Vettel felzárkózott Hamiltonra az időmérő előtt

Események

Forma-1, Brit Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP action during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of England from july 13 to 16, in Silverstone, Great Britain - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Silverstone-ban eleredt az eső az utolsó szabadedzés végén, de előtte a Ferrarinak sikerült javuló formát mutatnia: Vettel megelőzte Bottast, és 32 ezredre megközeltette Hamiltont. Hülkenberg meglepetésre a Red Bullok előtt végzett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

A Brit Nagydíj utolsó, szombati gyakorlásának csak nagyjából az első kétharmadát tölthette tartalmasan a mezőny, mert az addig csak finoman csepergő eső intenzívebbé vált, és véget vetett a munkának a száraz pályás gumikon. Ez kifogott Max Verstappenen is, aki pont ekkor hajtotta volna végre az időmérő-szimulációját, de a szuperlágy keveréke már nem biztosított kellő tapadást, ezért korábbi idejével megrekedt a 8. helyen.

A zápor elcsendesítette a pályát, amelyre csak az utolsó néhány percben tértek vissza autók. Néhányan viszont majdnem pórul jártak: Marcus Ericsson az utolsó előtti balos, a Vale féktávján megforgott és a kavicságyba csúszott, helyileg pár méterrel távolabb pedig Daniel Ricciardo kis híján összetörte a Red Bullját.

Az ausztrál pilóta a célegyenesre fordulva gázadás közben elvesztette uralmát az autó fara fölött, amely keresztbe elindult, és épphogy megállt a bokszutca fala előtt.

Száraz pályán Hamilton volt a leggyorsabb Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A Mercedes előnye megfogyatkozott péntekhez képest. Lewis Hamilton a hétvégén először volt gyorsabb Valtteri Bottasnál, akit 74 ezreddel utasította maga mögé, de kettejük közé beférkőzött Sebastian Vettel is a Ferrarival – a világbajnoki éllovasnak pénteken még lényegesen nagyobb volt a hátránya. Ezúttal legyőzte Kimi Räikkönent, akinek Hamiltonhoz képest már 669 volt a lemaradása.

A Red Bullokat meglepetésre az egy mért körön ismét szárnyaló Nico Hülkenberg is megelőzte a Renault-val,

jóllehet, Verstappen az említett rossz időzítés miatt a lágy gumis idejével zárt tabellán.

A középmezőnyben vegyültek a különböző csapatok pilótái, vagyis előzetesen úgy tűnik, sokan megcélozhatják az időmérőn a Q3-at. Érdekesség, hogy Stoffel Vandoorne megelőzte Fernando Alonsót, és a McLaren önmagához képest megint remekelve a 10-11. helyet szerezte meg.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

12:48
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Az F1-nek is indul a szombat

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat a Brit Nagydíj szombati, egyórás gyakorlásáról készített tudósításunkban! Pénteken a Mercedes tanúsította a W08 kiváló aerodinamikáját a gyors kanyarokról híres Silverstone-ban, mindkét edzést 1-2-vel, magabiztos előnnyel húzták be. A hosszú etapokon szintén Hamilton és Bottas dominált, őket a Ferrari követte az erősorrendben. Ricciardo a vörösök megcsípéséről beszélt, de úgy tűnik, erre egyelőre nincs sok esélyük.

12:50
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas után Ricciardo is rossz hírt kapott

Miután kiderült, hogy Bottas Mercedesében idő előtt ki kell cserélni a váltót, a Red Bull bejelentette, hogy Ricciardóra ugyanez a sors vár. Ez mindkettejük számára 5 rajthelyes büntetést jelent. Bottasnak ez különösen bosszantó, mert eddig abszolút tartotta a lépést az előző három Brit Nagydíjon győztes csapattársával. Mellékzönge, de Alonso 5 rajthelyes hátrasorolásából legalább 25 lesz, mert a McLaren az akkumulátor után más elemekből is az engedélyezett készleten felüli egységeket szerelt be az autójába.

12:53
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Borult maradt az idő

A körülmények stabilak, tegnap is alig lehetett napfényben sütkérezni. Bár nincs kilátás nagyobb esőre, egy-egy zápor bármikor kialakulhat. A levegő 15, az aszfalt 20 fokos.

12:58
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Kicsit csepereg

Jó, hogy pont az előbb említettük, hogy nem várható eső, és a helyi meteorológiai monitoron is ez az információ jelent meg...Perceken belül indul az edzés.

13:02
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Megrohamozták a pilóták a pályát

Elindult a tréning, Ricciardo már vissza is tért a garázsba az ellőnőrző kör után, Hamilton és Bottas is a pályán van.

13:05
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton lágy gumin kezd

És rögtön el is foglalja az 1. helyet 1:29.544-gyel. A két Sauber, illetve Bottas szintén feliratkozott a tabellára.

13:07
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a szuperlágyat választották

Vettel és Räikkönen a piros csíkos abroncsokon bukkant fel, egyelőre a 3. és a 4. helyre sorolnak be Bottas és Hamilton mögött.

13:09
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Szikrázik a Ferrari

Látványos, ahogy Vettel padlólemeze súrolja az aszfaltot és szikrákat hány. Räikkönen azt mondja, elkezdett esni az eső.

13:12
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas most kóstol bele jobban a lágy gumiba

Tegnap délután a szuperlágy és a közepes keverékkel ment hosszú etapokat, most tudja próbálgatni a hétvégi kínálat középső fajtáját. Hamilton is ezt használja, egyébként ő sem körözött sokat a lágyakkal pénteki versenyszimuláción.

13:14
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll az új, Massa a régi légterelőt használja

A Williamsnél nem egyforma a két autón az oldaldoboznál lévő légterelő: Stroll a frissebb, Massa a régebbi példányt használja, jelentette a Sky Sports.

