Társoldalunk:

Ricciardo állt a besűrűsödött mezőny élére Mexikóban

2017.10.27., 20:35
rendezés

Hamilton, Vettel és Verstappen is szembesült problémákkal a péntek délutáni edzésen, a 3. helyen végző holland emiatt nem tudott hosszú etapot teljesíteni. Mindhárom élcsapat megvillantotta az erejét, a legjobb időt Ricciardo jegyezte Hamiltont megelőzve.

A Mercedes, a Ferrari és a Red Bull egyaránt jól kezdte a mexikói edzésnapot, a délutáni tréningen egyik csapat sem ütötte bottal a riválisai nyomát. Az első hat helyet az ő pilótáik foglalták el, és csupán fél másodperc választotta el az 1. Daniel Ricciardót a 6. Valtteri Bottastól.

Lewis Hamilton a második próbálkozásra ment be 1:18 alá, de kisvártatva Ricciardo 131 ezredet rávert, s mivel ennél jobbat más nem tudott kipréselni, a Red Bull ausztrál versenyzője zárta az élen az edzést. Max Verstappen és Sebastian Vettel rövid ideig egymás kezéből kapkodta ki a 3. helyet, ez végül a hollandhoz került.

Ricciardo végzett a besűrűsödött mezőny élénForrás: AFP/Yuri Cortez

A világbajnoki éllovas és szinte reménytelen helyzetben lévő üldözője egyaránt problémába ütközött a gyakorlás első felében: Hamilton megpördült az egyik gyors kanyarnál, és az egyik szett szuperlágy gumiját azonnal használhatatlanra pörkölte, míg Vettel önhibáján kívül vesztett időt, mert bekapcsolt az ülése alatt a tűzoltókészüléke. Az égett szag miatt visszatért a bokszba, és át kellett öltöznie.

Némi időt már az edzés elején is vesztett, mert nem készültek el időben néhány alkatrész cseréjével a szerelők, de ekkor nem szenvedett lemaradást, mivel néhány percen senki sem körözhetett – Romain Grosjean defektet kapott, és a célegyenesben szétszóródó gumicafatokat le kellett takarítani. A francia az autóban keletkezett kár miatt nem folytathatta tovább a felkészülést.

A Red Bull táborában sem ment minden flottul: Pierre Gaslyt korán félreállította egy motorhiba, Brendon Hartley szintén furcsaságokat érzett az erőforrással, Verstappen pedig nem jutott el a hosszú etapokig, mert nála is rakoncátlankodott a motor.

Origo
20:35

Lehull a lepel a Ferrari és a Red Bull tempójáról

Szép estét mindenkinek! Az első edzésen Bottas végzett az élen Mexikóban Hamilont megelőzve, de ők az ultralágy gumival futották a legjobb idejüket, míg a sorban következő Red Bull és Ferrari pilóták az egy fokozattal keményebb szuperlágyon. A helyi idő szerint délutáni tréningen több kiderül róla, ők mire képesek ezen a pályán. Magyar idő szerint 21 órától folytatás!

Origo
20:38

Megint lesznek büntetések

Jelen állás szerint az alábbi mértékű hátrasorolások már biztosak az időmérő után: Gasly -5, Alonso -20, Vandoorne -35 rajthely. A McLaren azért szerelt be megint egy rakás motorelemet a szabadon használható készleten felülről, hogy az utolsó két pályán, ahol alapból jobbak lesznek az esélyeik, frissebb elemekkel harcolhassanak.

Origo
20:40

Így mókáznak a helyi pályabírók

Az idő amúgy kellemes Mexikóban, a levegő 20, az aszfalt 39 fokos.

Origo
20:45

Verstappen bocsánatot kért

Egész héten vitatéma volt a Räikkönen elleni előzése az USA Nagydíj utolsó köréből, valamint a sportfelügyeli testületet szidó nyilatkozata. Némi noszogatásra a holland végül Instagramon elnézést kért utóbbiért, pillanatnyi dühével magyarázza vasárnapi szavait. Mexikóban meghatároztak néhány szabályt a pályaelhagyásokkal kapcsolatban.

