Társoldalunk:

Az óriási baleset után Hamilton volt a leggyorsabb az utolsó edzésen

2018.07.07., 11:49
rendezés

Hartley hatalmas balesetet szenvedett a Brit Nagydíj utolsó edzésén, miután összeomlott a felfüggesztése. Hamilton egy tized előnnyel végzett az 1. helyen Räikkönen előtt, Vettel feltehetően valamilyen problémából kifolyólag kevés kört tett meg.

A Brit Nagydíj utolsó edzését kettévágta Brendon Hartley óriási balesete, akinek az autóján a tréning 16. percében összeesett a futómű bal első része a 6-os kanyar féktávjához érve. Az új-zélandi versenyző tehetetlen volt, megpördülve nagy erővel a szalagkorlátnak csapódott, de szerencsére rögtön jelezte, hogy nincs baja, ezt az utólagos vizsgálatok is megerősítették.

Az orvosoktól megkapta az engedélyt a részvételre az időmérőn, azonban erősen kétséges, hogy a rommá zúzott autót időben újjá tudja-e építeni a Toro Rosso. A roncsokat megtekintette az FIA technikai stábja is a biztonsági aggodalomra okot adó baleset után. Az istálló másik pilótája, Pierre Gasly nem is vezetett újra. "Mindent ellenőrizni akart a csapat, és nem mertek visszaengedni a pályára az edzés vége előtt" – nyilatkozta.

A piros zászlós megszakításig mérsékelt volt az aktivitás, a kevés mért körrel rendelkező pilóta rangsorát Kimi Räikkönen vezette Sebastian Vettel és Max Verstappen előtt.

Az 1. helyért később Lewis Hamiltonnal vívott Räikkönen, a különbség 1-2 tized körül alakult közöttük. Az időmérőt szimuláló sprintek előtt a brit előnye 165 ezred volt, ez végül 93-ra csökkent. Hamilton az utolsó kanyarban csúszkált kicsit a legjobb körében, Räikkönen pedig a 4-esben nem volt elégedett az autójával.

Valtteri Bottas nem tudta tartani a lépést velük, Räikkönentől is fél másodperc volt a hátránya.

Hamilton végzett az élen a Brit Nagydíj utolsó edzésénForrás: AFP/Andrej Isakovic

Vettelnek valamilyen problémája lehetett, mivel a piros zászlós megszakítás után alig járt a pályán, és végül nagyjából csak feleannyi körig (8-ig) jutott, mint a mezőny többsége, időmérő szimulációt sem teljesített.

A Red Bull hátránya 1 másodperc fölötti volt Hamiltontól és Räikkönentől, Verstappen és Daniel Ricciardo valószínűleg mindent kihozott az autóból, mert kettejüket csupán 6 ezred választotta el. Őket Sauberek és Haasok követték, a Force India és a Renault versenyzői aggódhatnak, hogy nem férnek be a Q3-ba.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
11:48

A harmadik edzéssel folytatjuk

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat a Brit Nagydíj harmadik edzéséről készített tudósításunkban! A pénteki eredmények szerint a Ferrari és a Mercedes egy körön és a hosszú etapokon is közel áll egymáshoz, de a Red Bull messze van tőlük. Szombaton vajon lépéselőnybe kerül valamelyikük a módosításokkal?

ez történt pénteken

GPHírek
11:50

Intézkedés az utolsó kanyar kiszélesítése ellen

Az FIA a fehér vonaltól másfél méter távolságban 25 méter hosszan elhelyezett egy új, barna fekvőrendőrt az utolsó (Club) kanyar külső ívén, hogy a versenyzők ne akarjanak ott lendületet venni és úgy fordulni a célegyenesre. A megoldás hasonlít ahhoz, amit az osztrák pályán használnak több helyen. Pénteken többen rendszeresen kiszélesítették az említett szakaszon a pályát, s bár nem egyértelmű, ez tényleg előnnyel jár-e, az FIA nem akar szándékosan arra a területre tévedő autókat látni.

