Társoldalunk:

Vettel vezetésével a Ferrarik az élen, a Mercedes lemaradt

2018.09.15., 11:53
rendezés

Pénteki hibája után Sebastian Vettel javított, és az élre állította Ferrariját a Szingapúri Nagydíj utolsó edzésén, mögötte csapattársa végzett. Lewis Hamilton a harmadik helyre jött be, hátránya azonban már fél másodpercre rúgott.

Nagyrészt még világosban zajlott a Szingapúri Nagydíj harmadik szabadedzése, amely az utolsó lehetősége volt a csapatoknak felkészülni az időmérőre. A tréning első perceiben a Ferrarik voltak a legszorgalmasabbak, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen egyaránt a hiperlágy abroncsokon hajtott a pályára, és futotta meg a 60 perc első mért körét, a finn pilóta mindössze 4 ezreddel maradt el csapattársától.

Hogy Vettelben milyen nyomokat hagyott pénteki hibája, amely során lekoccolta a falat a 21-es kanyar kijáratán, rögtön az első mért köréből megtudhattuk. A Ferrari négyszeres világbajnoka szó szerint milliméterekkel kerülte el az újabb találkozást, útban a leggyorsabb idő teljesítése felé.

Felül Vettel pénteki ütközése, alul pedig a 3. szabadedzésen futott első gyorskörében bemutatott kanyarvétele látható. Pár milliméter volt csupán a különbség, mégis milyen sokat jelentett

Az FIA egyébként fontos változtatást eszközölt péntekről szombatra,

a 7-es kanyar kijáratánál sárga vonalat helyeztek el a kerékvető mögött, amelynek érintése az időmérőn automatikus köridőelvételt eredményez.

Pénteken a versenyzők előszeretettel ugrattak át a rázókövön, hogy minél hamarabb a gázra léphessenek a kanyarból kifelé, Charlie Whitingék ezt szerették volna elkerülni a folytatásban.

Ami a Mercedeseket illeti, a címvédő istálló az első szabadedzésen bevetett taktikáját alkalmazta, és a lágy gumikon a köridők hajszolása helyett azonnal versenyszimulációba kezdett. A tréning végére természetesen Lewis Hamilton és Valtteri Bottas autójára is felkerültek a rózsaszín oldalfalú Pirellik, de egyikük sem tudta megjavítani a második fél órában Vettel által felállított 1:38.054-es etalont, ami természetesen újabb körrekord. Räikkönen 362 ezreddel maradt el csapattársától, Hamilton és Bottas hátránya azonban már 5 tizedre rúgott.

Hamilton fél másodpercet kapott Vetteltől - Galéria!Forrás: AFP/Jewel Samad

Érdekes volt megfigyelni, hogy míg Vettel az első hiperlágyas időmérős köre után már nem tudott javítani, csak egy lila első szektorra futotta második próbálkozásra, addig mind Hamilton, mind Bottas a második gyorskörén futotta meg legjobb idejét.

A Mercedesek mögött a két Red Bull zárt Daniel Ricciardo-Max Verstappen sorrendben. A teljes mezőnyből ők vártak ki a legtovább, a holland kevesebb, mint fél órával az edzés vége előtt jelent meg először a pályán, majd végig a motorjával szenvedett, összevissza működött a motorfékje. A tréning végére Verstappen teljesen kijönni látszott a béketűrésből, mérnöke megkérte, pontosabb visszajelzéseket adjon, mire ő annyit felelt: a pontos visszajelzésem az, hogy a termék az autó hátuljában nem úgy működik, ahogyan akarom.”

A Red Bull hollandja kicsit szétesett, a végén majdnem ráhúzta a közeledő Marcus Ericssonra a kormányt.

Verstappent idegesítette, hogy rakoncátlankodott alatta az autó - Galéria!Forrás: AFP/Roslan Rahman

Balesetek és megpördülések szempontjából nem volt valami eseménydús az utolsó szabadedzés, a versenyzők pénteken jóval többet hibáztak. A boxban viszont így is majdnem történt egy ütközés, Esteban Ocont engedték ki veszélyesen, a Force India versenyzője kis híján nekiment Kevin Magnussennek.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
11:42

Az utolsó tréning következik

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj 3. szabadedzésének élő közvetítésében! Még mielőtt kezdetét venné a hétvége utolsó gyakorlása, tekintsék meg a pénteken látottak alapján készült esélylatolgatásunkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
11:46

Csak félig lesz sötét

A Szingapúri Nagydíj az év egyik leglátványosabb versenye, és noha a 3. edzés még világosban indul, a végére már kizárólag a reflektorok biztosítanak majd fényforrást. A fotósok egyik kedvelt helyszíne ez, hogy milyen képeket lőttek pénteken, arról a képre kattintva megnézhetik a tegnapi napról készült galériánkat.

