Bottas megverte Vettelt, Hamilton összetörte a Mercedest az időmérőn

Események

687715231 auto-f1 auto Horizontal Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas powers his car during the Brazilian Formula One Grand Prix third practice session at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 11, 2017.  / AFP PHOTO / Carl DE SOUZA
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas powers his car during the Brazilian Formula One Grand Prix third practice session at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 11, 2017. / AFP PHOTO / Carl DE SOUZA
Vágólapra másolva!
A Brazil Nagydíj időmérője az idei világbajnok balesetével kezdődött, aki rögtön besokallt az egyik kanyarban. Utána végig Sebastian Vettel tűnt a leggyorsabbnak, de ő ezúttal nem javított a Q3 végén, így Valtteri Bottas 38 ezredmásodperces előnnyel elcsente az orra elől a pole pozíciót. A Red Bullok reménytelenül lemaradtak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

A szezon egyik legnagyobb meglepetésével kezdődött a Brazil Nagydíj időmérő edzése, mivel a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton már az első mért körének elején balesetet szenvedett. Hamilton a 4-es kanyart túl gyorsan próbálta bevenni, az autója leért az aszfaltra is, megcsúszott, és az aszfaltozott bukótérben meg sem állt a gumifalig.

A Mercedes bal eleje alaposan összetört, így Hamilton vasárnap csak a mezőny végéről, külön engedéllyel rajtolhat majd el. A brit pilóta valószínűleg azzal nem számolt, hogy az edzés előtt szemerkélni kezdett az eső, az autóból kiszállva hirtelen ő sem tudott magyarázattal szolgálni a hibájával kapcsolatban.

Bottas a szabadedzés után az időmérőt is behúzta Forrás: AFP/Carl De Souza

Az eső később is fenyegetett, a piros zászló miatt kissé elcsúszó Q2 elején, majd a Q3-ban is szemerkélni kezdett, de végül nem szólt bele az eredmények alakulásába. Hamilton kiesésével elsősorban az vált kérdésessé, hogy Valtteri Bottas vagy Sebastian Vettel indulhat-e az élről, és ez az utolsó utáni pillanatban sem volt biztos.

Vettel a Q3-ban remek körrel sakkot adott az addig remekelő Bottasnak,

az utolsó mért körében viszont nem tudott javítani a korábbi eredményén, Bottas viszont igen, így a Mercedes pilótája megszerezte pályafutása 3. pole pozícióját. Bottas mögött a két Ferrari sorakozott fel, majd a két Red Bull következik. Ezúttal is Max Verstappen végzett előrébb, Daniel Ricciardo pedig erőforrás alkatrész-csere miatt rajtbüntetést is kap, ezért lágy gumikkal rajtol vasárnap.

Nem jellemző, hogy Hamilton ilyen hibát vét Forrás: AFP/Nelson Almeida

Verstappen nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe, de a Red Bullnak egyébként is az időmérő a gyenge pontja, ráadásul le is tekerhették a holland pilóta motorját, mert az időmérő előtt egy régebbi MGU-H-t szereltek be az autójába. Verstappen egyszer le is fulladt a bokszutcába, amikor nem volt biztos abban, hogy őt vagy Fernando Alonsót hívják mérlegelésre.

Az időmérő egyik szenzációját Alonso hozta,

hiszen az élcsapatok versenyzőin túl csak Sergio Péreztől kapott ki, így Ricciardo büntetése miatt a 6. helyről rajtolhat majd a McLaren Hondával, ami az idei legjobb eredménye. A legjobb 10 közé a két Renault is befért, Nico Hülkenberg megelőzte Carlos Sainzot, akit Felipe Massa azzal vádolt, hogy szándékosan feltartotta őt, de Sainz ezt tagadta.

Alonso rég volt ilyen közel az élmezőnyhöz Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az alsóházban nagy csata zajlott a 11. helyért, amit Romain Grosjean szeretett volna megkaparintani, de végül Esteban Oconé lett, ő viszont valószínűleg nem örül ennek, mert ezúttal alaposan kikapott Péreztől. A Q1-hez és Hamilton példájához hasonlóan ezúttal is akadt egy pilóta, Brendon Hartley, aki nem tett meg mért kört, gyaníthatóan a rajtbüntetés miatt nem volt ennek értelme.

Akadt valaki, akinek kifejezetten jól jött Hamilton balesete,

ő nem más, mint Lance Stroll, hiszen a Williams szerelőinek így több idejük maradt, hogy befejezzék a harmadik szabadedzésen szükségessé vált sebességváltó-cserét. Stroll azonban nem tudott élni a lehetőséggel, megint csak a 18. helyet érdemelte ki, ráadásul még öthelyes büntetést is kap. A Saubernél zajló háziversenyt ezúttal a 16. helyezett Pascal Wehrlein nyerte.