy döntött, hogy már a harmadik szabadedzés előtt eltávolítják az összes kerékvetőt a Parabolica bukóteréből. 

GPHírek
11:56

Törlik a köröket a pályaszélesítésnél

További Parabolicát érintő hír, hogy aki a pálya utolsó kanyarjában szélesre fut, annak nem csak az adott köridejét törlik, hanem a következőt is, mivel így előnyt szerezhet a célegyenesre kigyorsításnál.

GPHírek
11:58

Gasly barátjára emlékezik

A Toro Rosso franciája mától más dizájnnal versenyez Monzában, a spái F2-es balesetben elhunyt Anthoine Hubert emlékére változtatott eddigi festésén.

GPHírek
12:00

Csúszik az edzés kezdete

Habár 12 órakor elindult az óra, a bokszutca végi lámpa nem fog zöldre váltani, a Parabolicában ugyanis még javítják az F3-as balesetben megsérült védőkorlátot, valamint szedik le a hurkákat. Egyelőre nem tudni, mikor indulhat el a körözés.

GPHírek
12:04

Még egy ideig nem indulhat el az edzés

Az FIA 5 perccel azelőtt jelzést ad, hogy zöldre változna a lámpa a bokszutca végén, úgyhogy még legalább ennyit kell várnunk, de valójában persze többet.

GPHírek
12:06

Még öt perc

Megjött a jelzés, várhatóan 12:10-kor vált zöldre a lámpa, a csapatoknak tehát 60 helyett 50 percük lesz, hogy az utolsó simításokat is elvégezzék az időmérő előtt.

GPHírek
12:11

Elindult az edzés!

Szó szerint kiözönlöttek az autók a pályára, többen rajtgyakorlattal kezdenek a bokszutca kijáratánál.

GPHírek
12:14

Sainz vezet

Többen nem haboztak és egyből elmentek egy gyorskörre, jelenleg a McLaren spanyolja az első 1:21.986-tal lágy gumin, őt Stroll, Russell és Kubica követi ugyanilyen keveréken, míg Norris áll az ötödik helyen, ő már kemény gumin van kint.

GPHírek
12:15

A Ferrari kivár

Vettel és Leclerc még mindig a garázsban, rajtuk kívül már mindenki járt a pályán legalább egy installációs körre.

GPHírek
12:16

Bottas csak az ötödik

A topcsapatok közül a finn volt az első, aki gyorskört ment, a közepes keveréken 1:25.155-tel kezdett.

GPHírek
12:17

Hamilton is megjött

1:24.754-et ment lágy gumin az ötszörös világbajnok, amivel most a hetedik. Sainz közben 1:21.736-ra javított az élen, mögé Kvjat és Gasly jött be a piros oldalfalú Pirelliken. Bottas is gyorsult, 1:24.929-es ideje azonban egyelőre nem jobb Hamiltonénál.

GPHírek
12:21

Szélárnyékozik a Toro Rosso

Nem elégedett Kvjat, közölte a csapattal, hogy szóljon Gaslynak, mert túl lassan megy. Így is sikerült javítania az orosznak, 1:21.890-nel már csak 154 ezredre van Sainztól.

GPHírek
12:22

Kijöttek a Ferrarik

Meglepő módon nagyon sokáig vártak, pedig nem dolgoztak egyik autón sem. Így is csak 9 versenyzőnek van mért köre, többek között a két Red Bullnak sincs, Verstappen és Albon is a garázsban várakozik.

GPHírek
12:24

Vettel az élen

1:20.611-gyel kezdett lágyon a német, Leclerc ezúttal lassabb volt nála 4 tizeddel, de így is a második. Kvjat lenyomta Sainzot, így ő foglalja el a harmadik pozíciót.

GPHírek
12:27

Magnussen már meg is nézte a kerékvetők helyét

Szépen kiszélesítette a Parabolicát a dán, négy kerékkel ment le a bukótérbe, ahol a hurkák voltak. Ilyenért az időmérőn biztosan elveszik az idejét.

GPHírek
12:28

Leclerc az élen

Második nekifutásra javított a monacói, 1:20.452-vel átvette a vezetést Vetteltől. Közben Grosjean is szélesre futott a Parabolicában, törölték a körét.

GPHírek
12:30

Trükközik a Mercedes

Karun Chandhok, a Sky Sports riportere jelentette, hogy a Mercedes az időmérő-szimulációra készülve paplannal melegíti az első gumikat, a hátsókat azonban nem, sőt, hideg levegőt fúj rájuk, hogy minél alacsonyabb legyen a guminyomás a gyorskört előtt.

