Hamilton Verstappent előzte meg a második edzésen

Események

F1 Grand Prix of USA - Practice GettyImageRank1 SPORT HORIZONTAL The Americas Motorsport Auto Racing Formula One Racing Driving UK USA Sports Team Texas Austin - Texas Formula One Grand Prix Mercedes-Benz Practicing Photography Sports Track Lewis Hamilton
AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO8 on track during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2017 in Austin, Texas. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén is a Mercedes versenyzője maradt elöl, míg a Ferrari másfél órája megint nem alakult simán: Vettel csak későn tudott kimenni a pályára, aztán rendes versenyszimulációt sem tudott teljesíteni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés

Lewis Hamilton megtartotta a vezetést az USA Nagydíj második szabadedzésén is, amelyen már szép idő és kellemes meleg fogadta a csapatokat. Az első három helyen három különböző istálló versenyzője végzett, a Red Bullnak Max Verstappen révén sikerült beférkőznie a Ferrari elé.

Az időmérő-szimulációk előtt még a két Red Bull állt az élen. Akkor Daniel Ricciardo volt a leggyorsabb, ő azonban a szuperlágy keverékű gumikon érte el a legjobb idejét, míg Hamilton az egy fokozattal keményebbeken szerezte meg mögöttük a 3. helyet.

Az utóbbi három hétvégén hibát hibára halmozó Ferrari számára nem kezdődött fényesen az edzés:

Sebastian Vettel csak későn tudott kimenni a pályára, mert az autóján jelentősen változtattak a délelőtthöz képest, és sokáig tartott, mire befejezték a munkát, aztán amikor végre gázt adhatott, az első mért körében besokallt az utolsó előtti kanyarnál, és egy durva megpördüléssel rögtön tönkretette a lágy szett gumiját. Így a végén versenyszimulációt sem teljesíthetett, és összesen 11 kört tett meg.

Hamilton kényelmes előnnyel végzett az élen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

Az időmérő-szimulációk során sem tudta tartani a lépést Hamiltonnal: akárcsak délelőtt, fél másodperccel lemaradt tőle, sőt egy tizeddel lassabbnak bizonyult Verstappennél is. Az ultralágy gumikra Valtteri Bottas váltott át a leghamarabb, és ahogy várható volt, azonnal átvette rajtuk a vezetést, s bár egy hűtőkör után tovább javított, saját csapattársától végül így is 6 tizedmásodpercet kapott. Igaz, Daniel Ricciardót és Kimi Räikkönent – akinek a hosszú etapja meggyőzően erősnek tűnt – legalább megelőzte.

A McLaren számára biztatóan végződött az edzés, hiszen Fernando Alonso még Räikkönenhez képest is 8 tizedmásodperces hátránnyal ugyan, de a 7. helyet szerezte meg a három élcsapat versenyzői mögött, megelőzve Felipe Massát és a Force India párosát.

Carlos Sainz úgy mutatkozott be új alakulatánál, a Renault-nál, hogy gyorsabbnak bizonyult csapattársánál, Nico Hülkenbergnél, jóllehet, ő az edzés jelentős részét a garázsban töltötte egy motorhiba miatt. Brendon Hartley, aki Sainz (illetve Pierre Gasly) helyét foglalta el a Toro Rosso pilótafülkéjében, 17. lett, miután 1,2 másodperccel kikapott a valószínűleg csak erre a hétvégére visszatérő Danyiil Kvjattól.

A másfél óra alatt jó néhány kicsúszás történt.

A legproblémásabbnak az utolsó előtti kanyar tűnt, ahol Vettel előtt már Kevin Magnussen is megforgott egyszer, de ő a saját csapattársával, Romain Grosjeannal is belekeveredett egy értelmetlen incidensbe, amikor kifékezte a franciát, mivel úgy érezte, túl lassan megy előtte.

