Körrekorddal Rosbergé a pole, Hamilton csak 3. Szingapúrban

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Szingapúri Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Mercedes német versenyzője végig magabiztosan uralta a pályát, végül 7 tizedet vert a csapattársára. Ricciardónak nem sikerült megszorongatnia Rosberget, de Hamilton elé beférkőzött, ráadásul mindkét Red Bull a szuperlágy gumikon fog rajtolni. A Ferrari lemaradt, Vettel keresztstabilzátor-törés miatt már a Q1-ben kiesett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

Nico Rosbergnek köszönhetően visszatalált a Mercedes az élre Szingapúrban, ahol a német pilóta fél másodperccel gyorsabbnak bizonyult Daniel Ricciardo Red Bulljánál. Rosberg meglepetésre több, mint 7 tizedmásodpercet vert csapattársára, Lewis Hamiltonra, aki a Q3-ban nem tudott javítani a második mért körén, ez tette lehetővé Ricciardónak, hogy kiszorítsa őt az első rajtsorból.

Max Verstappen a Q2-ben és a Q3-ban is a gumik felmelegítésével küszködött, de így is odaért a 4. helyre, ezzel pont Kimi Räikkönen elől rajtolhat. A Red Bull a Q3 többi résztvevőjével ellentétben nem az ultralágy, hanem a szuperlágy gumikkal fog rajtolni, miután az egy fokkal keményebb keverékkel is simán tovább jutottak, viszont a Mercedesnél még két szett lágy gumi maradt, náluk pedig csak egy.

Rosberg nagyon jó formában vezetett - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Az edzés legnagyobb csalódását a Ferrarik okozták: Sebastian Vettel az utolsó helyen esett ki a Q1-ben, mert vélhetően eltört egy stabilizátor az autóján, így a terheletlen első kerekei elemelkedtek a kanyarokban, és képtelen volt versenyképes kört futni, a javításra pedig már nem maradt idejük. A bosszús

Vettel később Räikkönen eredményétől sem lehetett túl lelkes.

A 2007-es világbajnok pénteken még a pole pozícióra is esélyesnek tűnhetett, ehhez képest majdnem 1 másodperc hátrányt szedett össze Rosberg mögött, és ez bármilyen körülmény esetén nagyon sok. A Ferrari ezzel megint kikapott mindkét Red Bulltól is, csupán a Toro Rossóval remek teljesítményt nyújtó Carlos Sainzot, Danyiil Kvjatot, Nico Hülkenberget, Fernando Alonsót és Sergio Pérezt tudta megelőzni.

Ricciardo borsot tört Hamilton orra alá Forrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

A Red Bull érdekes gumitaktikájától eltekintve a Q2-nek csupán a vége hozott izgalmakat: az utolsó mért körében Romain Grosjean a falhoz csapta a Haast, így elvette a lehetőséget Valtteri Bottastól és Felipe Massától, hogy javítsanak, ami a Williams duójának kieséséhez vezetett. A grove-i istálló viszont felháborodott, mert Sergio Pérez – bár elmondása szerint lassított – javítani tudott az eredményén a sárga zászlók ellenére, sőt még meg is előzte Esteban Gutiérrezt a pályán.

Grosjean balesete mellett pórul járt Jenson Button is a McLarennel, ő szintén az utolsó körében súrolta a falat, és eltörte autójának kormányösszekötőjét.

Az alsóházban ezúttal is a szokásos sorrend alakult ki, bár Vettel korai kiesése miatt Marcus Ericsson jegyet válthatott a Q2-ben, ahol csak a 15. helyig jutott. Felipe Nasr beékelődött a két Renault, Kevin Magnussen és Jolyon Palmer közé a 18. helyen, és ezúttal megelőzték a kigyorsítások miatt küszködő Manorokat. A Mercedes újoncainak házi versenyében Pascal Wehrlein ezúttal is legyőzte Esteban Ocont.