GPHírek
11:53

Verstappenre mozgalmas edzés vár

A péntek délelőtti váltóhibával nem vesztett sok időt, délután viszont azzal igen, hogy a második körében túl keményen taposott a gázpedálra és kicsúszott. Grosjeanak szintén sokat kell pótolnia, ő az első edzésen állt falba és fejezte be korán a napot, mára új kasztnit kapott. .

GPHírek
11:56

Kiváló az időjárás

Egész hétvégén napos körülmények várhatók Silverstone-ban. A levegő 23, az aszfalt 39 fokos, utóbbi hőmérséklete ma is 50 környékére kúszhat délután.

GPHírek
11:57

Hamilton meglepte a sportbírókat

Üdítőt és nasit vitt nekik, így hálálva meg nélkülözhetetlen, de sokszor láthatatlan munkájukat.

GPHírek
12:01

Elindult az edzés

Megjelentek az első autók a pályán, a tréning egy órán át tart.

GPHírek
12:03

Festék a glórián

Vandoorne fejvédő keretét kente be zöld áramlásjelző festékkel a McLaren, a belga aerodinamikai mérést végez épp. Biztos módosítottak valamit a glórián.

GPHírek
12:05

Verstappen egyedül a pályán

Elcsendesedett a pálya, csak a holland pilóta van kint rajta. Bottas még Laudával beszélget, Vettel kocsiján még a kerekek sincsenek rajta.

GPHírek
12:08

Szélinfót kért Verstappen

A mérnöke tájékoztatta, hogy a szél hasonló irányból fúj, mint pénteken. Verstappen a lágy gumin köröz, az egyik kanyarkijáratnál kicsit megcsúszott.

GPHírek
12:11

Pályán a Ferrarik

Vettel és Räikkönen is a négy pályán tartózkodó között van. Verstappen kisebb gondokat tapasztalt váltásnál, de a problémát megoldották a csapattal.

GPHírek
12:12

Räikkönen az élen

1:27.913 a finntől a lágy gumin, Vandoorne kivételével pillanatnyilag mindenki ezt a keveréket használja.

GPHírek
12:13

Kép az új kerékvetőről

Mint említettük, az utolsó kanyar külső ívénél helyezték el őket, hogy ne vegyenek lendületet a bukótérben a pilóták a célegyenesre fordulva.

GPHírek
12:15

Vettel 2.

Räikkönen 1:27.607-re javított, Vettel 28.1-es idővel kezdett. Verstappennél nagyságrendileg 1 másodperccel gyorsabbak, Bottas megjelent a pályán lágy gumin.

GPHírek
12:17

Baleset, piros zászló

Hartley törte össze az autóját a 6-os számú Brooklands kanyarnál, az edzést megállítják.

GPHírek
12:19

Az orvosi autóra is szükség van

Hartley rádión jelentkezett, hogy rendben van, de hatalmas erővel csapódott a falnak a futómű meghibásodása után, az autó bal eleje rogyott össze. Szegény nem tehetett semmit, és valószínűleg nem vehet majd részt az időmérőn, annyira megrongálódott a Toro Rosso. Az orvosi autóval elvitték kivizsgálásra.

GPHírek
12:23

Ellenőrzés a Toro Rossónál

A csapat átfésüli Gasly autóját, nehogy egy esetleges szerkezeti hiba miatt ő is balesetet szenvedjen. Amint a fékbe taposott Hartley, összeomlott a felfüggesztése és tehetetlenül a szalagkorlátnak ütközött. Rájár a rúd, Barcelonában az utolsó edzésen és Kanadában a rajt után is volt már idén egy nagy balesete.

GPHírek
12:25

Javítani kell a falat is

Az óra ketyeg tovább, ez elsősorban Verstappennek és Grosjeannak rossz hír, akiknek minél többet kellene vezetnie a tegnapi időveszteség után. 35 perc maradt az edzésből.

 

GPHírek
12:26

A telemetriát fürkészik

A Toro Rosso szakemberei nagy kupacba gyűlve tapadnak a monitorra, hogy kiderítsék, mi romolhatott el.

GPHírek
12:28

Folytatódhat az edzés

Özönlenek az autók a pályára Leclerc vezetésével, kijött a garázsból Vettel és Hamilton is.

