Verstappen és Raikkönen megfuttatta Rosberget a pole-ért

Események

Forma-1, Belga Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg drives during the third practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 27, 2016 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Rosberg kevesebb, mint 2 tizedmásodperces előnnyel szerezte meg az első rajtkockát a Belga Nagydíjra, Verstappen és Räikkönen is közel került hozzá. Négyen a lágy gumikkal rajtolhatnak holnap: Rosberg, Räikkönen, Vettel és Ricciardo.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés

Nagy taktikai csata előszelét hozta a Belga Nagydíj időmérő edzése. A várakozásoknak megfelelően a gumiválasztás már szombat délután is fejtörést hozott a mezőnynek a magas hőmérsékletek miatt. Elsősorban a Q2-ben kerültek válaszút elé a pilóták, és Nico Rosberg, a két Ferrari, valamint Daniel Ricciardo úgy döntött, hogy lágy gumikkal kezdik meg a holnapi, 44 körös futamot.

Rosberg esetében ez nem igazán volt kérdés, mivel a Mercedes tempója továbbra is elég ahhoz, hogy még a lassabb keverékkel is felvegye a versenyt az ellenfelekkel, Kimi Räikkönennél és Sebastian Vettelnél viszont rezgett a léc, és a kiesés elkerülése érdekében ki is küldték őket még egy etapra a szuperlágy gumikkal. Amikor viszont látták, hogy korábbi eredményeikkel is tovább jutnak, megszakították köreiket.

Rosberg behúzta a szinte kötelező pole-t Forrás: AFP/Joe Klamar

Max Verstappen viszont már akkor is jelezte, hogy oda kell figyelni rá. Szuperlágy gumival jutott be a Q3-ba, és az utolsó harmadban is – különösen az első mért körében – nagyon erős tempót diktált. Végül csak Rosberg tudott gyorsabb lenni a Red Bullnál, de holnap Verstappen szuperlágy gumikkal rajtolhat, így

elképzelhető, hogy az első néhány kört ő tölti majd az élen.

A holland pilóta lesz az élmezőny kakukktojása, mert előtte Rosberg, és mögötte Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo is a lágy gumival indulhat, így várhatóan csak később állnak majd ki a bokszba, mint a többiek. A Q3-ban az ausztrál pilóta nem remekelt, de a leintés után pillanatokig a két Ferrari előtt állt, a 3. helyet azonban nem tudta megtartani.

Räikkönen volt a gyorsabb a Ferrarinál Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A Scuderia ezúttal is csak asszisztálhatott a Red Bull sikeréhez. Räikkönen a kavicságyba csúszott első mért köre során – amikor a mezőny nagy része a legjobb eredményét érte el -, Vettel pedig a második próbálkozása végén korrigált látványosan a buszmegállóból kihajtva, így ezúttal is csak a második rajtsor lett az övék.

A Force Indiák borsot törtek a Williams versenyzőinek orra alá,

mindkét pilótájuk lenyomta a 8. helyezett Valtteri Bottast, és a 10. helyezett Felipe Massát, aki a 9. pozíciót elérő Jenson Buttonhoz hasonlóan mindent egy lapra tett fel a Q3-ban, de próbálkozásaik csak az utolsó két helyhez voltak elegendők. Pascal Wehrlein 16. helyétől eltekintve nem volt meglepetés a Q2-ben búcsúzók névsorában, a Q1-ben viszont két nagyágyú is befejezte az edzést.

Verstappent doppingolta a rajongótábor Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Hűen illusztrálja Fernando Alonso és Lewis Hamilton hétvégéjét, hogy a mezőny legvégén rangsorolták őket, de ez esetükben lényegtelen, mert motorcserék miatt egyébként sem volt esélyük jobb eredményre. Alonso mindössze 500 métert tudott megtenni, mielőtt újabb műszaki hiba sújtotta,

Hamilton egy alibi kört futott, hogy kvalifikálja magát a futamra.

Nem lehet büszke az eredményére a szintén megbüntetett, de akkor is csak a 20. helyet elérő Marcus Ericsson, valamint Danyiil Kvjat sem. A Toro Rosso pilótája a 19. leggyorsabb volt, bár ezzel sem volt elégedetlen az időmérő után, mert a Q2-ben csapattársa, a 15. helyezett Carlos Sainz is csak 0,020 másodperccel futott jobb kört nála.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!