13:15
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavette az 1. helyet

1:28.747 az új szintidő, Bottas 8 századdal lassabb ennél. Vettel Räikkönent megelőzve a 3. helyen áll.

13:17
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

A 7. helytől vegyülnek a csapatok

Az első 6 helyet párosával foglalták el a csapattársak, a 7. Ocontól kezdve bomlik meg a csapatok sormintája. A Force India pilótáját Sainz, Hülkenberg, Vandoorne követi.

13:20
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat panaszkodik

"Nem tudom keményen nyomni a gázt, nem bízok az autóban" - mondta rádión a Toro Rosso versenyzője. Alonsót közben tájékoztatták, hogy az esőcseppek miatt nem kell aggódnia, nemsokára kitisztulhat az ég.

13:23
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Massa fentebb kapaszkodik

Néhány perce még a Williamsek tanyáztak az utolsó két helyen, de Stroll után Massa is előrébb ugrott pár helyet. A brazil 16., Stroll 19. jelenleg.

13:25
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean kicsúszott

A gyors Stowe kanyarban megremegett a Haas alatta, a bukótérben fordult el. Bottas átváltott a szuperlágy gumira.

13:27
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Ez időmérő szimulációnak tűnik a Mercedestől

Hamilton szintén a legpuhább gumikkal jelent meg a pályán, és a részidők alapján nem sok benzint töltöttek az autójába. Räikkönen azt mondja, a 3-as kanyarnál megint esik.

13:29
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

6-7 tizedet javít Hamilton és Bottas

Maradt a sorrend az élen, Hamilton 28.0-ra, Bottas 28.2-re gyorsult. Tegnap többnyire kevesebbet, 2-4 tizedet léptek előre a pilóták a szuperlágy gumin a lágyhoz képest, de a most látható különbség már megfelel a Pirelli számításainak.

13:30
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel villant, felzárkózik Hamiltonra

Na, a Ferrari először villant a hétvégén, Vettel 32 ezredre megközelítette Hamiltont, és Bottast megelőzve feljött a 2. helyre.

13:32
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Az állás féltávnál

Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstaooen, Ricciardo, Ocon, Vandoorne, Pérez, Alonso. A McLaren önmagához képest remekel.

13:35
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg megelőzte a Red Bullokat

Legalábbis átmenetileg, mert Verstappenék még adósak egy sprinttel a szuperlágy gumin. Szóval most Hülkenberg az 5., Vandoorne pedig Ocont 9 ezreddel megelőzve a 8. pozícióba lépett.

13:39
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Eső várható

Nem tűnik hevesnek, de úgy néz ki, eső érkezik. A szurkolók alaposan bebugyolálták magukat, ez nem egy kellemes nyári nap.

13:41
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

A középmezőny tagjai aktívak

A Mercedesek, a Ferrari és Ricciardo visszavonult a garázsba, most az erősorrendben hátrébb lévő csapatoké a rivaldafény. Magnussen a 13. helyet foglalja el, Ocon és Palmer között.

13:43
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne váltója rakoncátlankodik

Hibát érez a váltásoknál, visszatér a bokszba. De szinte mindenki így tesz, mert megérkezett a csendes, aszfaltot áztató eső.

13:46
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen így nem tud gyors kört futni

A nedves pálya betokozhatja a 8. helyre, ezt az időt még a lágy gumin jegyezte. A holland pont most nyomott volna egy sprintet a szuperlágyakkal. Negyedóra van hátra az edzésből.

13:47
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

De hát miattam vannak sárga zászlók!

Verstappennek szólt a mérnöke, hogy az egyik kanyarnál sárga zászlókat lengetnek, amire a pilóta kuncogva válaszolt, hogy hát pont miatta - a slick abroncsokon ugyanis kicsúszott a bukótérbe a nedves aszfalton.

13:50
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean előkelő helyen áll

Az eső előtt felmászott a 7. helyre, Verstappent is megelőzve. Vandoorne pedig valószínűleg Alonso előtt fog végezni, a belga a 10., a spanyol 11.

13:52
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne visszatért a pályára, majd a garázsba

A McLaren pilótája megtörte a csendet, intermediate gumin hajtott ki. Csak egy tapogatózó körre jelent meg, aztán vissza is tért a depóba.

13:55
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az autóban ül

De nem úgy néz ki, mint aki hamarosan újra vezetni fog. Bár a pilóták többsége nem hagyta el a munkaeszközét, eseménytelenül pereghetnek le az edzés utolsó percei.

13:57
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Van három vállalkozó szellemű pilóta

Verstappen, Kvjat és Ericsson érkezik feltérképezni a körülményeket, hátha később még hasznos lesz.

13:58
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

A vizes pályán is megélénkül a forgalom

3 perccel az edzés vége előtt egyre többen visszatérnek a vizes pályára, amelyre egyértelműen intermediate gumik kellenek.

14:01
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo hajmeresztő pillanatai

A célegyenesre fordulva gázadás közben kitört a Red Bull fara, és az irányíthatatlanul csúszó autóval majdnem nekiment a korlátnak. Mázlija volt, hogy megállt előtte.

14:02
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton is hibázott

Előbb Ericsson pördült meg és csúszott a kavicságyba az utolsó előtti balkanyar, a Vale féktávján, majd Hamilton vette szélesre a 3-as számú fordulót. Ilyen körülmények között izgalmas lenne az időmérő.

14:04
július 15, 2017
Vágólapra másolva!

Véget ért az edzés

Hamilton volt a leggyorsabb, de előnye csak 32 ezred volt Vettellel szemben, őket Bottas, Räikkönen, Hülkenberg, Ricciardo követte. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval, 14 órától pedig várjuk Önöket az időmérőn.