Társoldalunk:

Hamilton nehezen győzte le Bottast, a Ferrari elgáncsolta Leclerc-t

2019.05.25., 14:46
rendezés

Sokáig Bottasnak állt a zászló a monacói időmérőn, de az utolsó körével Hamilton fordított. Verstappen végül nem volt tényező a pole pozícióért vívott küzdelemben, ahogy a Ferrari sem, amely egy szörnyű hibával a mezőny végére süllyesztette Leclerc-t.

Voltak pillanatok, amikor izgalmas, többszereplős végjátékot ígért a Monacói Nagydíj időmérője, de végül csak a Mercedes pilótái feszültek egymásnak az első rajtkockáért. Max Verstappen csupán a Q2-ig tartotta velük a lépést, utána lemaradt, a Ferrari pedig nem tudta megismételni az utolsó edzésen nyújtott formáját, helyette önmegsemmisítő üzemmódba kapcsolt.

Pontosabban Sebastian Vettel hasonlóan ment, mint a harmadik tréningen, kétszer is nekikoccant a falnak (egyszer az uszodai sikán, egyszer a Tabac kijáratánál), bár most legalább nem törte össze az autót. Ennél több öröme nem nagyon lehetett, hiszen a 4. rajtkockát úgy szerezte meg, hogy esélye sem volt előrébb végezni, a 3. Verstappentől is 0,3 másodpercet kapott.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Boris Horvat

Az időmérő első felvonásában ráadásul ennél nagyobb szégyen, a kiesés nézett ki neki, amit elhárított – pontosabban átpasszolt csapattársának, aki nem jutott tovább a Q1-ből. A mezőny ekkor rendkívül szoros volt, a továbbjutókat 0,7 mp fedte le, de Charles Leclerc nem volt közöttük, mert a Ferrari nem küldte vissza a pályára az utolsó percekben, és korábbi ideje nem volt elég gyors.

„Megkérdeztem, biztonságban vagyunk-e, és azt felelték, igen, úgy gondolják” – nyilatkozta a csalódott Leclerc, aki a garázsból tehetetlenül nézte, ahogy mások gyorsulnak, ő meg visszacsúszik a kiesők közé. Utoljára pont Vettel javított az idején, amivel elmozdult a kieső zónából, de a csapattársát belökte oda.

Hozzátartozik a történethez, hogy Leclerc az utolsó gyors körében elfékezte magát a Rascasse-nál, e nélkül lehet, hogy elég gyors lett volna a továbbjutáshoz.

Hamilton nagy hajrája

Hamilton az első Q3-as körök után még több mint 2 tizeddel követte Bottast, de elhúzta a nótáját, és a szezon második futama óta először, 1:10.166-os pályacsúccsal megszerezte a pole pozíciót.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Boris Horvat

Mélyebbre kellett ásnom, mint valaha, hogy meglegyen a pole, örülök, hogy sikerült. „A kör gyönyörű volt, hihetetlenül érzem magam” – mondta.

Úgy tűnik, azzal győzte le csapattársát és Verstappent, hogy sikerült jól felmelegítenie a gumikat a döntő kísérletre, ami riválisainak nem jött össze. „Az első Q3-as köröm után úgy éreztem, hogy több helyen is tudok javítani, a kivezető körömben viszont forgalomba kerültem, nem tudtam eléggé felmelegíteni a gumikat, és ennyi volt” – mondta Bottas, és Verstappen is hasonló problémáról beszélt.

Az 5. hely Pierre Gaslyé, a 6. Kevin Magnussené, a 7. Daniel Ricciardóé, a 8. Danyiil Kvjaté, a 9. Carlos Sainzé, a 10. Alexander Alboné lett.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:45

15 órától időmérő

Kellemes délutánt kívánunk! Elérkeztünk az időmérőhöz a Monacói Nagydíjon, ami természetesen rendkívül fontos lesz, hiszen ezen a szűk pályán szinte lehetetlen előzni. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a tavalyi előtti három versenyen ilyen-olyan okokból egyszer sem a pole pozícióból rajtoló pilóta nyert.

GPHírek
14:46

Ez történt az utolsó edzésen

Leclerc volt a leggyorsabb, megelőzte az eddig kiemelkedően gyorsnak tűnő Mercedeseket. Meglepetés? Legalább reménykedhetünk a szoros időmérőben. Vettel viszont korán falnak ment, kérdés, mennyire fáj neki a kimaradt edzésidő, pláne az után, hogy csütörtökön nem volt elégedett az autójával.