Az eddigi nyolc Szingapúri Nagydíjból hatot a pole pozícióból induló pilóta nyert meg, így Rosbergnek kifejezetten jó esélyei nyílnak holnap, főleg úgy, hogy a Mercedesek rajtjai kiszámíthatatlanok, és ő az idei összes győzelmét akkor érte el, amikor Hamilton legalább az 5. helyig visszaesett az indulásnál. A Red Bull azonban alternatív taktikájával a Safety Car fázisokra építhet, és akár a győzelemért is versenyben lehetnek.

16:32
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az év egyik legfontosabb időmérője jön

Köszöntjük olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj időmérőjének élő közvetítésében! Nagyon fontos edzés következik, hiszen az eddigi nyolc itteni futamból hatot a pole pozícióból nyertek meg. Vajon az idén ki lesz a legesélyesebb?

16:34
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton hétvégéje eddig a bakuira hasonlít

A világbajnoki címvédő hagyományosan jól megy utcai pályákon, Monacóban és Kanadában az idén is nyert. A bakui Európa Nagydíj hétvégéjén az edzéseken nagyon gyorsnak bizonyult, de sokszor kicsúszott az edzéseken, és az időmérőn is összetörte a Mercedest. Hamilton a harmadik szabadedzésen ezúttal is sokszor elhagyta a pályát, és végül nem is futott reprezentatív köridőt. Ez Rosberg malmára hajthatja a vizet.

Godzilla zavarta meg a harmadik szingapúri szabadedzésthttp://www.gphirek.hu/f1/percrolpercre/20160917-f1-a-szingapuri-nagydij-szombati-szabadedzese-eloben.html
16:45
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Születésnapost ünnepel a mezőny

Esteban Ocon, a Manor versenyzője ma 20 esztendős, az 1996-os világbajnok Damon Hill pedig 56.

16:47
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hívatlan vendég érkezett a pályára

A harmadik szabadedzésen egy óriási gyík sétált keresztben a pályán, de ő a pályára tavaly betévedő részeg angollal szemben legalább legalább körbenézett, és csak akkor ment át a másik falhoz, amikor az autók éppen nem jártak arra. Ügyes!

16:52
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Mára elveszett Verstappen előnye

Kisebb fejetlenség uralkodik a Renault-nál, mivel Cyril Abiteboul, a csapatot működtető cég ügyvezetője tegnap bejelentette, hogy csak Max Verstappen kapja meg a továbbfejlesztett erőforrást (mert éppen az ő autójában jött el a motorcsere ideje), aztán magyar idő szerint péntek éjjel kiderült, hogy Daniel Ricciardo, és a két gyári Renault-pilóta is megkapta az új alkatrészeket, de náluk nem kellett az egész erőforrást cserélni, csak a belső égésű motort változtatták meg.

17:00
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Haryanto dolgozik a visszatérésen

A Szingapúri Nagydíj az egyik legközelebbi helyszín Indonéziához, Rio Haryanto hazájához, így nem meglepő, hogy hírek röppentek fel a Manor korábbi versenyzőjének visszatérésével kapcsolatban. A pilóta édesanyja, Indah Pennywati az Antara hírügynökségnek azt mondta, több csapattal is tárgyalnak a 2017-es szezonnal kapcsolatban.

Lejár a Szingapúri Nagydíj szerződése is, a helyi szervezők bejelentették, magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy a futam 2017 után is a versenynaptárban marad.

17:00
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Indul a Q1, Wehrlein már a pályán

Összerakták a német pilóta autóját a harmadik szabadedzés elején történt balesete után. Nem sokkal később Hamilton is követte a pályára.

17:03
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ultralággyal kezdenek a Mercedesek

Ez kissé meglepő annak tekintetében, hogy valószínűleg simán tovább jutnának a lassabb gumikkal is, talán jól jön számukra az extra tesztelés a Q1-ben is. Rosberg kezdett először mért kört.

