Räikkönen volt a leggyorsabb, Massa zúzott a belgiumi nyitányon

Események

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Belga Nagydíj
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen drives during the first practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 25, 2017 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
Négyszeres győzteshez méltón Kimi Räikkönen zárt az élen a Belga Nagydíj első szabadedzésén, de az igazi meglepetés Lewis Hamilton tempója volt. Két baleset is történt a tréningen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés

A glória tesztelésével kezdődött a nyári szünet utáni első szabadedzés a belgiumi Spában. Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne és Lewis Hamilton is pályára lépett a népszerűtlen új fejlesztéssel, de ahogy ez lenni szokott 1-1 installációs kör után rögtön vissza is tértek a bokszba. A csapatok továbbra is csak tapogatóznak, de a McLaren a légáramlatokat is vizsgálta az eszköz körül.

Nem sokkal később Fernando Alonso autójával is dolguk akadt, mert a kétszeres világbajnok 3.5-ös verziójú Honda motorja rögtön az installációs kör alatt hibákat kezdett produkálni, és Alonso alig tudott visszavánszorogni vele a bokszba. Bő negyedórát kellett várni az edzés első mért körére, amit Esteban Ocon teljesített a Force Indiával, szuperlágy gumikkal, 1:48.962 alatt.

Räikkönen kezdett az élen - galériával Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Erre azonban nem volt idő figyelni, mert jött Felipe Massa, és a Malmedy kanyarban besokallva alaposan összetörte a Williamst. Massa rádobta a rázókőre az autót, aminek hátulja elvesztette a tapadást, és belerohant a közeli gumifalba. Az edzést természetesen percekre leállították a mentés és a takarítás miatt.

Massa visszatérése még a délutáni edzésre is kérdéses,

mivel Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója szerint teljesen új karosszériát kell felépíteni a brazil pilótának, és ez óriási feladat. Lowe „meredeknek” nevezte, hogy akár a második szabadedzés végéig elkészüljenek az új autó elkészítésével. A feladat így Lance Strollra hárult, hogy adatokat gyűjtsön, de egy nagy megcsúszása neki is volt, és a végén fékhiba hátráltatta.

Hamilton meglepően jól ment a lágy gumikon - galériával Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A fékeken a Ferrarinál is dolgoztak, Kimi Räikkönen sokáig a bokszban rostokolt, majd nem sokkal az edzés vége előtt visszatért, és ultralágy gumikkal beállította a legjobb délelőtti időt 1:45.502-vel. Ez önmagában jó hír lenne, de az igazi meglepetés, hogy Lewis Hamilton a két szinttel keményebb, lágy gumikkal is sokáig vezetett, és végül csak 0,053 másodpercet kapott Räikkönentől.

Hamilton a szuperlággyal túlmelegedésre panaszkodott, a lággyal pedig vibrációra,

de egyelőre sokkal gyorsabbnak tűnt még a csapattársánál, Valtteri Bottasnál is, akinek 6. helye nem reprezentatív, mert az edzés második felében nekicsúszott a falnak, de vissza tudta vinni autóját a bokszba, később azonban nem tudott már javítani, és egy elfékezés miatt a korábbi, lágy gumis köre sem volt ideális.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Sebastian Vettel az edzés elején lágy gumikkal kezdett, majd szintén hosszú kihagyás után ultralágyakkal tért vissza. Az első szektorban még gyorsabb volt Hamiltonnál, és az előnyéből a 2-es végéig is megőrzött egy keveset, végül azonban a Mercedes mögé szorult, és be kellett érnie a 3. hellyel.

Az élen álló trió 1 másodpercet vert a Red Bullokra,

pedig mindketten ultralágy gumikkal érték el a legjobb eredményeiket, azonban Christian Horner az edzés után kénytelen volt elismerni a Sky Sportsnak, hogy ezen a hétvégén csak a mögöttük lévők megelőzése lehet a céljuk, a Ferrarit és a Mercedest úgy sem tudják megszorítani, hogy Daniel Ricciardo autójára már felszerelték a monzai hátsó szárnyat.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Ez azért is különösen nehéz lesz, mert a Mercedes erősebb motorral készült a versenyre, ami a Honda fejlesztésével ellentétben megbízhatónak is bizonyult eddig, és a Ferrarinál is úgy vélik, hogy Silverstone óta sokat léptek előre a gyors pályákra optimalizált aerodinamikai csomagjukkal, így jó esély van arra, hogy csak ez a két istálló küzdhessen a dobogós helyekért.

Az alsóház legjobbja Carlos Sainz lett,

a szintén gyengébb, Renault motorral hajtott Toro Rossóval, mögötte az edzés egyik legszorgalmasabb tagja, Esteban Ocon következett Danyiil Kvjat előtt, aki küszködött az erőforrással, de a második szabadedzésre várhatóan megoldják a problémáját. Stoffel Vandoorne behozta a McLarent a képzeletbeli pontszerző, 10. helyre.