GPHírek
12:31

Torlódás az utolsó kanyarnál

Mindenki helyet akar hagyni maga előtt, hogy tisztán körözhessen. Verstappen és Grosjean gyűjtötte eddig a legtöbb kilométert (ez aligha meglepő), a 8. körükben járnak.

GPHírek
12:32

Hamilton 1 tizedre Räikkönentől

A brit a 2. helyre jött be, a Ferrarik közé. Bottas 4. Jó hír, hogy az orvosi vizsgálatok szerint Hartley valóban nem sérült meg.

GPHírek
12:35

Jó idő Leclerctől

A Sauber tehetsége az 5. helyet foglalta el, Verstappent megelőve. A Ferrarik visszatértek a garázsba.

GPHírek
12:36

Hamilton megelőzte Räikkönent

1:27.442 az új etalon, 165 ezredet vert Räikkönen idejére. Ricciardo a 10., de ő nem a lágy, hanem a közepes keménységű gumin fut.

GPHírek
12:37

Probléma Hülkenbergnél

A Renault behívta a depóba, mert meg kell oldaniuk valamilyen problémát. A német a 14. helyen áll jelenleg.

GPHírek
12:39

Gasly nem járt újra a pályán

Csapattársa műszaki hibából eredő balesete óta nem engedte vissza a pályára a Toro Rosso, első a biztonság. Ocon megcsúszott az első kanyarnál és átvágott a bukótéren, talán későn zárta vissza a DRS-t és ezért ingott meg az autója.

GPHírek
12:42

A Force Indiák a leggyorsabbak

Legalábbis a végsebesség-listán. Az élmezőny most a boxban csücsül, nemsokára következnek az időmérő szimulációk.

GPHírek
12:46

Räikkönen újra első

1:27.442-t repesztett a friss lágy gumin, de az első szektorban még lassabb volt Hamiltonnál. Most 243 ezreddel gyorsabb nála.

GPHírek
12:48

Bottas lassabb honfitársánál

Egyedül ment a pályán, a forgalomra nem lehet panasza, 165 ezreddel kikapott Räikönennél. A Sauberek szerintünk még nem sprinteltek kevés benzinnel, de nagyon jól állnak, Leclerc 5., Ericsson 6.

GPHírek
12:50

Räikkönen köre nem volt tökéletes

Szóval ezért vesztett időt az első szektorban: a 4-es kanyarnál nem érezte jónak az autót, pedig a kivezető körön még jól viselkedett ott. Hamilton és Ricciardo készülődik az időmérős sprintre.

GPHírek
12:52

Hamilton kis előnnyel az élen

Egész pontosan 93 ezreddel, visszaelőzte Räikkönent. Az utolsó szektorban a finn volt a gyorsabb, itt Hamilton csúszkált kicsit. Vettel még mindig a boxban.

GPHírek
12:53

Ricciardo hátránya óriási

Több mint 1,5 másodperccel követi Hamiltont, esélye sincs az 5. helynél előrébb mozdulni. Leclercre alig több mint 0,3 szekundumot vert.

GPHírek
12:57

Az FIA is megnézi Hartley roncsát

A Sky Sports tudósítója, Ted Kravitz arról számolt be, hogy a technikai különítményt vezető Jo Bauer is vizsgálja a maradványokat. Gasly továbbra sem járt a pályán Hartley balesete után, vélhetően már nem is fog a maradék percekben.

GPHírek
12:59

Minimális különbség a Red Bullok között

Verstappen 1,290 másodperc hátránnyal 5., az idején javító Ricciardo 1,296-tal 6. Haasok és Sauberek követik őket, kicsit változott a középmezőny erősorrendje.

GPHírek
13:00

Nem megy a Renault-nak

Hülkenberg és Sainz csak 13. és 14., a padlógázas szakaszok nagy aránya is hátráltathatja őket a Ferrariénál és a Mercedesénél gyengébb motor miatt.

GPHírek
13:03

Vége az edzésnek

Hamilton végzett az élen Räikkönen és Bottas előtt. A 4. Vettelnek problémája lehetett, az edzés második felében alig járt a pályán. Köszönjük a figyelmet!

Még több bejegyzés