Így néz ki az F1-es mezőny villanyfényben - Galéria!Forrás: DPPI/Florent Gooden
GPHírek
11:49

Hamilton kezdő hibája

Lewis Hamilton saját bevallása szerint is újoncokra jellemző hibát követett el pénteken, amikor túlságosan előre állította a fékerőelosztást, aminek következtében kis híján nekiment Vettelnek. Hamilton azt is mondta, ez azért nem esik meg vele túl gyakran.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Oof that was close ?? . #F1 #Formula1 #SingaporeGP #LewisHamilton #Vettel

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

GPHírek
11:57

Az FIA figyelmeztette a pilótákat

Mégpedig arról, hogy mostantól nem szélesíthetik ki a 7-es kanyar kijáratát, tegnap ugyanis előszeretettel ugrattak át a kerékvetőn. Charlie Whitingék egy sárga csíkot helyeztek el a kerékvetőn túlra, aki pedig ezt a vonalat akár csak elcsípi a kerekével, annak az időmérőn automatikusan törlik a körét.

GPHírek
12:00

Zöld zászló!

Marcus Ericsson hajtott ki elsőként a pályára, mögötte az a Fernando Alonso következett, aki, mint kiderült, még mindig nem heverte ki teljesen hatalmas spái bukását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
12:03

Trükkös edzés lesz

A csapatoknak azzal is meg kell küzdeniük Szingapúrban, hogy a 3. szabadedzésen még jóval magasabb a pálya hőmérséklete, mint az később, az időmérőn lesz. A levegő hőmérséklete jelenleg 30, az aszfalté 36,7 fokos.

GPHírek
12:04

Hamilton csak most érkezett

Lassan 5 perce tart az edzés, a Mercedes világbajnoka azonban csak ebben a pillanatban gurult be a garázsba, rolleren.

GPHírek
12:06

A Ferrari kitart a hiperlágy mellett

Az élmezőnyből nekik van a legtöbb a rózsaszín jelzésű Pirellikből, tegnap is nagyrészt ezeken köröztek, és most Vettel és Räikkönen is ilyen gumikon hajtott ki a boxból, míg a mezőny nagy része az ultralágyat, páran pedig a lágyat tették fel.

GPHírek
12:08

Räikkönené az első idő

A Ferrari finnje 1:40.012 alatt ért körbe a hiperlágyakon. Ez még természetesen jócskán elmarad attól az 1:38,6-os időtől, amivel tegnap megnyerte a második szabadedzést.

GPHírek
12:10

Vettel az élen

Van mit behoznia, hiszen a tegnap esti edzés teljes második felét ki kellett hagynia, miután lekoccolta a falat a Ferrarival. Most 1:40.008-at ment elsőre, mindössze 4 ezreddel előzte meg Räikkönent.

GPHírek
12:11

Vettel milliméterekre a faltól

Első mért körében hihetetlenül közel ment ahhoz a falhoz, amelyhez tegnap odaverte az autót. Nem szívbajos.

GPHírek
12:13

A Ferrarik bekezdtek

Lassan letelik az első negyed óra, eddig azonban csak Räikkönen és Vettel futott mért kört. Bottas az imént lágy gumikon hajtott ki a boxból.

GPHírek
12:14

Hamilton is a lágyakon

Csapattársához hasonlóan egyelőre a Mercedes világbajnoka is a legkeményebb keveréket részesíti előnyben.

GPHírek
12:15

Jönnek a többiek

Hülkenberg és Stroll is megérkezett, utóbbi a harmadik, előbbi a negyedik helyre jött be.

GPHírek
12:16

Bottas elsőre harmadik

Jócskán, kereken 3 másodperccel elmaradt Vettel idejétől a lágy gumikon, 1:43.033 alatt ért körbe.

GPHírek
12:18

Hamilton hibázott

Rögtön az első kanyarban volt egy meleg pillanata, de meg tudta fogni a Mercedes kitörő hátulját, innen azonban már nem nyomta tovább, 2 perces kört futott.

GPHírek
12:20

Hamilton javított

Így is messze van az elejétől, 1.42.507-es köre 2,5 másodperccel lassab Vettelnél. Bottas is lejjebb faragott az idejéből, 1:41.975-tel a harmadik. A Mercedes most is a versenyre készül?

GPHírek
12:21

Hamilton autója ideges

Az utolsó, gyors jobbosban kicsit lecsúszott az ideális ívről, éppen, hogy a pályán maradt.

GPHírek
12:22

Ocon a harmadik

A következő szezonra továbbra is ülés nélküli francia a hiperlágyakon 1:41.101-et ment, mögé Grosjean és Gasly jött be, szintén a rózsaszín Pirelliken.