Origo
20:48

Időre elkészül Ocon összetört autója?

A tesztpilóta Alfonso Celis miatt veszíthet az edzésidőből Ocon, ha a Force India szerelői nem tudják időben összetoldozni a délelőtt megsérült autót. Celis az utolsó kanyarnál csúszott a palánkba, de a csapatnál nem tartották jelentősnek a kárt. Nemsokára kiderül, mire jutottak.

Origo
20:53

Első köreire készül Ericsson, Gasly, Grosjean is

Nekik is át kellett adniuk az autót csapatuk tesztpilótáinak az első edzésen, számukra most kezdődik a munka.

Origo
20:58

Még melegebb lett

Két perc múlva kezdődik az edzés, a levegő már 22, az aszfalt 46 fokos.

Origo
21:00

Vandoorne jelent meg először a pályán

Majd Magnussen követi. Vandoorne délelőtt nem tudott mért kört jegyezni, és csak 3 kört tett meg, érthető az igyekezete. Megint a motorjával nem stimmelt valami.

Origo
21:03

A Haas pilótái nekivágnak egy gyors körnek

Vandoorne elsőre csak egy ellenőrző körrel nyitott, hogy rendben üzemel-e a McLaren, Magnussen és Grosjean megy tovább. A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner csütörtökön azt mondta, ehhez a pályához "szerinte nincs elég leszorítóerejük, kemény versenyük lesz." Lehet, hogy az autójuknak ez a legrosszabb helyszín.

Origo
21:06

Grosjean megpördült

Az utolsó kanyarnál néz rossz irányba az autója, de csak rövid ideig. Valószínűleg defektet kapott, nem úgy tűnik, hogy hibázott.

Origo
21:07

Félbeszakítják az edzést

Grosjeannak szóltak, hogy bizonyára törmeléktől lyukadt ki a bal hátsó gumija, és a versenyirányítás most piros zászlóval leállította az edzést a széthulló gumidarabok miatt. 

Origo
21:09

A célegyenesben sok a gumifoszlány

Grosjean autójának padlólemezében is kárt tettek a leszakadó gumicafatok, melyeket le kell takarítani a célegyenesről.

Origo
21:11

Hét versenyzőnek már van mért köre

Magnussen vezet 1:21.669-cel, aztán jön Hartley, Gasly, Grosjean, Stroll, Ocon, Wehrlein. A stopper ketyeg tovább, ugyanúgy másfél órás lesz az edzés.

Origo
21:12

Ocon autója rángatott

Még a megszakítás előtt jelentette rádión, hogy az egyenesekben jobbra-balra rángat az autója. Bizonyára a délelőtti balesettel állhat összefüggésben.

Origo
21:14

Vettel autója csak most lesz kész

A Sky Sports beszámolója szerint több elemet, közöttük szenzorokat kellett kicserélni a Ferrarijában, csak most lesz újra kész. Legalább nem kerül nagy lépéshátrányba.

Origo
21:15

Folytatódhat az edzés

A nagytakarítás után Alonso és Hükenberg lép először pályára ultralágy gumin, aztán érkezik Räikkönen is.

Origo
21:17

Újabb probléma Vandoorne McLarenjével

"Össze-vissza csúszkál" - mondja még a bokszutcában, és a csapat rászólt, hogy álljon félre. A pálya közben megtelt élettel, már csak Vettelre és Ricciardóra várunk.

Origo
21:19

Alonso az élen a Renault-k előtt

1:19.235 a spanyoltól, egyelőre több mint fél másodperccel előzi meg Sainzot és Hülkenberget. Igaz, a Renault-kat a szuperlágy abroncsok küldték ki.

