Társoldalunk:

Leclerc és Vettel verte Bottast, Hamilton és Verstappen a falnak ment

2019.06.07., 19:50
rendezés

Az időmérős köröket megnyomták a Ferrari pilótái és jobb tempót diktáltak Valtteri Bottasnál. Lewis Hamilton összetörte a Mercedest, és Max Verstappen is koccant a betonfallal. 

Az első szabadedzés összképét teljesen felforgatva a Ferrari pilótái zárták az élen a Kanadai Nagydíj második szabadedzését. Charles Leclerc és Sebastian Vettel az időmérő szimulációk alkalmával jobb kört futott Valtteri Bottasnál, ezzel az élen zárták a szabadedzést, de a hétvége további alakulása szempontjából természetesen ezúttal is a hosszabb etapokon nyújtott teljesítmény lesz a döntő.

E téren Lewis Hamilton és Max Verstappen egyelőre maximum a csapattársaik által gyűjtött adatokra támaszkodhat, mert féltáv körül mindketten a falhoz csapták az autóikat. Hamilton balesete volt súlyosabb, a 2-es szektorban keményen ütközött a betonfallal, majd bő fél kört sérült autóval kellett megtennie.

Leclerc volt a leggyorsabb a második szabadedzésen - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedesnél úgy döntöttek, hogy az autó egész hátulját újjáépítik, ezért a brit pilóta mindössze 8 körrel a háta mögött kénytelen volt feladni az edzést, és csak a 6. helyen zárt, bár ennek nincs nagy jelentősége, ahogy Verstappen 13. helyének sincs, ellentétben a holland pilóta bizarr balesetével, ami Pierre Gasly mögött, feltehetőleg a turbulencia miatt történt.

Verstappen a jobb első kerekével ütközött a falnak, de ő is vissza tudott araszolni a szerelőihez. 

A versenyszimulációk során megnövekedő forgalomban több kisebb-nagyobb incidens is előfordult: Romain Grosjean és Lance Stroll koccant a pályán, Robert Kubica és Alexander Albon nagy szerencsével került el egy bokszutcai balesetet, és Valtteri Bottas autójáról is törmelékek váltak le a hátsó egyenesben.

Hamilton balesete

A mezőnyben lényegében mindenki küszködött a gumik hőmérséklete és kopása miatt, természetesen leginkább a piros jelzésű lágyak esetében. Akadtak pilóták, akik már 3-4 kör után arra panaszkodtak, hogy a lágyak a hátsó tengelyeken már nem tapadnak, de Vettel 22 kört megtett a lágyakkal, Leclerc pedig 29-et a közepesekkel, míg

Bottas leghosszabb etapja 27 kör volt a kemény keverékkel.

Az egykörös tempó terén nagy feltűnést keltett Carlos Sainz eredménye, mivel a spanyol pilóta mindössze 0,376 másodperccel bizonyult lassabbnak Leclercnél, de körülbelül 3-4 körrel kevesebb üzemanyag lehetett az autójában.

Sainz ezzel majdnem 7 tizedet vert csapattársára, Lando Norrisra, ekkora különbség csak a két Haas és a két Alfa Romeo között alakult ki, de Antonio Giovinazzi a tréning nagy részét kihagyta sebességváltó-csere miatt.  

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
18:29

Hamilton kezdett az élen

Kellemes péntek estét kívánunk Kedves Olvasóinknak, nemsokára indul a Kanadai Nagydíj második szabadedzésének élő közvetítése. Az elsőt Lewis Hamilton zárta az élen, az események összefoglalását alább olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
18:30

Képeken az eddigi és ezutáni események

A nap során többször frissülő galériánkba már megérkeztek az első képek Kanadából.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.
GPHírek
18:32

Hányszor kell fékerőt állítani egy kör alatt?

A helyes választ úgy összegezhetnénk, hogy "attól függ", ennél bővebb magyarázattal Bereznay Dániel, az F1 hivatalos esport-pilótája szolgál.