összefoglaló

GPHírek
14:48

Leclerc megúszta a büntetést

Az utolsó tréningen a VSC-fázis során túl gyorsan ment, de nem kap hátrasorolást, csupán egy megrovást. Kár lett volna ilyen butaságért komoly büntetést kapnia.

GPHírek
14:50

Galériánk a szombati napról

Folyamatosan frissül, az első képek már megérkeztek a harmadik szabadedzésről.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Yann Coatsaliou
GPHírek
14:52

Piros glória a Mercedeseken

Aki lemaradt volna róla: a Mercedeseken azért festették pirosra a glóriát, mert így emlékeznek a héten elhunyt Niki Laudára, aki rengeteget tett a siksorozatukért.

GPHírek
14:54

Vettel balesete videón

A hétvégén eddig csak ő törte össze az autóját. Vajon csatlakozik hozzá valaki, ahogy nő a tét?

GPHírek
14:56

Szép az idő

A levegő 21, az aszfalt 43 fokos, ez segíthet a Ferrarinak, hogy bemelegítsék a gumit. Pár perc múlva kezdődik az időmérő.

GPHírek
14:58

Nagyszerviz a Mercedesnél

A Sky információi szerint nagyon sokat változtattak az autók beállításán, Bottasnál az első futóművön is módosítottak. Lehet, hogy a csütörtökhöz képest melegebb körülmények nem annyira ízlenek a Mercedeseknek.

GPHírek
15:01

Elindult a móka

Szinte mindenki rögtön birtokba is vette a pályát, köztük Hamilton és Bottas is. Nyilván gyorsan ki akarják próbálni a változtatásokat.

GPHírek
15:02

Csak ketten maradtak a boszban

Mégpedig a Red Bull versenyzői. Ez így jó sűrű lesz a 3,3 kilométeres pályán!

GPHírek
15:03

Vettel vezet és hálálkodik

Először kormányozza a Ferrarit a baleset óta, rádión köszönetet mondott a csapatnak a javításért. Közben megszülettek az első eredmények is.

GPHírek
15:05

Leclerc az élen

Bottas egyelőre 3., Hamilton 5. Hülkenberget csúnyán akadályozta az utolsó kanyarban a gyors körre készülő Giovinazzi, ebből simán lehet büntetés.

GPHírek
15:07

Verstappen 1., Hamilton 2.

Most mindenki vezet, Verstappen 1:11.725-tel állt az élre. A 3. Albon a Toro Rossóval.

GPHírek
15:08

Vettel a veszélyzónában

Jelen állás szerint ő esne ki a Racing Point és a Williams pilótáival együtt, mert csak a 16. helyet foglalja el. De 10 perc még van a Q1-ből.

GPHírek
15:11

Szokatlan első hármas

Verstappen 11.597-re szorította le a lécet, őt Magnussen és Gasly követi. Bottas, Hamilton, Lecler a további sorrend, Vettel 10.

GPHírek
15:12

Leclerc kísértette a sorsot

Füstölő kerékkel érkezett meg a Rascasse hajtűbe, ha peche van, a palánkba csúszott volna. Bottas megelőzte Verstappent egy kevéssel, Hamilton feljött a 3. helyre, Gasly elé.

GPHírek
15:14

Hülkenberg bajban lehet

A 16. hely nem ér továbbjutást, rajta kívül Pérez, Stroll, Russell és Kubica nem áll továbbjutó helyen.

GPHírek
15:16

Vettel megint falnak ment

Az uszodánál súrolta a korlátot az autó bal oldalával, aztán bement a bokszba. Szemmel látható sérülés nincs a Ferrarin, de Vettel bajban lehet, mert csak 15.

GPHírek
15:17

Vettelnek sietnie kell, hogy elkerülje a szégyent

Már kieső helyen tanyázik, de jön még egy körre, pont lesz ideje rá - egy sárga zászló vagy a forgalom viszont csúnyán bekavarhat. Leclerc is csak 12. 

GPHírek
15:20

Vettel továbbjut...de Leclerc nem!

Vettel gyorsult, de Norris, Albon és Hülkenberg is, így Leclerc kiesik a Q1-ben. Hihetetlen blama a Ferraritól, hogy biztonságban hitték a hazai környezetben induló versenyzőt.