Origo
21:20

Hamilton megpördült

Az egyik gyors kanyarnál vesztette el az uralmat a Mercedes fölött, és megpörkölte a gumikat is, úgyhogy ez a szett szuperlágy valószínűleg használhatatlanná vált.

Origo
21:21

Verstappen állt az élre

Csak 142 ezredet vert Alosóra, de ez csalóka, mert a holland a két fokozattal keményebb lágy keveréken ment. Vettel 3. a szuperlágyon, Räikkönen 4. a lágyon.

Origo
21:23

Vandoorne újra a pályán

A hibát megoldotta a McLaren, a belga ismét pályán. Grosjean ellenben a garázsban rostokol a defekt óta, az autója is megsérült benne. Räikkönen feljött a 2. helyre, a hátránya egy tized Verstappentől.

Origo
21:25

Valami ég a Ferrariban

Vettel lassan gurul vissza a bokszba, azt mondja, valami ég, melegnek érzi az ülését.

Origo
21:27

Az élmezőny visszatért a garázsba

Az első három helyen álló Verstappen, Räikkönen és Alonso, az 5. Bottas és a 6. Vettel egyaránt így tett. Ricciardo bejött a 4. helyre.

Origo
21:28

Sainz és Stroll is hibázott

Mindketten egy jobbkanyarból kijövet vesztették el a tapadást, egy sima megpördüléssel megúszták. Ricciardo 1:18.769-cel az élre ugrott (lágy gumi), majd visszatért ő is a bokszba. Hamiltonnak továbbra sincs mért köre.

Origo
21:31

Vettelnek a tűzoltókészüléke folyhatott ki

Az ülése alól, ezt érezhette. Most átöltözik, magára kap egy új overallt. Jelenleg csak öten köröznek.

Origo
21:32

A Red Bullok az élen

Az időmérő-szimulációk előtt Ricciardo és Verstappen foglalja el az első két pozíciót, utánuk következik Räikkönen, Alonso, Bottas, Vettel, Pérez, Hülkenberg, Ocon, Sainz. Meg kell említeni, hogy nem egyforma gumikon jegyezték az eredményüket.

Origo
21:34

Ocon már sprintelt is

És feljött a 7. helyre. Az időmérő-monitor a jelek szerint lefagyott.

Origo
21:38

Hamilton 1., Bottas 2.

Hamilton két kört is repesztett az ultralágy gumin, 1:17.932-cel áll az élen. Bottas ideje 1:18.299.

Origo
21:40

Räikkönen megelőzte Bottast

A középső szektorban csak egyetlen század volt a hátránya, de a kör utolsó részében több időt vesztett, 210 ezred hátránnyal sorol be Hamilton mögé.

Origo
21:42

Magnussen táncolt a rázóköveken

Persze nem így akarta, de meg kellett zaboláznia az autóját, amely megbokrosodott a kerékvetőkön. Vettel és a Red Bullok is érkeznek a pályára.

Origo
21:44

Ricciardo megelőzte Hamiltont

Új név az 1. helyen: Ricciardo 131 ezreddel gyorsabb volt Hamiltonnál, a Red Bull most is gyors. Verstappen 3., 265 ezreddel lemaradva csapattársától.

Origo
21:46

Alonso most a Renault-k között

Hülkenberg a 6., Alonso 7., Sainz 8. perpillanat, mindannyian megelőzik Massát és a Force Indiákat.

Origo
21:47

Vettel a 3. helyre kapaszkodik fel

Három csapat három versenyzője foglalja el így az első három helyet. Vettel 2,5 tizedre közelítette meg Verstappent.

Origo
21:48

Verstappen visszavág, de csak Vettelnek

Egy újabb körre visszavette tőle a 3. helyet, Ricciardótól 163 ezredre faragta le a hátrányát. Az első hat helyezettet fél másodperc fedi le.