GPHírek
19:49

Bottas autójában nem új alkatrész romlott el

Andrew Benson, a BBC tudósítója a Mercedestől megtudta, hogy az üzemanyag-ellátó rendszerben egy olyan alkatrész romlott el, ami nem az új erőforrás része, ezért nem aggódnak Valtteri Bottas új motorja miatt. Gond nélkül részt vehetnek a második szabadedzésen. 

GPHírek
19:52

Így kerülte el Latifi a mormotát

Már az első szabadedzésen megjelent az élővilág a pályán.

GPHírek
19:53

Egy pillanatnyi megingás is elég a balesethez

A por miatt csúszós az aszfalt, a Montrealban először versenyző Antonio Giovinazzi pórul is járt az első szabadedzésen.

GPHírek
19:55

Vettelt is megviccelte a tapadás hiánya

A német pilóta és az autója is megúszta bántódás nélkül a megpördülést a hajtűkanyarban.

GPHírek
19:58

Az időjárásra továbbra sem lehet panasz

Az előrejelzések szerint vasárnapra még melegebb lehet, ezért érdekes, hogy mennyire lesznek hasznosak a mai hosszú etapos versenyszimulációk.

GPHírek
20:01

Kínos baki a Racing Pointnál

A brit licenccel működő, de kanadai kézben lévő csapat a Kanadai Nagydíjra nem vitt ajándéktárgyakat, az "ellátási probléma" miatt a Twitteren kértek elnézést. Lawrence Stroll, a csapat résztulajdonosa a divatiparban gazdagodott meg.

GPHírek
20:02

Elindult a második szabadedzés

Kubica az első a pályán, ez érthető, hiszen neki most kezdődik a hétvége, miután az első szabadedzést a partvonalon töltötte Nicholas Latifi vendégszereplése miatt.

GPHírek
20:05

Kubica mért kört futott, jön Albon is

A lengyel pilóta 1:21.712-vel kezdett, pályán van már Sainz és Albon is. Ricciardo most öltözik be.

GPHírek
20:08

Sainz gyorsan átvette a vezetést Kubicától

Még mindig közepes keverékű gumikkal haladnak a pilóták, Sainz átvette a vezetést 1:16.303-mal, Albon mindössze 0,015 másodperccel lassabb nála, Kubica továbbra is 1:19-nél tart.

GPHírek
20:11

Magnussen kemény gumikat kapott

A dán pilótát az erősödő szélre is figyelmeztetik, egyelőre az 5. helyen halad.

GPHírek
20:13

Leclerc vezet, de még csak 1:14-gyel

Vettel közepes keverékű gumikkal 1:14.036-tal az élre állt, de nem sokkal később jött Leclerc és szintén közepesekkel 1:14.009-re javította a legjobb eredményt.

GPHírek
20:16

Eltérő gumiválasztás a Renault-nál

Ricciardo közepesekkel, Hülkenberg keményekkel ment ki a pályára. Elég nagy most a forgalom, de úgy tűnik, egyelőre nem akadályozzák egymást a pilóták.

GPHírek
20:18

Hamilton közepesekkel simán vezet

A Mercedes pilótája ismét demoralizáló tempót diktál, még akkor is, ha még nincs vége az edzésnek. Az első két, lassabb szektorban dinamikusan növelte az előnyét Leclerc előtt, és a hosszú egyenesben is meg tudta ezt tenni. Így alakult az előnye a három szektor során:

0,472
0,910
1,028

GPHírek
20:20

Mindkét Red Bull keményekkel kezd

Gasly és Verstappen is kemény gumikkal van kint, ez az eredményeken is látszik, Verstappen egyelőre csak a 7. helyezett, de a hátránya csak bő 2 tized Vettel mögött.

