Vágólapra másolva!
Döcögősen indult a Kínai Nagydíj hétvégéje: az első szabadedzés nagy részében az autók ki sem mehettek a pályára, mert a mentőhelikopter nem tudott volna felszállni a köd miatt. Esett is, úgyhogy eleve kevesen tettek meg mért kört.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Semmi nem derült ki az erőviszonyokról a Kínai Nagydíj első szabadedzésén, a gyakorlás nagy részében ugyanis ki sem engedték a pályára a versenyzőket. A másfél órás edzést kétszer is meg kellett szakítani , a pilótáknak összesen fél órájuk volt, hogy megpróbáljanak néhány mért kört futni.

A Kínai Nagydíj hétvégéjére egyébként is rossz időt jósoltak, és reggel el is áztatta az eső a pályát, de végül nem ez, hanem az egyre sűrűsödő köd okozta a legnagyobb problémát. Az edzés legelején még ki lehetett hajtani a pályára, de alig 7 perc után máris meglengették a piros zászlókat. A körözés egyik elengedhetetlen feltétele nem teljesült, a mentőhelikopter nem szükség esetén nem tudta volna elszállítani a sérülteket a közeli kórházba. Az időjárási körülmények nem is a pálya környékén voltak a legrosszabbak,

a fő probléma az volt, hogy a kórháznál nem tudott volna leszállni a helikopter.

Verstappen alkalmazkodott a legjobban a körülményekhez Forrás: DPPI/Florent Gooden

A gyakorlást 40 perces kényszerpihenő után indították újra, de az autók ezúttal is kevesebb mint fél órát tölthettek a pályán. A pilóták többsége azért futott néhány mért kört, közülük

Max Verstappen emelkedett ki, aki sokkal gyorsabb volt a többieknél az intermediate abroncsokon.

A holland összesen 4 kört teljesített az edzésen, de az 1:50.491-es idejével így is több mint másfél másodperces előnnyel zárt az élen a két Williams-versenyző, Felipe Massa és Lance Stroll előtt.

A ferraris Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen, valamint a mercedeses Lewis Hamilton azonban egy mért körig sem jutott, mielőtt újra leállították az edzést. Az ok ugyanaz volt, mint korábban, de ekkor már azt is tudni lehetett, hogy a köd miatt a közeli repülőteret is lezárták. Ekkor már sejteni lehetett, hogy az edzést nem fogják újraindítani, és néhány perccel az idő lejárta előtt ezt hivatalosan is megerősítették. A délelőtti gyakorlásnak tehát nem sok haszna volt, délutánra viszont tisztább időt jósolnak, így van rá esély, hogy a magyar idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő edzésen már az erősorrendről is pontosabb képet kapunk.

05:39
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Jó reggelt!

Vagyis inkább hajnalt - köszönjük mindenkinek, aki most is élőben követi velünk a pályán zajló eseményeket. Kínában hamarosan délelőtt 10 óra lesz, és az első szabadedzéssel megkezdődik a 2017-es világbajnokság második versenyhétvégéje.

05:54
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Nedves a pálya

Most éppen nem esik, de az egész pénteki napra kisebb-nagyobb záporokat jósolnak. Könnyen lehet, hogy a vasárnapi futam is vizes pályán zajlik majd.

05:59
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarinál az előny

Legalábbis a pontversenyben, miután Sebastian Vettel remek taktikával a Mercedesek előtt tudott végezni Ausztráliában. Azért a címvédőt sem kell félteni, a melbourne-i időmérőn ők voltak a leggyorsabbak, és a futamon sem panaszkodhattak a tempójukra. Úgy tűnik, idén végre szorosabb csatát láthatunk a két élcsapat között.

06:03
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Egyelőre csak Kevin Magnussen merészkedett ki a vizes pályára, de a Williamsnél is készülődnek. A Pirelli az idei szezonra új esőgumikat készített, most legalább azokat is lehet tesztelni.

06:07
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Giovinazzi tovább bizonyíthat

A Saubernél megint az olasz újonc vezeti Pascal Wehrlein autóját, a német még mindig nem érzi magát elég fittnek a versenyzéshez a januári Bajnokok Tornáján elszenvedett balesete után. Giovanazzi Melbourne-ben a 12. helyen ért célba a gyengélkedő Sauberrel, és sokak elismerését kivívta a versenyzésével.

06:08
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Nem történt baleset, viszont a mentőhelikopter nem tud felszállni, olyan rosszak a látási viszonyok.

06:12
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A mezőny fele már járt a pályán

Mért kört azonban még senki nem futott. A helikopter egyébként a pályáról még fel tudna szállni, viszont a sanghaji kórháznál nem tud landolni, ezért nem folytatódhat az edzés.

06:16
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Legalább 30 percig áll az edzés

A következő fél órában biztosan nem látunk autót a pályán. Ez bosszantó, de fő a biztonság, használható mentőhelikopter nélkül soha nem hagyják körözni a pilótákat.

06:24
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Legalább van idő egy kávéra

A Renault ezzel vigasztalódik. A Mercedesnél közben azon bánkódnak, hogy most még papírcsónakokkal sem tudnak szórakozni a bokszutcában, hiszen nem az eső miatt áll az edzés.