22:56
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan folytatódik az akció

Szép estét mindenkinek! Austinban már lement az első szabadedzés, perceken belül kezdődik a második. Délelőtt esett, kezdetben vizes is volt a pálya, csak később száradt fel - úgy, ahogy. Most szép, sokkal melegebb idő van, a levegő már 25, az aszfalt 30 fokos, és az égen csak fátyolfelhők vannak.

23:00
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Délelőtt Hamilton volt a leggyorsabb

Ami persze bajosan tekinthető meglepetésnek. Bár végül "csak" 6 tizedmásodperccel előzte meg a közvetlenül mögötte végző Sebastian Vettelt, sok körbe telt, amíg a Ferrari versenyzője felzárkózott hozzá. Érdekes, hogy miután felszáradt a pálya, mindhárom keverékű slick gumit használta valaki.

23:03
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Rajtbüntetések mindenfelé

Nico Hülkenberg az utolsó, akiről kiderült, hogy új MGU-H, belső égésű motor és turbó beszerelése miatt 20 hellyel hátrébb sorolják majd az austini rajtrácson. Az újonc Brendon Hartley és Stoffel Vandoorne hasonló cipőben jár, azt viszont csak holnap fogja eldönteni a Red Bull, hogy Max Verstappen autójában motort cserél-e.

23:05
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjaté az első mért kör

1:39.733 alatt teljesíti a lágy gumikon. A csapatok gyorsan belecsaptak a lecsóba, ami nem csoda a délelőtti körülmények után. Alonso rögtön meg is előzi Kvjatot egy 1:39.023-as körrel, míg Grosjean megpördül a 11-es kanyar bejáratánál. Már 5-en fel is iratkoztak a tabellára.

23:08
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen csak a 3. helyen kezd

A Ferrari rögtön a szuperlágy gumikon kezd, s bár a finn az első két szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, az utolsó szektort elrontotta. Ezúttal Magnussen forgott meg a 19-es kanyarnál, farral ki is sodródott a bukótrbe, a kavicságy pereméig. Ocon 1:37.509-cel az élre állt, ő a szuperlágy gumikat használta ehhez.

23:11
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A két Haas akadályozza egymást

Ez elég abszurd: Grosjean feltartotta Magnussent, aztán megjegyezte, hogy "ez nem volt csodálatosan intelligens Kevintől", miután a dán egyszerűen kifékezte. Hm. Bottas a szuperlágy gumikon átvette a vezetést, de csak egy pillanatra, mert Räikkönen 1:36.667-es idejével 3 tizedet vert rá. Hamilton a 3. helyre hozta be az autóját, ő azonban az egy fokozattal keményebb, azaz a lágy gumikon, míg a két finn a szuperlágyon ment. Hamilton le is sodródott egyszer.

23:13
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Már Ricciardo az 1.

Az ideje, szintén a szuperlágy gumikon, 1:36.426. Már 17-en tettek meg mért kört, de Vettel nem tartozik közéjük: ő az egyetlen, aki még sem ki sem ment a pályára. A két edzés között módosítottak valamit az autóján, és nem fejezték be időben a munkát. Most tették vissza a motorburkolatot.

23:14
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen átveszi a vezetést

98 ezredet ver Ricciardóra, de az egy fokozattal keményebb, a lágy gumikon. Az új etalon 1:36.328.

23:16
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után így állunk: Ricciardo, Verstappen, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Pérez, Ocon, Vandoorne, Alonso, Sainz, Hülkenberg, Grosjean, Stroll, Kvjat. Igen, az élen az imént megint helycsere történt: Ricciardo 1:36.116-tal visszavette a vezetést.

23:17
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel megjelent a pályán

Végre ő is tiszteletét teszi a pályán. A lágy gumikat kapta meg az első etapjához.

23:21
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel kicsúszik!

Az utolsó előtti kanyarban ugyanazt játszotta el, mint az előbb Magnussen, háttal kicsúszva a kavicságyba. Ezt a gumik biztos nem szerették, rögtön vissza is kullogott velük a bokszba.

