Hamilton egy hajszállal Rosberg előtt az első edzésen

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes
Vágólapra másolva!
A két Mercedes óriási előnnyel kezdett Silverstone-ban, pedig az első szabadedzésen csak a közepes gumik kerültek fel az autójukra. Hülkenberg került hozzájuk a legközelebb, Vettel a lágy gumikon is csak 4.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Alaposan ráijesztettek a Mercedesek a mezőny többi tagjára a Brit Nagydíj első szabadedzésén, mivel a két Ezüstnyíl még a közepes keverékű gumikkal is sokkal gyorsabb volt a többieknél. Ezúttal Lewis Hamilton futott egy hajszállal jobb kört csapattársánál, de a különbség mindössze 33 ezredmásodperc volt, így ez könnyedén megfordulhat, akár már a második szabadedzésen is.

Mindkét Mercedes-pilóta többször elfékezte magát, Hamilton egyszer ki is csúszott, de ez az aszfaltozott bukóterek miatt egyáltalán nem okozott problémát. Rosberg az edzés vége felé az ERS hibájára panaszkodott, de folytatta útját a pályán, és sikeresen vissza tudott térni a bokszba is. Vezetői hibából nem volt sok, mindössze néhány elfékezés és egy kicsúszás történt a másfél óra alatt.

Hamilton hazai pályán az élen kezdett Forrás: AFP

Műszaki problémából azonban kijutott az élmezőny több szereplőjének is: Max Verstappen autójának erőforrása makacsolta meg magát a Sky Sports szerint, Sebastian Vettel autójában pedig a sebességváltó romlott el az edzés utolsó perceiben. Valószínűleg nem a versenyen használatos egységről van szó, de az újabb hiba így is kellemetlen, miután Ausztriában büntetést is kaptak ezért.

A Ferrari szerelői így is elfoglaltak voltak az első szabadedzés során, mivel Vettel kipróbálta a Glória 2-t, ami szebb nem, de valószínűleg használhatóbb lett. Vettel egy installációs kört tett meg a szerkezettel, de így is fél órát vesztett, és csak az első harmad után kezdhette meg az érdemi munkát. Így is bő fél másodperccel gyorsabb volt a frissen újra szerződtetett Kimi Räikkönennél.

A Scuderiánál azonban nincs ok az elégedettségre, mert Vettelnél a Force Indiát vezető Nico Hülkenberg is gyorsabb volt, és a 3. helyet szerezte meg, de ő is több, mint 8 tizedmásodpercet kapott Hamiltontól. A két Mercedes kétszer tett fel új közepes gumikat, utána már csak használt abroncsokkal körözgettek, de a többiek nem tudtak a közelükbe jutni.

Vettelt bekeretezték az edzés elején, a Red Bull szerint a megoldás a flip flop papucsokra emlékeztet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Scuderiánál azonban nincs ok az elégedettségre, mert Vettelnél a Force Indiát vezető Nico Hülkenberg is gyorsabb volt, és a 3. helyet szerezte meg, de ő is több, mint 8 tizedmásodpercet kapott Hamiltontól. A két Mercedes kétszer tett fel új közepes gumikat, utána már csak használt abroncsokkal körözgettek, de a többiek nem tudtak a közelükbe jutni.

Nem tudott zavartalanul dolgozni Max Verstappen sem, ezt is jelzi, hogy a kemény gumival érte el az eddigi legjobb köridőjét, ami a 7. helyre volt elég. Daniel Ricciardo egyelőre az 5. pozícióban tartózkodik, de még a Mercedesek mögötti duótól is le van maradva. Viszonylag jól mentek a McLarenek, Fernando Alonso a 10., Jenson Button pedig a 12. lett.

Nem mondható el ugyanez a Williamsekről: Valtteri Bottas és Felipe Massa csupán a 13-14. helyet érdemelte ki, és bár az első szabadedzésnek az eredmény szempontjából nincs tétje, ez a szereplés igen szerény a hazai közönség előtt. Mindketten többször is elfékezték magukat, így a beállításokon még bizonyára csiszolniuk kell a délutáni második szabadedzés előtt.

Mindkét Williams gyengén kezdett, Massa csak a 14. lett Forrás: AFP/Adrian Dennis

Többen is tesztelésre használták az első 90 percet: A Ferrari a glóriát próbálta ki, a Mercedes flow vis festékkel vonta be Hamilton autóját, és így tett a Sauber is. A Haas és a Renault tesztpilótáknak adott lehetőséget, az amerikai istállónál a GP3-ban versenyző Charles Leclerc, a Renault-nál a Mercedes tartalékpilótája, Esteban Ocón kapott lehetőséget.

Bár Leclerc egyszer megpördült, mindketten vállalhatóan teljesítettek. A monacói fiatal bő 1,3 másodpercet kapott Romain Grosjeantól, és a 18. lett pont Ocón előtt, aki hasonló lemaradást szedett össze Jolyon Palmer mögött. A második szabadedzésre azonban Esteban Gutiérrez és Kevin Magnussen is visszakapja az ülését, és ők is elkezdhetnek készülni a vasárnapi futamra.

Silverstone-ban egyelőre borús és hűvös, a megszokottaknak megfelelően szeles időjárás fogadta a mezőnyt, de az eső nem fenyegette a versenyzőket. A Becketts kanyarban szembeszél fújt, ha megváltozik ennek az iránya, akár a beállításokat is újra kell gondolni a második szabadedzés során. Folytatás magyar idő szerint 15 órakor.