GPHírek
15:22

Ez durván szoros volt

Vettel 1:11.434-gyel végzett az élen Hamilton és Bottas előtt, akik között mindössze 20 ezred volt, a 16. Leclerc is csak 715 ezred hátránnyal esett ki.

GPHírek
15:25

A Q1 eredményei

GPHírek
15:27

Leclerc is hibás volt

Elmulasztott azonnal kiállni a mérlegelésre, amivel időt vesztett (de nem ezen múlt a dolog), de mint írtuk, volt egy elfékezése is a Rascasse-nál, tehát magára is mérges lehet a kiesés miatt.

GPHírek
15:28

Bottas rekorddal az élen

Már tart a Q2, Bottas 1:10.7-es pályacsúccsal vezet Hamilton (+0,423 mp) előtt. Kettejük közé befurakodott Verstappen.

GPHírek
15:32

Hamilton visszaelőzte Verstappent

De még mindig Bottas vezet. Vettel csak a 9. pozícióban áll, megint teperhet a továbbjutásért.

GPHírek
15:35

Megnőttek a különbségek

Említettük, hogy 7 tized fedte le a Q1 továbbjutóit, most azonban Bottas és már a 4. Kvjat között ekkora a távolság. A forgalom alábbhagyott az utolsó roham előtt, 5 perc van hátra a Q2-ből.

GPHírek
15:36

Magnussen súrolta a falat

A Mirabeau-nál kapta el belülről, új szárnyat kellett neki adni.

GPHírek
15:38

Vettel 4.

Javított, de lassabb a Mercedeseknél és Verstappennél. 2 perccel a vége előtt Albon, Norris, Grosjean, Räikkönen és Giovinazzi áll kieső helyen.

GPHírek
15:40

Verstappen az élen

Ez jól hangzik, hátha majd izgalmas lesz a küzdelem a pole pozícióért, több csapattal.

GPHírek
15:42

Változások a kieső pozíciókban

Albon javított, Hülkenberg visszaesett, így Norisszal, Grosjeannal, Räikkönennel és Giovonazzival együtt kiesett.

GPHírek
15:44

Grosjean dühös

Gasly feltartotta, lehet, hogy ezért sem jutott tovább. A rádióban káromkodott, alig volt olyan szava, amit nem kellett kisípolni.

GPHírek
15:45

A Q2 eredményei

GPHírek
15:49

Jön a döntő felvonás

Megkezdődött a Q3, a vártnál izgalmasabb lehet Verstappen jóvoltából.

GPHírek
15:50

Javítani kellett a rázóköveket

A Q3 előtti szünetben nem pihenhettek a pályamunkások az uszodánál:

GPHírek
15:51

Vettel 7 tizeddel lassabb Bottasnál

Bottas 1:10.252-re javította a pályarekordot, bemegyünk 1:10 alá? Vettel viszont nem tűnik tényezőnek a pole pozícióért vívott harcban.

GPHírek
15:53

Leclerc nem érti

"Megkérdeztem, biztonságban vagyunk-e, és azt felelték, igen, úgy gondolják" – felelte csalódottan arra a kérdésre, hogy miért nem hajtott pályára még egyszer a Q1 végén.

GPHírek
15:55

Hamilton 2., messze van Bottastól

Megint a finn van jobb formában egy mért körön, ez lehet zsinórban a negyedik pole-ja, amennyiben Hamilton nem javít legalább 232 ezreddel. Verstappen közel 4 tized hátránnyal csücsül a 3. helyen.

GPHírek
15:58

Pályán a pilóták az utolsó roham előtt

Bottas esélyei tehát jók, de nem mehet biztosra. Vettelnek nehéz lesz előremozdulnia a 4. helyről, és még Gasly is veszélyes lehet rá.

GPHírek
16:00

Vettel megint csattan

Most a gyorsabbnak számító Tabac balosánál ütötte a korlátnak az autót, ha így folytatja, nem fog célba érni holnap.

GPHírek
16:02

Hamiltoné a pole!

86 ezreddel gyorsabb időt futott Bottasnál, aki feladta az utolsó kört, a brité a pole. Verstappen maradt 3. Vettel előtt, akit Gasly, Magnussen, Ricciardo, Kvjat, Sainz, Albon követ. Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az összefoglalóval!

Még több bejegyzés