Nem mentek jól a gyári Renault-k és a szintén motorproblémákkal vesződő Fernando Alonso sem,

valamint kifejezetten gyengén szerepeltek a Haasok is, ráadásul Kevin Magnussen autójáról majdnem lerepült a fejtámla is az Eau Rouge-ban, amit a mezőny már az edzés elején is padlógázzal tudott teljesíteni.

11:44
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Folytatódik Vettel és Hamilton csatája

Köszöntjük Olvasóinkat a Belga Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Nemsokára kezdünk, addig ajánljuk a futamelőzetesünket.

Megint fordulhat a kocka a Ferrari és a Mercedes között - Belga Nagydíj előzeteshttp://www.gphirek.hu/f1/20170824-f1-ferrari-mercedes-parharc-johet-a-masodik-felido-belga-nagydij-elozetes.html
11:45
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen ünnepi sisakkal készült a hétvégére

Bár ő holland, neki ez a hazai verseny, és erről a több tízezres holland szurkolótábor is gondoskodni fog.

11:46
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

A mai nap kedves lehet Vettelnek

Hiszen 2013-ban a mai napon nyerte meg másodszor a Belga Nagydíjat. Nagy ellenfelének, Lewis Hamiltonnak is két győzelme van, Kimi Räikkönen viszont néggyel büszkélkedhet.

11:50
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Glória teszttel kezdünk

Csütörtöki hírek szerint Lewis Hamilton, Marcus Ericsson és Stoffel Vandoorne is kipróbálja a glóriát a pénteki első szabadedzésen. A Mercedes már tegnap felszerelte a szerkezetet az autóra.

Glória Hamilton autóján Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla
11:52
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen és Hülkenberg összetűzése már lejárt lemez

Günther Steiner csapatfőnök, Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg szerint is tovább léptek a Magyar Nagydíj utáni konfliktusukon, és már csak a versenyzésre összpontosítanak. Mint ismeretes, Hülkenberg egy baleset miatt a futam után a legsportszerűtlenebb versenyzőnek nevezte Magnussent, ő pedig keresetlen szavakkal reagált.

11:55
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Button is autóba ül a hétvégén

A 2009-es világbajnok a Super GT zárófordulóján, a szuzukai 1000 km-es versenyen áll rajthoz egy rutinos japán páros váltótársaként egy Honda NSX-GT volánja mögött, a GT500-as kategóriában. Button elárulta, jövőre egy teljes szezont is teljesíthet a sorozatban.

12:00
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

A szünet ellenére sokan hoztak fejlesztéseket

A Sauber már a Hungaroringen is tesztelte az új cápauszonyát és kétfedeles T-szárnyát, a Honda új, 3.5-ös verziószámú erőforrást hozott, a Ferrari új első futóművel készült, a Red Bull új padlólemezt hozott.

12:01
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

A glóriás autók rögtön jönnek is

Megkezdődött az edzés, Marcus Ericsson és Stoffel Vandoorne is a pályán a glóriával. Lewis Hamilton egyelőre kivár.

A McLaren aerodinamikai mérőkeretet is felszerelt, látni akarják, hogyan befolyásolja a légáramlatokat a ronda szerkezet.

12:03
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton is megjelent a pályán

Vandoorne rögtön visszament a bokszba, Hamilton a 2-es szektorban halad. Tegnap Hamilton a mentési gyakorlatot is elvégezte, de egyelőre nem tudni pontosan, mennyivel tart tovább kiszállni az autóból.

12:05
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso alatt máris lerobbant a Honda?

A spanyol pilóta arra panaszkodik, hogy erőtlen a motorja, beállítások megváltoztatását javasolják neki, de továbbra is csak vánszorog a pályán. A fedélzeti kamera képe alapján a sisakján megemlékezik a barcelonai merénylet áldozatairól is.

12:08
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Új színek jelentek meg a Haason

Visszatértek a piros motívumok. Most biztos örülnek a Codemasters-nél, hiszen rögtön lehet javítást készíteni a hivatalos F1-es videójátékhoz, ami ma jelenik meg.

12:09
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Szemre változatlannak tűnik a glória Hamilton autóján

A Hungaroringen is teszteltek az eszközzel, akkor George Russell vezette a Mercedest.

12:12
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Nem úgy tűnik, hogy Magnussen mostanában pályára lép

Egy szerelő ül helyette az autóban, amit darabokra szedtek a Haas garázsában. Räikkönen autóján sincsenek kerekek, és úgy tűnik, tankolni is most fognak bele.