17:05
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Ez nem meglepetés, Rosberg első köre nem sikerült túl jól, mégis csak 0,15 másodpercet kapott csapattársától, aki 1:45.167-tel kezdett, az élen.

17:07
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrari és a Red Bull sokáig kivár

11 perc maradt még az edzésből, de a Ferrarik és a Red Bullok csak most lépnek pályára. Ezek szerint nem tartanak VSC-fázistól vagy piros zászlótól.

17:10
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso mégis rákapcsol Szingapúrban?

Pénteken eléggé pesszimista volt az esélyeikkel kapcsolatban, de egyelőre a 3. helyen áll, és a középső szektorban egészen addig ő volt a leggyorsabb, amíg ezt az ideiglenes címet Räikkönen, majd Verstappen el nem vette tőle. A Ferrari pilótája a átvette a vezetést 1:44.964-gyel, Verstappen két abszolút legjobb szektorral is csak 1:45.036-ot futott, és az ideiglenes 2. helyre jött fel.

17:11
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel bajban

Szingapúr királya csak egy gyenge, 1:49-es körrel kezdett, és a következő köre sem alakul jól. Azt mondja, a bal első futóművében eltört valami.

17:13
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo nagyon odacsapott a mezőnynek

Bő 7 tizedmásodpercet vert Kimi Räikkönenre, és 1:44.255-tel átvette a vezetést. Räikkönen csak 1:44.964-nél tart. A visszajátszás szerint Räikkönen érintőre vette a falat, de sebészi pontossággal csak egy csíkot húzott rajta.

17:15
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel ki fog esni

A Ferrari pilótája megpróbált értékelhető kört futni a Ferrarival, de ez nem lehetséges az autó jelenlegi állapotával. A rádión "hülyeségnek" nevezte, hogy a csapat kint hagyta, és ez érthető is, mert a kanyarokban a terheletlen első kerekei elemelkednek az aszfalttól. 2 perc maradt, nem lesz elég ideje versenyképes kört futni. Jelenleg csak az utolsó.

17:20
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Q1: Bombameglepetés, Vettel utolsóként esett ki

A futóművével akadt hiba, esélytelen volt néhány perc alatt orvosolni a hibát, így a Ferrari versenyzője nem tudott értékelhető kört futni. Nehéz dolga lesz az utolsó helyről.

17. Kevin Magnussen
18. Felipe Nasr
19. Jolyon Palmer
20. Pascal Wehrlein
21. Esteban Ocon
22. Sebastian Vettel

17:22
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrari ezt megint eltaktikázta

Majdnem a Q1 feléig vártak, hogy kiküldjék az autóikat, így gyakorlatilag minden esélyüket eljátszották, hogy bármit is megjavítsanak az autóikon, ha azokkal probléma akad. 11 perccel a vége előtt tűnt fel Vettel a pályán, ekkor már nagyon késő volt reagálni.

17:27
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Q2, Rosberg már a pályán

Vettel kiesésének köszönhetően Ericsson a meglepetésvendég a Q2-ben. Íme az első harmad eredménye:

17:28
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lesz kavarás a gumitaktikákkal

Mindenki az ultralágy gumit választja a Q2-ben is, ami azt jelenti, hogy ezzel futják majd leggyorsabb köreiket a versenyzők, így a legjobb 10 ezzel az abronccsal rajtol majd.

17:31
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Most Rosbergnél az előny

Ez egyelőre csak statisztikai szempontból fontos, de Rosberg 1:43.020-szal bő 4 tizedmásodpercet adott Hamiltonnak, aki "csak" 1:43.471-et tudott, de ez is bő 6 tizeddel jobb Räikkönen körénél. Ennyit az izgalmakról.

17:33
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullok kockáztatnak: szuperlággyal kezdenek

Az ultralágynál egy fokkal keményebb keverékű gumival is befértek a két Mercedes és Räikkönen közé Ricciardo-Verstappen sorrendben. Ők mégis más utat választhatnak.