Origo
21:49

A sorrend

Elhagyva az edzés felét, és közeledve a hosszú etapokhoz így állunk: Ricciardo, Hamilton, Verstappen, Vettel, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Alonso, Sainz, Pérez.

Origo
21:50

Vettel nem javít

Ő is nekirugaszkodott egy második kísérletre az ultralágy keveréken, de maradt a 4. helyen az előző idejével. .

Origo
21:52

Grosjean edzésének annyi, Gaslynak is gondja van

A Haas közölte, hogy Grosjean nem tér vissza a pályára. Gasly autójával is baj van, a Toro Rosso egyik szerelője maszkban vizsgálja. Verstappen meg arra panaszkodik, hogy kigyorsításnál furán viselkedik a motorja...

Origo
21:56

Alonso az üldözőboly élére ugrott

A 7. helyet 18.508-cal vette át, Péreztől lefelé mindenkit egy hellyel hátrébb taszított a rangsorban.

Origo
21:58

Hamilton az ultralágy gumin kezd hosszú etapot

Räikkönen és Bottas szintén újra felbukkant. Alonso lemaradása csak szűk 2 tized Bottas Mercedesétől, ez kifejezetten bíztató a McLarennek - talán mégsem kellett volna az a sok új motorelem?

Origo
22:02

Gaslyt is félreállította a technika

A Toro Rosso motorjával van gond, Gasly sem folytathatja az edzést, tudta meg a Sky Sports.

Origo
22:06

Vettel is a legpuhább gumin köröz

Azaz az ultralágyon. Most egy 1:21.8-as kört fejezett be.

Origo
22:08

Räikkönen megcsúszott

A 3-as kanyar kijáratánál nem tapadt be úgy a Ferrari hátulja, ahogy várta. Csapattársához hasonlóan az ultralágy gumival megy.

Origo
22:09

Hartley motorja sem tökéletes

"Furcsa hangot adott az 5-ös kanyar csúcspontjánál" - mondta. A másik Toro Rossóval Gasly edzése már véget ért motorhiba miatt.

Origo
22:12

Meg is pördült Hartley

A 6-os számú jobbosnál. Az új-zélandi amúgy a 13. helyen áll a tabellán. Nemrég Stroll is elvétette a stadionrészbe vezető jobbkanyart.

Origo
22:15

Verstappen is átöltözhet

Christian Horner a Skynak azt mondta, a motorhibát nem tudják megjavítani az edzés végéig. Verstappennek még hiányozhatnak a hosszú etapos tapasztalatok.

Origo
22:17

Vettel a 10. körében jár

A hosszú etapjának 10. körét teljesíti az ultralágy abroncsokon, az utóbbi körökben 1:22 eleji időket jegyzett. Még 13 perc van hátra.

Origo
22:21

Ricciardo a garázsban

A legjobb időt futó pilóta most nem vezet. Az élmezőny többi tagja viszont igen.

Origo
22:23

A helyi hőst éltetik a nézők

Checo, Checo! kiabálással buzdítják Pérezt, aki a 8. helyet foglalja el a tabellán. Ricciardo visszatért a pályára, Bottas a lágy gumira váltott.

Origo
22:26

Motorellenőrzésre hívják Hartleyt

Emlékezhetünk, korábban már panaszkodott a motorra, és az újabb szokatlan jelek után a Toro Rosso behívta őt a garázsba. Ezzel végleg leparkolhat mára, hiszen már csak 4 perc van az edzésből.

Origo
22:29

Alonso hibázott

A 11-es kanyarnál sokallt be, kiszélesítette a bukótéren át a pályát.

Origo
22:33

Vége az edzésnek, Ricciardo nyert

Besűrűsödött az élmezőny péntek délután, Ricciardüt és a 6. Bottast fél másodperc választotta el, tehát megint jó esély van rá, hogy akár három csapat pilótái csapjanak össze a győzelemért. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az összefoglalóval.

Még több bejegyzés