12:13
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon megtörte a csendet

A Force India pilótája az egyetlen most a pályán, szuperlágy gumikkal. A francia versenyző nagyon kiegyensúlyozott szezont fut, csak Monacóban nem szerzett pontot.

12:17
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Massa összetörte a Williamst!

Nem indul jól a visszatérése a magyarországi betegség után, kicsúszott a Williamsszel és alaposan összetörte azt. Ocon közben teljesítette a mai első mért kört 1:48.962-vel.

12:18
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Le is állították az edzést

Szokatlanul nagy baleset volt a Malmedy-ben, úgy tűnt, hogy túl gyorsan hajtott be a kanyarba, és a csúcspontnál megcsúszott a hátulja, majd nagy sebességgel beleszaladt a gumifalba.

12:26
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Megkaptuk a választ egy fontos kérdésre

A Force India szerint az autók már most padlógázzal mennek az Eau Rouge kanyarban, jelentette a Sky Sports. Ez minden évben az autók aerodinamikai hatékonyságának és a gumik tapadásának egyik fokmérője. Folytatódik az edzés.

12:26
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Maradt a mérőkeret Vandoorne autóján

A glóriát viszont lebontották róla, valószínűleg össze akarják hasonlítani az aerodinamikai adatokat a glóriával, és nélküle.

12:30
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon kétszer is elfékezte a körét

Nem is tudott javítani, de még mindig vezet, mert Carlos Sainz csak 1:49.769-et ért el, aztán jött Sergio Pérez és a másik Force Indiával 1:48.766-ot futott.

12:30
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Meglazult Magnussen fejtámlája

Látványosan alákapott a szél, de szerencsére nem repült le az autóról, ahogy Magnussen az Eau Rouge-ban száguldott.

12:32
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Különböző taktikákkal kezd az élmezőny

Ricciardo ultralágy gumikkal 1:47.668-at futott, Räikkönen szuperlággyal 1:47.892-t, Vettel 1:48.030-at lágyakkal. Hamilton vezet 1:47.410-zel.

12:34
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel hibája volt a hungaroringi kormánypara?

Vettel a Magyar Nagydíj nagy részét úgy teljesítette, hogy balra húzott a kormánya, ráadásul a táv előrehaladtával egyre rosszabb lett a helyzet. A Sky Sports a Ferraritól úgy tudja, hogy Vettel hibája volt a probléma, mert túl keményen nekiment egy kerékvetőnek.

12:35
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo visszavette a vezetést Hamiltontól

1:46.828-at ért el ultralágy gumikkal, Hamilton hátránya 0,572 másodperc szuperlágyakkal, de most Bottas megelőzte, ő 1:47.074-et teljesített, szintén szuperlágyakkal.

12:37
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen lenyomta a Mercedeseket

Ricciardo viszont továbbra is vezet. Räikkönen 1 tizeden belülre jutott, 1:46.931-et futott szuperlágy gumikkal. Hamilton elfékezte magát és kicsúszott az 1-es kanyarban, a gumik túlmelegedését jelentette a rádión, és ezt rögtön elmondták Bottasnak is.

12:38
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Wehrleint műszaki hiba sújtja

A Sky Sportsnak azt mondta, az installációs kör során műszaki hiba merült fel, és egyelőre nem tudni, hogy részt vehet-e a délelőtti tréning további részén. Jobb híján Ericsson adatait figyeli.

12:41
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton tiszta pályát szeretne

Rádión azt kérte, találjanak neki egy rést a pályán, ezt úgy tűnik, meg is kapta, mert 1:46.439-cel átvette a vezetést, 2 tizedet adott az ultralágy gumis Ricciardónak, és majdnem fél másodpercet a szuperlágyas Räikknennek.

12:43
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne jön egy jó belga sörrel a szerelőinek

Ilyet nem illik tenni velük.

12:44
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton is megcsúszott ott, ahol Massa

Ez azonban nem volt olyan veszélyes, mint a brazil pilóta esése. Massa autója közben visszaért a paddockba, a szerelők rezignáltan vizsgálgatták a sérülések armadáját.

12:46
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Szétkapták Verstappen autóját is

Első ránézésre úgy tűnik, a padlólemezen dolgozhatnak a Red Bullnál, de jó hír, hogy bár az autó bakon áll, a holland pilóta nem szállt ki belőle.

12:50
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Az állás féltávnál

40 perc van hátra, így festett a helyzet 5 perce, de lényeges változás azóta nem történt.

12:51
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Massa balesetének nincs köze a betegséghez

A Sky Sportsnak elmondta, amit láthattuk is, bár nem ismerte el, de úgy tűnik, vezetői hiba miatt ment neki a falnak. A riporter kérdésére megerősítette, hogy jól érzi magát, de nem volt biztos abban, hogy a második szabadedzésre elkészül az autója.