GPHírek
12:31

Albon messze van a Red Bull-lal

Láyg gumin csak a negyedik időt futotta, az 1:21.426-tal még a jelenleg harmadik helyen álló Ricciardót sem tudta megelőzni. Verstappennek mérg nincs mért köre.

GPHírek
12:35

Verstappen bejött a Ferrarik mögé

Lila első szektorral kezdett, köszönhetően a Bottastól kapott szélárnyéknak, de kicsit elrontotta a második sikánt, végül 1:20.859-cel 4 tizedet kapott Leclerc-től. Albon egyik körét törölték a Parabolica kiszélesítése miatt.

GPHírek
12:37

Bottas csúnyán átküldte az autót a kerékvetőn

A második sikánban adott a W10-es padlólemezének, egy pillanatra négy kerékkel repült a levegőben. Hamilton közben új közepes gumin 3 tizedre zárkózott fel Leclerc mögé, 1:20.758 a legjobbja, amivel a harmadik, mögé Albon sorolt be 1:20.827-tel lágyon.

GPHírek
12:38

Verstappen a harmadik

1:20.757-re javított a holland lágy gumin, 3 tizedre van ezzel Leclerc-től. Bottas elmarradt Hamiltontól, csak 1:21.363-at ment közepes gumin.

GPHírek
12:41

Bottas javított

1:20.766-ra, amivel a nyolcadikról feljött az ötödik helyre, 8 ezreddel csapattársa mögé.

GPHírek
12:43

Mindenki a bokszban

Szusszanunk egyet bő negyed órával a vége előtt, minden autó a garázsban, mielőtt elkezdődnek az időmérő-szimulációk.

GPHírek
12:46

Monza mindig különleges

Megjöttek az első fotók a mai napról, az alábbi képre kattintva megnézhetik őket folyamatosan frissülő galériánkban.

Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson
GPHírek
12:47

Kijött a két Ferrari

Rajtuk kívül senki más, Monzában a vörös autók köröznek tandemben a tifosi előtt. Természetesen Leclerc és Vettel is friss lágy gumit kapott, nézzük, mire képesek!

GPHírek
12:50

Vettel átvette a vezetést

Leclec nem tudott javítani, a második sikán kijáratán a kavicságyat megnyaló Vettel azonban igen, 1:20.331-gyel átvette a vezetést, a monacói 13 ezreddel maradt el korábbi körétől. Vettel vélhetően a szélárnyékból profitált, Leclerc előtt senki nem haladt, vélhetően egy töltőkör után cserélnek és fordítva is megpróbálják. Leclerc idejét közben törölték is, mert szélesre futott a Parabolicában.

GPHírek
12:50

Vettel átvette a vezetést

Leclec nem tudott javítani, a második sikán kijáratán a kavicságyat megnyaló Vettel azonban igen, 1:20.331-gyel átvette a vezetést, a monacói 13 ezreddel maradt el korábbi körétől. Vettel vélhetően a szélárnyékból profitált, Leclerc előtt senki nem haladt, vélhetően egy töltőkör után cserélnek és fordítva is megpróbálják. Leclerc idejét közben törölték is, mert szélesre futott a Parabolicában.

GPHírek
12:53

A Mercedes egyelőre lassabb

Bottas-Hamilton sorrendben futották a körüket, az ötszörös világbajnok bár javított, a harmadik helyre besoroló Ricciardót sem tudta megelőzni, 4 tizedre van Vetteltől, Bottas 15 ezredre tőle.

GPHírek
12:54

Verstappen szétválasztotta a Ferrarikat

32 ezreddel maradt csak el Vetteltől egy nagyon jó körrel a holland, még úgy is, hogy nem sokkal előtte Vettel 1:20.294-re javított.

GPHírek
12:57

Bottas bejött a harmadik helyre

1:20.403-ra javított a finn, amivel csak egy tizedre van Vetteltől. Leclerc is javított, de csak 1:20.403-ra, ami ezredre megegyezik Bottas idejével. Hamilton másodjára sem tudta megelőzni a még mindig ötödik Ricciardót, 1:20.595-tel csak a hatodik.

GPHírek
13:02

Ennyi volt, Vettel zárt az élen

Leintették az edzést, a versenyzők még elmentek egy-két rajtgyakorlatra a bokszutca végén, javítani azonban már senki nem fog, Sebastian Vettel zárt az élen Verstappen, Bottas, Leclerc, Ricciardo és Hamilton előtt. Nagyon szoros az eleje, az első négy majdnem egy tizeden belül van, izgalmas időmérőnk lehet, tartsanak velünk délután is. A viszontlátásra!

Még több bejegyzés