06:27
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Ilyenek a látási viszonyok

Ezt látva nem olyan meglepő, hogy nem engedik a pályára az autókat.

06:36
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Tovább várunk

Talán már nem sokáig. A versenyzők továbbra is a bokszban ücsörögnek, és türelmetlenül várják, hogy kihajthassanak a pályára. Az órát egyébként a szabadedzéseken nem állítják meg a piros zászló alatt, ez a fél óra kiesik a felkészülési időből.

06:43
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren elkötelezett a Honda mellett

Ezt most a főnök, Zak Brown is határozottan kijelentette a Sky Sportsnak nyilatkozva. Elismerte, hogy a jelenlegi helyzettel egyik fél sem elégedett, de azt állítja, egyáltalán nem foglalkoznak más opciókkal, kitartanak a japánok mellett, és továbbra is bíznak a sikerben.

06:45
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Mindjárt újraindul az edzés

Helyi idő szerint 10:47-kor, tehát pár perc múlva folytatódhat a körözés. A pályáról látott képekből nehéz volt megállapítani, elhárult-e a probléma, mert itt még fel tudott volna szállni a helikopter, a kijeltölt kórháznál nem tudták biztosítani a landolását.

06:50
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Autók a pályán!

Megint Magnussen törte meg a csendet, az intermediate gumikon hajtott ki a pályára a hosszú kényszerpihenő után.

06:53
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarik is kihajtottak

Ők nem az intermediate-eket, hanem az esőgumikat választották. Lehet, hogy ez volt a jó döntés, Magnussen az előbb megpördült a 9-es kanyarban.

06:56
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Már köridők is vannak

Ezek persze még egyáltalán nem mérvadóak. Jelenleg a Williams újonca, Lance Stroll vezeti a tabellát 1:54.508-as idővel, rajta kívül eddig hárman tettek meg egy teljes kört.

06:59
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Már az intermediate a jó választás

Csak Bottas maradt az esőgumikon, a többiek mind a köztes abroncsra váltottak. Már a mezőny felének van mért köre, most éppen Verstappen a leggyorsabb 1:50.491-es idővel - majdnem 2 másodperccel előzi meg az őt követő Felipe Massát. A száraz pályás köridőktől még jócskán elmaradnak, Rosberg tavaly 1:38.037-es idővel zárta az élen az első gyakorlást.

07:02
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Sok a hiba

A vizes pályán ez persze nem is meglepő, legutóbb Sainz szaladt le a pályáról a hajtűkanyarban. A spanyol most a 4. helyen áll az eredménylistán Verstappen és a két Williams mögött. Közben a címvédő Lewis Hamilton is a pályára merészkedett.

07:04
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a kavicságyban

A 3-as kanyarban csúszott meg a Renault hátulja, a német kisodródott a kavicságyba, és már nem is tudott kijönni onnan. Az edzést nem állították le, a Virtuális Safety Car szabály lépett érvénybe.

07:11
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Megint piros zászló

És megint ugyanazért, a mentőhelikopter nem tudna biztonságosan eljutni a kórházhoz. Nehezen indul a kínai hétvége, a Ferrari versenyzői például - Hamiltonhoz hasonlóan - még egy mért kört sem tettek meg.

07:13
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

A mostani eredményekből még semmilyen következtetést nem lehet levonni, de itt az állás 20 perccel az edzés vége előtt: Verstappen, Massa, Stroll, Sainz, Grosjean, Kvjat, Alonso, Ricciardo, Bottas, Magnussen.

07:16
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Egy egész repteret lezártak

Olyan rosszak a látási viszonyok a köd miatt, hogy a legközelebbi repülőteret le kellett zárni, ezért nem engedik felszállni a mentőhelikoptert sem. Még negyed óra lenne hátra az edzésből, nem tudni, újra kiengedik-e a pályára a versenyzőket.

07:23
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Még reménykednek az újraindításban

A versenyzők többsége nem szállt ki az autójából, indulásra készek, ha újra kiengedik őket a pályára. Egyelőre viszont ennek nincs jele, és már 10 perc sincs hátra az edzésből.

07:25
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

A második edzésre jobb időt ígérnek

Délutánra tisztább időt jósolnak, talán érdemi körözésre is sor kerülhet. Ezzel a délelőtti másfél órának nem sok haszna volt.

07:31
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyi volt, lefújták az edzést

Pár perc múlva amúgy is letelt volna az edzésidő. A kétszer is megszakított, többnyire eseménytelen edzés végső sorrendje: Verstappen, Massa, Stroll, Sainz, Grosjean, Kvjat, Alonso, Ricciardo, Bottas, Magnussen. A Ferrarik nem futottak mért kört, ahogy Hamilton, a Force Indiák és Palmer sem.

07:33
április 07, 2017
Vágólapra másolva!

Köszönjük a figyelmet!

Magyar idő szerint délelőtt 10 órakor jelentkezünk a második edzéssel, amelyre remélhetőleg jobb körülmények között kerül sor, és az erősorrendről is többet megtudhatunk.