A Ferrari megtáltosodott az időmérő előtt

687715231 Horizontal Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas powers his car, during the Brazilian Formula One Grand Prix first practice session, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2017. 
 / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas powers his car, during the Brazilian Formula One Grand Prix first practice session, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2017. / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
A Brazil Nagydíj utolsó szabadedzésén sokkal hűvösebb volt, mint pénteken, a Mercedes és a Ferrari kvartettjét csak századok választották el egymástól. A Red Bull viszont szenvedett, Verstappen pörgött-forgott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés

A Mercedes az élen maradt a Brazil Nagydíj utolsó szabadedzésén, szombat délelőtt is, de a Ferrari felzárkózott hozzájuk, míg a Red Bull csak küszködött a péntekihez képest sokkal hűvösebb időben.

A beígért eső, akárcsak péntek délután, elkerülte Interlagost, így a csapatok zavartalanul készülhettek a délutáni időmérőre.

A megváltozott körülmények között, az alig 24-26 fokos pályán azonban a gumik is teljesem másképp viselkedtek, mint az előző napon, ami látványosan befolyásolta az erőviszonyokat.

Az aszfalt egyébként a korábbi zuhék miatt néhol még nedves volt, különösen a rázókövek bordái között állt sok víz, ezért a versenyzők nem mehettek ki rájuk mindenhol.

Ezúttal Bottas bizonyult a leggyorsabbnak Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az ellenőrző körét szinte a teljes mezőny a közepes keverékű Pirelliken tette meg, de aztán a másik két gumié lett a főszerep. Eleinte a Ferrarik álltak az élen, mivel ők kapásból a szuperlágyakon láttak munkához, míg a Mercedes kezdetben a lágyakat választotta, a Red Bullok pedig a garázsban vesztegeltek, hogy kíméljék a motorjukat.

Az időmérő-szimulációk során végül Valtteri Bottas érte el a legjobb időt, 1:09.281-es eredménye azonban egy hajszállal elmaradt Lewis Hamilton péntek délelőtti körrekordjától.

A Mercedes párosát mindössze 3 ezredmásodperc választotta el egymástól a végén, de Kimi Räikkönen is csupán 45, míg Sebastian Vettel 58 ezreddel volt Bottas mögött.

Ráadásul ennél az időmérőn még gyorsabb körök várhatók, mivel a Mercedes és a Ferrari versenyzői is 7-8 körös etapok során, tehát nem közel üres üzemanyagtankkal érték el az eredményüket.

Az 5. helyet végül Daniel Ricciardo szerezte meg, a hátránya azonban majdnem egy teljes másodperc volt, alig tudta maga mögé utasítani a McLaren-es Fernando Alonsót, akinek a nyomában a két Force India végzett. Max Verstappennek az edzés végén, amikor megkapta a szuperlágy gumikat, nem is sikerült javítania a korábbi idején, mert a 13-as kanyarnál bemutatott egy látványos piruettet, előtte pedig alulkormányzottságra panaszkodott a rádióban.

Az edzés legnagyobb vesztese Lance Stroll volt, akinek a Williamse mindössze egy kör után lerobbant. Az autójában a sebességváltó romlott el, amelyet ki is kell majd cserélni, vagyis a kanadai versenyzőre 5 rajthelyes büntetés vár.