Bottas legyőzte Hamiltont, Ricciardo verte Räikkönent az időmérőn

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Abu Dhabi, #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 25.11.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas a pole pozícióból indít támadást a pontverseny 2. helyéért, de Sebastian Vettelnek a 3. hely is elég lehet Lewis Hamilton mögött a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Izgalmas időmérővel búcsúzik a szezon az idényzáró F1-es futam előtt Abu-Dzabiban, ahol nagy csatában Valtteri Bottas újabb pole pozíciót szerzett, ezúttal úgy, hogy csapattársa, Lewis Hamilton volt a legfőbb ellenfele. Az már az edzés elején látszott, hogy a Ferrari ezúttal nem tud beleszólni a Mercedesek küzdelmébe.

Bottas a Q2-ben vette át a kezdeményezést Hamiltontól, de akkor úgy tűnt, hogy a négyszeres világbajnok sok időt elvesztegetett egy megcsúszással. A finn pilóta aztán a Q3 elején is letette a névjegyét a később pole pozíciót érő 1:36.231-gyel, amire Hamilton csak 1:36.403-mal tudott reagálni, majd az utolsó körökben egyikük sem tudott javítani.

Bottas újra a pole-ból indulhat - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A pálya állapotának változása miatt kiszámíthatatlan volt, hogyan reagálnak az autók és a pilóták a megváltozó körülményekre, hiszen a naplemente után visszaestek a hőmérsékletek, és csúszósabbá vált az aszfalt is. Ez a hajrában éreztette a hatását, hiszen Bottas, Hamilton és Kimi Räikkönen sem tudott javítani, bár Hamilton csak az utolsó szektorban vesztette el az esélyét a pole-ra.

A Ferrarik ezúttal nem voltak harcban a pole-ért.

Sebastian Vettel bár bejött a 3. helyre, nem tudta megtörni az átkot, ami távol tartja a Scuderiát az első rajtsortól Abu-Dzabiban, bő 4 tizedmásodperces hátránya igen sok ezen a pályán. Räikkönen ennél is gyengébben szerepelt, a Daniel Ricciardo is meg tudta előzni, ezzel a Red Bull pilótája nagy lépést tett, hogy megőrizze a 4. helyét a pontversenyben, pont Räikkönen előtt.

Vettelnek a második sorból kell igyekeznie - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

A harmadik sorba az autójával végig küzdő Max Verstappen állhat fel Räikkönen mellé. Az ifjú holland ezúttal nem tudta megszorítani Ricciardót, mögöttük Nico Hülkenberg és Sergio Pérez érkezett, miután majdnem összeütköztek a Q2 végén, de megúszták, és mindketten bejutottak a harmadik harmadba, ahol Esteban Ocont és Felipe Massát verték.

Pályafutása utolsó időmérőjén Massa pont kiejtette a Q3-ból volt csapattársát, Fernando Alonsót,

a McLaren pilótája így a 11. helyről indulhat, de ő lesz az első, aki szabadon választhat gumit a versenyre. A kétszeres világbajnokot szorosan követte honfitársa, Carlos Sainz, és csapattársa, Stoffel Vandoorne, a 14. helyezett Kevin Magnussen, és a 15. helyen rangsorolt Lance Stroll hátránya már jelentősebb volt, de Stroll így is örült, hogy ezúttal nem esett ki a Q1-ben.

Ricciardo szerepelt jobban a Red Bullnál - galéria! Forrás: 2017 Getty Images/Dan Istitene

A sereghajtók között elsősorban Romain Grosjean kiesése kellemetlen meglepetés a Haasnak, Pierre Gasly, Pascal Wehrlein, Marcus Ericsson és Brendon Hartley búcsúja szinte borítékolható volt, Hartley ráadásul rajtbüntetést is kap, így mindenképpen az utolsó helyről fog rajtolni a vasárnapi szezonzárón, Abu-Dzabiban.

Vasárnapra kevés elvarrandó szál maradt,

Bottas hajthat a pontverseny 2. helyére, de ehhez nyernie kell úgy, hogy Vettel nem lesz legalább 8. helyezett, és Kimi Räikkönen igyekezhet, hogy megelőzze Daniel Ricciardót, de 8 ponttal többet kellene szereznie a Red Bull pilótájánál, hogy a számára valószínűleg teljesen értéktelen 4. helyet visszaszerezze az egyéni pontversenyben.