Társoldalunk:

Bottas és Hamilton diktálta a tempót a második silverstone-i edzésen

2019.07.12., 14:52
rendezés

Az első hat helyezett gyorsabb volt a tavalyi legjobb pénteki köridőnél a Brit Nagydíj második szabadedzésén. Ricciardo és Russell műszaki hiba miatt vesztegelt.

A két Mercedes állt az élre a Brit Nagydíj második szabadedzésén, amelyen az elsőhöz hasonlóan sok volt a vezetői és a műszaki hiba is, előbbi elsősorban az egykori repülőtérre jellemző szél, valamint a tempós kanyarok miatt. Szinte nem volt olyan versenyző, aki ne hagyta volna el a pályát a 90 perc során, de ebből komolyabb problémája senkinek sem származott.

Kijutott a lerobbanásokból is, ezúttal a Williams hazai pályán versenyző pilótája, George Russell és a Renault-val igyekvő Daniel Ricciardo járt pórul. Russell váltóhiba miatt kihagyta a tréning második részét, Ricciardo pedig feltehetőleg elektronikai probléma okán állt meg a pálya szélén. Valtteri Bottas autóját is javítani kellett, ő azonban csak időt veszített, végül folytatni tudta az edzést.

Bottas zárt az élen - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A gondok előtt a finn pilóta egy körön közepes és lágy keverékű abroncsokkal is a leggyorsabbnak bizonyult, ráadásul Sebastian Vettel tavalyi legjobb idejénél bő 8 tizedmásodperccel tempósabb kört autózott, de így is csak egy hajszállal verte meg csapattársát, a hatodik silverstone-i győzelmére hajtó Lewis Hamiltont.

A 6. helyezett Lando Norrisszal bezárólag a két Mercedes, a két Ferrari, Pierre Gasly és a McLaren pilótája jobb eredményt ért el, mint Vettel tavaly.  

A Scuderia pilótái közül ezúttal Charles Leclerc bizonyult gyorsabbnak, de kétszer is megszakította az etapján a bal első gumi elhasználódása miatt, Vettel közben nagy sebességnél kicsúszott a pályáról, de gond nélkül folytatni tudta az körözést. A Red Bullnál szokatlan módon Pierre Gasly előrébb végzett Max Verstappennél, de elképzelhető, hogy ezt az eltérő programok indokolják.

Leclerc többször is panaszkodott a bal első gumikraForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Számottevő különbség alakult ki a két Haas között is, hiszen a melbourne-i specifikációhoz visszatérő Romain Grosjean mindössze a két Williamst tudta megelőzni, és csapattársánál, a 12. helyezett Kevin Magnussennél majdnem 8 tizedmásodperccel lassabbnak bizonyult. Figyelemre méltó, hogy a 8. és a 17. helyet mindössze 0,3 másodperc választotta el egymástól.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:45

Következik a második szabadedzés

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Brit Nagydíj második szabadedzésének élő közvetítésében! Az első felvonás a szokásosnál mozgalmasabb volt, reméljük, így alakul a folytatás is!

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:47

Magyar vonatkozása is van a hétvégének

Bereznay Dániel, az F1 hivatalos esport-bajnokságának tagja csütörtökön bejelentette, hogy az Alfa Romeo színeiben folytatja a pályafutását. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:51

Videón Grosjean furcsa megpördülése

A Haas pilótája az első szabadedzésen kínos bakit vétett, a bokszutca kijáratánál megpördült, és letörte az autója első szárnyát.

GPHírek
14:56

Egyelőre napos az időjárás

Az első szabadedzésen és az F2-es tréningen is esett az eső, most egyelőre napos az időjárás.

GPHírek
14:59

Új padlólemez a McLarennél?

Az Autosport tudósítója kiszúrt egy McLaren-szerelőt, aki egy padlólemezt cipelt, nem tudni, hogy új specifikációjú alkatrész-e vagy csak egy új példány a meglévőből.

GPHírek
15:02

Szabad a pálya

A csapatok viszont nem sietnek kifelé, az élpilótákon még sisak sincs. Aztán Kimi Räikkönen megtörte a csendet, neki van mit behozni a délelőtti motorhiba után.

GPHírek
15:06

Räikkönené az első délutáni mért kör

A finn pilóta közepes keverékű gumikkal 1:31.868-at ért el, a két McLaren is a pályán van már, Norris szintén közepesekkel megy.

GPHírek
15:08

A széljárással egyelőre nem kell bajlódni

Norris mérnöke nemrég azt mondta, hasonló a széljárás, mint délelőtt, az irány legalábbis, de néha lökésekben érkezik. Az idei autók a korábbiaknál érzékenyebbek a szélre, ezt Ausztriában is láthattuk.

GPHírek
15:11

Friss fényképeink Silverstone-ból

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates
GPHírek
15:12

Albon a délután első fűnyírója

A Toro Rosso pilótája a Brooklands-ben csúszott meg, valószínűleg egy széllökés miatt, a kanyar csúcspontján. Vissza tudott térni a pályára.