GPHírek
20:22

Vettel gyorsul, aztán beragad

A német pilóta még mindig közepesekkel feljön 0,682 másodperces hátránnyal a 3. helyre, aztán ahogy eddig ezen a hétvégén lenni szokott, jött Leclerc és 0,653 másodpercre megközelíti Hamiltont. 

GPHírek
20:24

Giovinazzi egyelőre a partvonalon

Az Alfa Romeo pilótája egyelőre nem lépett pályára a második szabadedzésen, miután az elsőn összetörte az autóját. Giovinazzi farral ment neki a falnak, lehetséges, hogy váltócserére van szükség.

GPHírek
20:26

Grosjean abroncsai 4 kört bírtak

A francia pilóta súrolta a falat, a hajtűben el is fékezte magát, és a rádión azt mondta, gyenge már a hátsó tapadás. Mindössze 4 kört tett meg ezzel a közepes szettel.

GPHírek
20:27

Hamilton nekiment a falnak

A brit pilóta Mercedesén jobb hátsó defekt látszik, de a felni is sérült, így biztos, hogy Hamilton nekiment a falnak. Mérnöke arra kéri, hogy lassan haladjon.

GPHírek
20:28

Nagy ütést kapott a Mercedes jobb oldala

Az első és a hátsó futómű is nekiütközött a falnak, lehetséges, hogy a padlólemez és a sebességváltó is megsérült. Hamilton vissza tudott araszolni a bokszba.

GPHírek
20:31

Ez ritka hiba Hamiltontól

Évente 1-2 alkalommal előfordul, hogy Hamilton elszámítja magát és összetöri az autóját, de jellemzően csak edzéseken. Egyelőre kérdéses, hogy ez a baleset visszaveti-e őt a hétvégén. A brit pilóta kiszállt az autóból, amíg a szerelők dolgoznak rajta.

GPHírek
20:36

Extrém módon támadják a kerékvetőket a pilóták

Hamilton rá is fázott (a kép még a baleset előtt készült), Leclerc autója egyelőre egyben van.

GPHírek
20:38

Bottas és Vettel már lágyakkal jön

A Mercedes pilótája 1:12.311-gyel átvette a vezetést, ez nem nagy meglepetés, az viszont annál inkább, hogy Vettel 1:12.251-et tudott, Leclerc egyelőre a 3. helyezett 0,122 másodperces hátránnyal. Valószínűleg most tekerték fel a Ferrarit. 

GPHírek
20:43

Leclerc átvette a vezetést

A monacói pilóta egy hajszállal gyorsulni tudott, 1:12.177-tel az élre állt, vészesen megközelítve a falat az utolsó sikánból kifelé.

GPHírek
20:43

Egyre jobban szétszedik Hamilton autóját

A Sky Sports riportere szerint egyre "meztelenebb" Hamilton autója. 46 perc van hátra a szabadedzésből, nemsokára jönnek a versenyszimulációk.

GPHírek
20:45

Giovinazzi rajtbüntetést kaphat

Lehet, hogy nem ússza meg az első szabadedzésen elszenvedett balesetét Antonio Giovinazzi, mert váltócserére lesz szüksége. Egyelőre nem világos, hogy edzés- vagy versenyváltó volt-e az autójában, ha az előző futamon is használt egység működött a baleset idején, akkor öthelyes rajtbüntetést fog kapni. Továbbra sincs mért köre a délutáni tréningen.

GPHírek
20:49

Verstappen is nekiment a falnak

A holland pilóta épp mért körön volt lágy gumikkal, az utolsó sikán előtt utolérte Gaslyt, aki nem engedte el őt, és a kanyarból kifelé a jobb első kerekével nekiment a falnak. Feltehetőleg Gasly szélárnyéka miatt alulkormányzott lett az autója.

GPHírek
20:51

Sainz talált valamit a McLarenben

A spanyol pilóta 0,376 másodperces hátránnyal feljött a 4. helyre, ez pont félúton van Leclerc és Magnussen között. Ez még csak részeredmény, de figyelemre méltó tempó.