17:35
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen elégedetlen az autójával

Az első gumikat nem tudja megfelelően felmelegíteni, ezért féktávokon állóra fékezi az autóját. Egyelőre szuperlágy gumikkal is a 4. helyen áll, és nem úgy tűnik, hogy veszélyben lenne a tovább jutása.

17:38
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

A McLarennél valamit ki kell találni

...hacsak nem akarnak Monza után megint mindkét autójukkal kiesni. Button egyelőre a 11. helyezett, 0,15 másodpercre a még Q3-ba jutó Massától. Alonso csak a 14. helyezett, de már megkezdte gyors körét.

17:42
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean a falban fejezte be a Q2-t

Button is a bukótérbe hajtott, de úgy tűnik, ő műszaki hiba miatt állt meg. Mindketten kiestek, Alonso viszont kiszorította Massát, aki a sárga zászlók miatt már nem tudott javítani.

11. Valtteri Bottas
12. Felipe Massa
13. Jenson Button
14. Esteban Gutiérrez
15. Romain Grosjean
16. Marcus Ericsson

17:45
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdenek elszabadulni a digitális reklámok a közvetítésben

17:47
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Button okozta a saját kiesését

Igaz, csak a továbbjutás esélyét vesztette el, és némi plusz munkát okozott a McLaren szerelőinek.

17:50
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Q2-ben helyreállt a rend, a Mercedesek zártak az élen

A Q3 hivatalosan 10 perc csúszással kezdődik, mert Grosjean balesete miatt javítani kell a tecpro kerítést.

17:53
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy meglepődünk a Q3-ban

A Mercedes egyelőre megint óriási fölényben vannak, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a Q3-ban is így marad, amikor mindenki ultralágy gumit választ.

17:55
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nemsokára indul a Q3

Helyi idő szerint 22:58-kor léphetnek ismét pályára a pilóták.

17:59
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Indul a Q3, vajon Hamilton behúzza?

2011 óta Vettel és ő váltogatja egymást a szingapúri pole pozícióban, tavaly Vettel volt a soros, ez alapján most Hamiltonnak kellene jönnie. A Red Bullok és Rosberg viszont felboríthatja a sorrendet.

18:05
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lesz ellenszer a Mercedesek ellen

Rosberg tartalékot talált a Mercedesben, és bámulatos, 1:42.584-es körrel az élre ugrott. Rosberg még Hamiltonnak is 7 tizedet adott, Räikkönennek már majdnem 1 másodpercet. A Red Bullok nem kezdtek jól, Ricciardo és Verstappen az 4-5. helyre ért oda, de bennük van még jobb kör is.

A további ideiglenes sorrend: Sainz, Alonso, Hülkenberg, Pérez és egyelőre kör nélkül Kvjat.

18:06
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen: Ez egy nagyon rossz kör volt

Továbbra is a gumik felmelegítése a gondja, pedig már az ő autójára is visszakerültek az ultralágy abroncsok. Mérnöke elismerte, hogy a felvezető kör nem alakult ideálisan, Verstappen azt mondta, a következő körre mindenképpen tiszta pályát akar maga elé. "Az sem érdekel, ha 10 másodperccel hamarabb megyek ki."

18:07
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo kapott elsőbbséget a Red Bullnál

Nagy előnnyel megy Rosberg előtt, aki elengedte Verstappent is. Räikkönen jó fél körrel később indul csak ki a bokszból.

18:12
szeptember 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo kitúrta Hamilton az első sorból

Rosberg lenyűgöző idővel megszerezte a pole pozíciót a Szingapúri Nagydíjra, Ricciardo megelőzte az utolsó körében több hibát is elkövető Hamiltont, aki Max Verstappennel osztozhat a 2. rajtsoron. Räikkönen csak az 5. helyezett lett.