23:24
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Most kevesebben vannak a pályán

Hülkenberg, Stroll, Ericsson és Wehrlein köröz. Vettel gumiját megmutatták közelről, a szövetig lekopott.

23:27
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A Williamst megbüntették

A délelőtti edzésen Massa 3 másodperccel helyi idő szerint 10.40 után hajtott be a bokszba azzal a szett gumijával, amelyet a szabályok szerint csak az első 40 percben szabadna használni. Ez 10 ezer dolláros, felfüggesztett pénbírságot ért a csapatnak, ahol egyébként a Ferrari egykori főmérnöke, Luca Baldisserri dolgozik Lance Stroll versenymérnökeként ezen a hétvégén.

23:28
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg elfékezi magát

De megússza. A Renault versenyzője pillanatnyilag a 12. helyen áll, 1 tizeddel új csapattársa, Carlos Sainz mögött - igaz, a lágy gumikon érte el a legjobb idejét, míg a spanyol a jobban tapadó szuperlágyakon.

23:30
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

A fél órás határhoz (és az időmérő-szimulációkhoz) közeledve így állunk: Ricciardo, Verstappen, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Pérez, Ocon, Vandoorne, Alonso, Kvjat, Sainz, Hülkenberg, Massa, Grosjean. Vettel az egyetlen, akinek továbbra sincs mért köre, mert csak későn jelent meg a pályán, és az első szett gumiját rögtön tönkre is tette egy kipördüléssel.

23:31
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas jön az ultralágyakon

Úgy tűnik, ő fogja megkezdeni az időmérő-szimulációkat mindjárt...

Vettel gumija így nézett ki:

23:33
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élre ugrik

A pálya mindhárom szektorában abszolút legjobb részidőt ért el, az ideje 1:35.596. De érkezik Hamilton is... Közben Hartley a rádión azt mondta, a sisakját egy kicsit még mindig le akarja tépni a menetszél.

23:35
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton még gyorsabb

Mindhárom szektorban legyőzi a csapattársát, majdnem egy teljes másodpercet ver rá: 1:34.668. Ez nagyjából 3 tizeddel jobb saját tavalyi, 1:34.999-es pályacsúcsánál is. Wow!

23:38
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas is javít

Az ultralágy gumik ezek szerint bírjnak egy második gyors kört is, mert a finn 3 tizedet lefaragott az idejéből, mégpedig úgy, hogy mind a három szektorban javított. Ocon felkapaszkodott az 5. helyre az ultralágyakon, és Räikkönen is megjelent a pályán, hogy nekivágjon az időmérő-szimulációjának. Vettel és a Red Bullok még a garázsban vannak.

23:42
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen egyelőre csak 3.

Elsőre 0,846 másodperccel elmarad Hamiltontól. Verstappen is felbukkant, Ricciardónak és Vettelnek viszont továbbra sincs nyoma. A Sky szerint Hülkenbergnek motorhibája van, most kezdik szétszedni az autóját. Pech.

23:44
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen megelőzi Bottast

Nála több mint 2 tizeddel gyorsabb, Hamiltonnál viszont majdnem 4 tizeddel lassabb: az ideje 1:35.065. Végre Ricciardo és Vettel is rászánta magát az időmérő-szimulációra, meglátjuk, mire mennek.

23:45
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Rózsaszín gumik a rozsaszín autón

Ezen a képen úgy néz ki, mintha a Pirelli a Force India kedvéért festette volna rózsaszínre a sávot az ultralágy gumikon erre a hétvégére, de nem: a mellrák elleni küzdelem fontosságára szeretnék felhívni vele a figyelmet.

23:47
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel a 3. helyen kezd

0,524 másodperccel lassabb Hamiltonnál, így Verstappent sem tudja lenyomni, míg Ricciardo ideje az 5. helyre, Bottas és Räikkönen közé elég. Maurizio Arrivabene a bokszfalon ülve nem tűnik túl boldognak.

23:49
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren biztatóan gyors

A három élcsapat mögött ő kaparintotta meg a 7. helyet, igaz, 8 tized a lemaradása a 6. helyezett Räikkönenhez képest is. Mögötte Massa és a két Force India van a tabellán.