12:54
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ezek a figurák régen viccesek voltak

Most azonban csak szimplán csúnyák. Az F1-es Fan Zone-t viszont a háttérben alaposan átalakították a Hungaroringhez képest, sokkal nagyobb lett, és állítólag a vidámparkra hajazó kerékcsere-verseny és egyéb játékok mellett F1-es autókat is kiállítottak.

12:56
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll autóján is dolgoznak a Williamsnél

Most rá kellene támaszkodnia a csapatnak, mert Massa a délelőtt során biztosan nem fog értékelhető adatokat gyűjteni, és a délutáni szereplése is kérdéses. Ehhez képest szétszedték az ő autóját is, Vettel és Verstappen is kiszállt, Ocon viszont megmenti a show-t, mert lágy gumikkal pályára lépett.

12:58
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Fékhiba Räikkönennél?

A Sky Sports szerint a fékeken dolgoznak a finn pilóta autóján, Ted Kravitz úgy látta, bonyolult munka folyik, de szerinte a szerelők testbeszéde arról árulkodik, hogy tervezett csere zajlik.

13:00
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon lágy gumikkal is javítani tudott

Korábban szuperlágyakkal próbálkozott, de most lágyakkal is gyorsult. 1:47.670-nel a 6. helyen áll, egyebek mellett Vettelt is megelőzte. A két Haas is visszatért, ők szuperlággyal mennek, Daniel Ricciardo továbbra is ultralágyakat használ.

13:01
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo közelített Hamiltonhoz

1:46.551-et ért el ultralágyakkal, ez 0,112 másodperccel lassabb Hamiltonnál, de lehet, hogy gyorsabb is tudott volna lenni, de utolérte Bottast a buszmegállónál. Hamilton is kivezető körön van már, a Ferrarik viszont még kivárnak.

13:03
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas egy hiba ellenére is az élre állt

Nagyon sok van még az autókban és a pályában, hiszen Bottas lágy gumikkal is átvette a vezetést úgy, hogy nagyon csúnyán elfékezte a buszmegálló bejáratában az autót. Az új mérce 1:46.424.

13:05
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb baleset: Bottas nekicsúszott a falnak

Nagy szerencséje, hogy csak koccant a Fagnet kanyarban, és látható sérülés nem történt a Mercedesen, tovább tudott menni, és kavicsokkal teleszórva a pályát visszatért a bokszba. Toto Wolff a szokásos Terminátor-nézéssel nyugtázta a látottakat.

13:07
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton nagyot lépett előre, még lágy gumival is

Az új leggyorsabb kör 1:45.555, most éppen majdnem 8 tizedmásodperccel vezet az ultralágy gumis Ricciardo előtt. Ez ijesztő különbség, hiszen ennél két keverékkel lágyabb gumikat is feltehet még.

13:10
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen sem tudott mit kezdeni Hamilton körével

Feljött a 2. helyre, és 0,050 másodperccel legyőzte csapattársát is, de Verstappen 1:47.302-es köre ultralágy gumival is 0,747 másodperccel lassabb Hamilton lágy gumis körénél.

13:11
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Megjavították Wehrlein autóját, elő is került

A Saubert korábban az erőforrás meghibásodása miatt javították, de a hajrára megérkezett ő is. De hol van a két Ferrari?

13:14
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen annyira meg akarta előzni Hülkenberget, hogy kicsúszott

A buszmegállóban fékezte el magát, de a bukótérből visszakormányozta az autóját. Bottas autóján a jobb első kerékagyat kell javítani, miközben hosszú kihagyás után Vettel is előkerült, ultralágy gumikkal próbálkozik.

13:17
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel sem bírt Hamiltonnal

Ultralágy gumik ide vagy oda, csak az 1-es szektorban volt gyorsabb a Mercedesnél, bár még a 2-es végén is az élen állt, végül mégis 0,092 másodperccel kikapott Hamiltontól.

13:22
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Megjavították Bottas autóját

...és a képen látható Hamiltonhoz hasonlóan ő is visszatért a pályára. A brit pilóta aztán gyorsan vissza is hajtott a bokszba, de nem állt meg a csapatnál, hanem rajtgyakorlatba kezdett, miközben Bottas elszáguldott mellette.

13:25
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen átvette a vezetést

Ez jobb kör volt, mint Vettelé, ugyanúgy ultralágy gumival ment, mint a csapattársa, de a finn pilóta 0,053 másodperccel gyorsabb volt Hamiltonnál.

13:33
augusztus 25, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen révén a Ferrari kezdett az élen Belgiumban

Az utolsó percekben már senki sem tudott javítani az élcsoportból, Lance Strollnak ráadául fékhibája is volt, így kellett visszatérnie a bokszba. Räikkönen volt a leggyorsabb, de a lágy gumikkal Hamilton lehet igazán elégedett.