GPHírek
15:14

Jön Hamilton is

A pilóták többségéhez hasonlóan a Mercedes pilótája is közepes keverékű gumikat kapott az első délutáni etapjára.

GPHírek
15:20

Bottas már gyorsabb a tavalyi köridőnél

2018-ban Vettel 1:27.552-vel zárta a második szabadedzést, Bottas már 1:27.191-nél tart, közepes keverékű gumikkal.

GPHírek
15:23

Egymást érik a kicsúszások

Nagy tempóval csúsznak ki a pilóták, de nem kerülnek bajba, mert a fűcsíkok után általában aszfaltozott bukótér van. Az elmúlt percek során Vettel és Hamilton is elhagyta a pályát, Ricciardo alulkormányzottságra panaszkodik.

GPHírek
15:27

Leclerc etapja a vártnál hamarabb véget érhetett

A monacói pilóta a bal első gumira panaszkodott, és azt mondta a mérnökének, hogy nem látja értelmét a további körözésnek, ezért visszatért inkább a bokszba. Egy csík látható a futófelületen, a Sky Sports szerint a Ferrari és a Pirelli vizsgálja az autót.

GPHírek
15:30

Bottas vezet az első félóra után

A finn pilóta 1:26.781-nél jár, jó 7 tizedet ver egyelőre Verstappenre.

GPHírek
15:33

Bokszkiállás a silverstone-i rendőröknél

A pályán mindenkinek szüksége van néha egy kis üzemanyagra.

GPHírek
15:41

Hamilton és Leclerc lágyakon sem bír Bottasszal

A finn pilóta továbbra is vezet, miközben az edzés derekához közeledve az élmezőny tagjai lágy gumikra váltottak az időmérő-szimuláció miatt. Hamilton hátránya mindössze 0,02 másodperc.

GPHírek
15:46

Russell számára lehet, hogy vége az edzésnek

A brit pilóta percekkel ezelőtt lerobbant a bokszutcában, most pedig már sisak nélkül beszélget az FIA technikai tisztségviselőjével, Jo Bauerrel. Pont a hosszabb etapok előtt esett ki.

GPHírek
15:48

Az állás féltávnál

GPHírek
15:52

Jelentős különbség a két Haas között

A Haas a hétvégére visszaállította a melbourne-i specifikációt Romain Grosjean autóján, hogy megpróbáljanak végére járni az idei problémáiknak a fejlesztések és a beállítások terén. Grosjean az első tréningen körbemenni is alig tudott, így nehéz olvasni az eredményeiből, most viszont mindössze a 18. helyezett 2,7 másodperces hátránnyal, míg Kevin Magnussen a 11. helyezett 1,3 másodperces lemaradással.

GPHírek
16:00

Tesztel a Williams a hazai versenyen a hosszú etap helyett

Ha valamikor, akkor a pénteki második szabadedzés második felében minden csapat a versenyre készül, és gumikat tesztel, valamint próbálja finomítani az autója teljesítményét, a Williams erre flow vis festékkel vonta be az egyetlen állva maradt autóját. A hazai versenyükön. 

GPHírek
16:03

Bottasnál gond van

Hamiltonnak szóltak, hogy Bottas egyelőre nem tud pályára lépni, mert valamilyen műszaki hiba merült fel. A Sky Sports szerint a Williamsnél George Russell autójának váltóhibája van, azt egyelőre nem tudni, hogy edzés- vagy versenyváltót használt-e. 

GPHírek
16:12

Bottas jelentős hátrányban a körszámok terén

A finn pilóta 13 kört tett meg közepes és lágy gumikkal, Hamilton azóta még 24-et. Ez hiányozni fog Bottasnak, de Hamilton adataiból dolgozhat majd a továbbiakban is.

GPHírek
16:16

Ricciardo Renault-ja lerobbant

VSC-fázis van érvényben, miután Ricciardo megállt a bukótérben, valószínűleg elektronikai vagy motorhiba miatt. Az erőforrása egyszerűen lekapcsolt. 

GPHírek
16:21

Bottas újra mért körön

Mérnöke tájékoztatta, hogy ismét erősödik a szél. 10 perce van, hogy gyűjtse a kilométereket, egyelőre közepessel van kint.

GPHírek
16:25

Leclerc megint a bal elsőre panaszkodik

Tőle szokatlan módon felfokozott üzenetben panaszkodott a gumikra, mérnöke rögtön ki is hívta kereket cserélni. Kevesebb, mint 5 perc van hátra.

 

GPHírek
16:33

Bottas hazai pályán gyorsabb volt Hamiltonnál

Egy körön a két Mercedes bizonyult a leggyorsabbnak a Brit Nagydíj második szabadedzésén, ráadásul az élmezőny jobb tempót diktált a tavalyi eredményeknél. Ricciardo és Russell időt vesztett műszaki hibák miatt. 

Ezzel most megköszönjük a figyelmet, nemsokára jelentkezünk összefoglalóval és további hírekkel!

Még több bejegyzés