GPHírek
12:24

Gond lehet Verstappennel

Egyedül Verstappen és Ricciardo az, aki eddig csak kivezető kört futott. Az ausztrál 36 perccel a vége előtt kijött, a holland autója azonban kerekek nélkül áll a garázsban.

GPHírek
12:26

Bottas javított

Már a hetedik körét futotta a lágy gumikon, 1:41.292-vel feljött negyediknek. Hamilton eközben visszatért a boxba.

GPHírek
12:28

Ricciardo nem gyors

Csupán a 13. helyre jött be első mért körével, ennek vélhetően az is az oka, hogy a Mercedesekhez hasonlóan ő is lágyakat tett fel. Verstappen közben felvette a sisakját, hamarosan ő is kijöhet.

GPHírek
12:29

Ricciardo javított

Már a 10. helyen, 1:42.145-tel 2,1 másodpercre van a továbbra is vezető Vetteltől.

GPHírek
12:31

Alonso az ötödik

Meglehetősen tetszetős kört rakott össze a spanyol a hiperlágyakon, 1:41.031-gyel 1 másodpercre megközelítette Vettelt. Még a negyedik volt, amikor átszelte a célvonalat, de Pérez szinte azonnal megelőzte. A két Force India a 3. és a 4. helyen áll jelenleg.

GPHírek
12:34

Vettel űridőt ment

Ő volt az első, aki időmérő-szimulációt futott a hiperlágyakon, 1:38.054-nél állította meg az órát, amivel 7 tizeddel ment jobbat, mint Räikkönen tegnap.

GPHírek
12:35

Verstappen végre kint

A holland is megérkezett, első mért körét kezdte a lágyakon 25 perccel az edzés vége előtt.

GPHírek
12:36

Verstappen a harmadik

Övé a legjobb idő eddig a lágyakon, 1:40.826-tal a két Ferrari mögé jött be első nekifutásra.

GPHírek
12:38

Verstappen motorja nem az igazi

"Fura hangok jönnek a motorból" - jelentette a Red Bull pilótája a csapatrádión. Vettel közben újabb időmérős kört ment, lila első szektor után 7 tizeddel maradt el saját legjobbjától.

GPHírek
12:40

Räikkönen felzárkózott

A finn 1:38.416-ot futott saját időmérős körén, 362 ezreddel maradt el Vetteltől.

GPHírek
12:41

Majdnem ütköztek a boxban

Ocont egy kicsit figyelmetlenül engedte ki a Force India, nem sok híja volt hogy nekimenjen Magnussennek.

GPHírek
12:43

Hamilton a harmadik

A Mercedes világbajnoka is megejtette időmérős körét a hiperlágyakon, 684 ezreddel volt lassabb Vettelnél, Bottas 4 századdal mögé jött be.

GPHírek
12:44

Verstappen mérges

"A motor magától használja a motorféket, olyan mérges vagyok emiatt" - mondta a rádióba. Ez a féktávokon nem segít, gyakorlatilag kiszámíthatatlanná teszi az autó viselkedését.

GPHírek
12:47

Hamilton javított

Vettelnek nem sikerült, a Mercedes pilótája azonban képes volt másodjára gyorsabb kört menni a hiperlágyakon. 1:38-558-as ideje még így is 5 tizeddel lassab Vettelénél.

GPHírek
12:50

Bottas is javított

Úgy tűnik, a Mercedesekben egynél több kör is van a leglágyabb keveréken, a finn 1:38.603-mal 549 ezredre van Vetteltől, maradt a negyedik.

GPHírek
12:51

Ennyire van meleg

Daniel Ricciardo feje sok mindent elárul arról, mit élnek át a pilóták a 60 fokos pilótafülkében ülve Szingapúrban. Itt ráadásul nem is a pályán, hanem a garázsban van és hűti magát.

GPHírek
12:52

Alonso a hetedik

A spanyol 1:40.254-et futott a hiperlágyakon. Ne feledjük azonban, többek között a két Red Bull sem szimulált még időmérős kört.

GPHírek
12:58

A Red Bullok is megjöttek

Egyikük sem tudott bejönni a Mercedesek elé, Ricciardo 1:39.186-tal az ötödik, Verstappen 1:39.265-tel a hatodik.

GPHírek
12:59

Verstappen még mindig mérges

Egy kicsit több visszajelzést kért tőle a csapat, mire a holland azt válaszolta: „a visszajelzés az, hogy a termék az autó hátuljában nem úgy működik, ahogy akarom.”

GPHírek
13:00

Verstappen majdnem ütközött

Ericssonra húzta rá majdnem a kormányt, kissé frusztráltnak tűnik.

GPHírek
13:01

Vége

Ennyi volt, leintették az edzést, a két Ferrari végzett az élen Vettel-Räikkönen sorrendben. Tartsanak velünk a 15 órakor kezdődő időmérő edzésen is, a viszontlátásra!

Még több bejegyzés