GPHírek
20:54

Hamilton edzésének valószínűleg vége

A Sky Sports szerint teljesen szétszedték Hamilton autójának hátulját, és valószínűleg a maradék 37 percben a brit pilóta már nem fog visszajönni a pályára. Jó hír viszont a számára, hogy az autójában egy edzésekre szánt sebességváltó működött, így ha az meg is sérült, büntetés nélkül kicserélhetik. 

GPHírek
20:58

A Mercedes megerősítette a nagyszervizt

Elővigyázatosságból kicserélik Hamilton autójának komplett hátulját, írta a Mercedes a Twitteren.

GPHírek
21:02

Szokatlanul nagy különbség a McLarennél

Pár perccel ezelőtt megjegyeztük, hogy Sainz meglepően jó kört futott, és ezzel feljött a 4. helyre, közben Norris csak a 11. helyezett majdnem 7 tizedmásodperccel lemaradva Sainztól. Ez szokatlanul nagy különbség a két versenyző között, még akkor is, ha Norris először vezet ezen a nem könnyű pályán.

GPHírek
21:04

Nem meglepő, a gyorsabb szektorokban jobb a Ferrari

Így állnak a szektoridők terén az élen állók. A Mercedes a kanyargós szakaszon még mindig jobb a Ferrarinál.

GPHírek
21:05

Veszélyessé váltak a gumik Hülkenberg autóján

A német versenyző 13 kör után visszament a bokszba, és közben a rádión azt mondta, a lágy gumik veszélyessé váltak. Erős gumikopást tapasztaltak Bottas autóján is és Magnussen is arra panaszkodott, hogy "borzalmas" a hátsó tapadás. 

GPHírek
21:11

Vettel is küszködik a lágyakkal

"A hátsók kezdenek leolvadni" - mondta a rádión, miközben a tempója 1 másodperccel visszaesett. Az üzenet felvételének pontos időpontját nem ismerjük, de Vettel 13. körénél nem később beszélgettek. Vettel azóta a 14-ben jár. Leclerc a közepes keverék túlmelegedésére is panaszkodik.

GPHírek
21:16

Vettel még mindig nyúzza a lágy keveréket

A négyszeres világbajnok az etapja 17. körében jár, ami a 70 körös táv ismeretében még mindig nem sok. Vasárnap melegebb várható, akkor még nehezebb lesz a gumik kezelése. 

GPHírek
21:19

Stroll és Grosjean majdnem összeütközött

A kanadai pilóta a szélárnyékból kilépve megelőzte a franciát, Stroll a féktávon elkezdte kiszorítani Grosjeant, akinek nem igazán maradt helye. A kerekeik kissé össze is értek, Stroll befordult, Grosjean inkább átvágta a sikánt. A sportfelügyelők az edzés után megvizsgálják az esetet.

GPHírek
21:24

Kubica és Albon is kishíján bajba került

Az eset még pár perccel ezelőtt történt, Kubicát kiengedték a bokszból, de jött közben Albon. Szerencsére a Williams versenyzője észrevette, hogy ellenfele közeledik, és megvárta, amíg a Toro Rosso beáll a szerelőihez.

GPHírek
21:26

Bottas autójáról is alkatrészek törtek le

A Mercedesről a hátsó egyenesben váltak le törmelékek, az egyikre ráment Leclerc is. Egyelőre nem tudni, hogy Hamilton törmelékeire ment rá vagy az ő autójáról szakadtak-e le az alkatrészek.

GPHírek
21:32

Leclerc-Vettel sorrendben Ferrari 1-2-vel zárul a második tréning

Fordult a kocka a Kanadai Nagydíj második szabadedzésén, a Ferrarik kicsivel, de gyorsabbak voltak Valtteri Bottasnál, Lewis Hamilton és Max Verstappen a falnak ütközött. Nemsokára összefoglaljuk az eseményeket és további hírekkel is jövünk. Köszönjük a figyelmet!

Még több bejegyzés