23:50
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel nem javított

Míg az élmezőny tagjainak többsége 3-4 gyors körrel is megpróbálkozott, ő és Ricciardo csak egyet-egyet ment.

23:54
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Most, hogy gyakorlatilag mindenki teljesítette az időmérő-szimulációját, ez a sorrend alakult ki: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Alonso, Massa, Pérez, Ocon, Kvjat, Magnussen, Vandoorne, Stroll, Hartley, Sainz, Wehrlein, Hülkenberg, Ericsson, Grosjean. Hülkenberg az egyetlen, aki a motorhibája miatt nem volt kint a leglágyabb gumikon.

23:57
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a versenyszimulációk

Bottas az ultralágy gumikon nyitja a sort, az első körét 1:39.705 alatt tette meg. Lassan érkeznek a többiek is.

00:00
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Montoya a McLaren vendége

Silvia Hofferrel, a csapat sajtóreferensével cseveg a garázs hátuljában. Pár évvel ezelőtt valószínűleg még nem látták volna túl szívesen egykori alakulatánál. Hamilton 1:40.297-es körrel indította a hosszú etapját a rózsaszín oldalú ultralágy Pirelliken.

00:02
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton motorja leszabályoz

Arra panaszkodik a rádión, hogy gyakran betápláló módba kapcsol. Egyébként ezt a sisakot használja a hétvégén:

Nem ő az egyetlen, aki különleges festést választott Austinra: Alonso az Indy 500-on használt mintával versenyez a hétvégén.

00:04
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen gyorsan kezd

1:39.724 az első ideje a versenyszimulációja során. Érdekes módon egyelőre kivétel nélkül mindenki az ultralágy gumikat választotta, de Vettel és Ricciardo még nem kezdte meg a hosszú etapját, és Räikkönen is csak most jelent meg a pályán.

00:17
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Negyedóra van hátra

Verstappen épp most fejezett be egy 1:41.1-es kört. Hamilton és Vettel a bokszban van.

00:19
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso folytathatja

A McLaren kijavította a kisebb sérülést az autón, a spanyol mehet tovább. A 7. helyet foglalja el a rangsorban.

00:21
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelt megint probléma sújtja

Visszadöcögött a bokszba, és azt jelenti, hogy furának érzi az első tengelyt. Valami eltörhetett a futóműben? A Ferrari mindenesetre izgulhat, hogy megint baj lesz-e a megbízhatósággal.

00:24
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas lassabb, mint várták

A Mercedes szólt neki rádión, hogy a főstratéga James Vowles egy picit jobb tempót várt tőle. Vettel autóját elkezdték szétszedni a Ferrari szerelői, és testükkel próbálják takarni a kilátást a kamera előtt. 

00:26
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg nemrég feltűnt

A motorhibáját kijavította a Renault, a német pilóta nemrég megtehetett egy kört. Azóta viszont ismét parkoló üzemmódra váltott.

00:28
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Massa a 12. körét futja az etapban

Méghozzá az ultralágy gumin, és valószínű, hogy korábban belepakolt már néhány kört ebbe a szettbe. Elképzelhető, hogy stratégiailag változatos lesz a futam. Bottas és Hartley most a szuperlágy abroncsokat nyűvi.

00:31
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megkapta a lágy keveréket

Azaz a hétvégi paletta legkeményebb tagját. Ez a tréning utolsó perce, sok információt már nem tud gyűjteni róluk, ez az 5. köre velük.

00:33
október 20, 2017
Vágólapra másolva!

Vége a pénteki edzésnapnak

Egyelőre Hamiltonnak áll a zászló, aki a délutáni edzést is megnyerte, Verstappen, Vettel és Bottas előtt. Köszönjük a figyelmet, nemsokára bővítjük a cikket az összefoglalóval, és szokás szerint jelentkezünk majd esélylatolgató elemzésünkkel is.