Hamilton fölénye óriási volt, Rosberg Mercedese elromlott

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Európa Nagydíj, Baku
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton steers his car at the Baku City Circuit, on June 17, 2016 in Baku, during the first practice session for the European Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az előnye 7 tized volt az edzés második felében műszaki hibát szenvedő Rosberggel szemben, a 3. helyre Pérez jött be. A Red Bullok és a Ferrarik sem tündököltek, Räikkönen autójában ráadásul elromlott az MGU-K.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés

Az elsőhöz hasonlóan az Európa Nagydíj második edzésén is Lewis Hamilton végzett az élen, előnye ráadásul majdnem elérte a 7 tizedmásodpercet a 2. helyen záró Nico Rosberggel szemben. A különbség a szuperlágy és a lágy gumikon is hasonló volt köztük.

Rosberg emellett azon is bosszankodhat, hogy nem tudta maradéktalanul teljesíteni az előírt programját, ugyanis mintegy

20 perccel az edzés vége előtt elromlott a Mercedese, ezért le kellett parkolnia

a pálya egyik megnyitása mellett. Nem ő volt az egyetlen, aki így járt: Kimi Räikkönen néhány perccel a leintés előtt csúszott ki az egyik bukótérbe, mint utóbb kiderült, az MGU-K meghibásodása miatt. A Ferrari ezért elővigyázatosságból Sebastian Vettelt is visszarendelte utána a bokszba.

A puhább keveréken jellemző volt a mezőnyre, hogy a második gyors körben lehetett elérni a legjobb időt, és ez Hamiltonnak is jól jött abból a szempontból, hogy az első kísérleténél lesodródott az egyik kanyarnál. Ahogy délelőtt, úgy délután is néhány percenként kitérőt tettek a pilóták a bukóterekben - főleg a Toro Rossók és a Haasok jeleskedtek ebben, de az élmezőny legtöbb tagjához is hozzá lehetett rendelni egy-két kicsúszást.

Hamilton nagyon érzi az új pályát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Baku hiába utcai pálya, a sok padlógázos szakasz miatt sokat nyom a latba a motorerő, így nem meglepő, hogy

az első 5 helyet kibérelte a Mercedes, illetve ügyfelei.

A 3. pozíció az idők tekintetében kissé légüres térbe kerülő Sergio Pérezé lett, aki csapattársával, Nico Hülkenberggel Valtteri Bottast fogta közte, s rajtuk kívül Carlos Sainz és Max Verstappen is megelőzte Sebastian Vettelt. A másik Ferrarit vezető Räikkönen csupán 13. lett.

A legjobb tízben ismét képviseltette magát az egyik McLaren, ezúttal Jenson Button ért oda a 9. helyre, 264 ezreddel megelőzve a kettővel mögötte rangsorolt Fernando Alonsót. A spanyol egy ideig kénytelen volt a garázsban vesztegelni az üzemanyagrendszer meghibásodása miatt.

A sereghajtók közül érdemes kiemelni Rio Haryantót, aki 18. lett, Wehrleinon kívül megelőzve mindkét Saubert, valamint Jolyon Palmer Renault-ját is.

Szombaton magyar idő szerint 12 órától rendezik az utolsó tréninget, az időmérő 15-kor kezdődik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

16:37
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Délelőtt nem volt össznépi zúzás

Köszöntjük kedves Olvasóinkat, 15 órától folytatódik az F1-es program Baku utcáin, az Európa Nagydíj új helyszínén. A nyitó edzést megúszta a mezőny kicsúszásokkal, leszámítva Ricciardót, aki a 15-ös számú balosban leborotválta az autója jobb oldalát. Mivel sok helyütt egyáltalán nincs bukótér, a hibákért nagy árat lehet fizetni.

16:39
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a GP2 időmérőjét

Mert a kerékvetők közül többet is rosszul rögzítettek. Reméljük, hogy ebből nem lesznek további problémák.

16:42
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szépség és szürkeség egyben

A történelmi óváros környékén bámulatos felvételeket lehet készíteni, de a pálya első és utolsó harmadában, a szürke betonfalak derékszögű kanyarjai között már kevésbé. Azok a részek nagyon sivárak.

Ez szép látvány Forrás: AFP/Andrej Isakovic
16:48
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Sokat ér a szélárnyék

Ez triviális, de úgy értjük, hogy az időmérőn is különösen jól jár az a versenyző, aki valakinek a nyomában tudja befejezni a kört. A mintegy 25 másodperces padlógázas szakaszon több tizedet lehet így nyerni, ezért a csapaton belüli, túraautóknál látott taktikázásra is számítani lehet.

16:52
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Whiting: Minden rendben lesz

A rázóköves mizériát szerinte lezárták, rögzítették az elemeket. "Néhány csavar kilazult, és kilógtak" - magyarázta a Sky Sportsnak, hogy mi volt az alapvető probléma. A kikandikáló csavarok több gumit is felsértettek a hírek szerint az első edzésen.

16:53
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Mutatunk még szép fotókat

Alonso Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
Wehrlein Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Grosjean és Räikkönen Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
16:58
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Dominálnak a balkanyarok

Keveset említettük korábban, de a bakui pálya menetiránya az óramutató járásával ellentétes, ami ritkaság. A levegő 25, az aszfalt 34 fokos, mindjárt kezdődik a tréning.

17:01
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen menetkész

Délelőtt csupán 7 kört tehetett meg, egyes források szerint kuplunghiba, mások szerint olajszivárgás miatt. Mindenesetre úgy tűnik, egyből pályára hajthat - a holland amúgy azt mondta, nem aggódik az elveszett edzésidő miatt, mert jónak érezte az autót.

17:02
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Button még egy mérnökkel beszélget

Miközben 13-an - köztük a délelőtt balesetet szenvedő Ricciardo - már pályára gördültek, Button még a sisakját sem húzta fel, a McLaren garázsában egyeztet az egyik mérnökkel.

17:04
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ajjaj, az egyik rázókő megint meglazult

Az egyik kanyarkijáratnál az utolsó elem lifeg, ahogy átdübörögnek rajta az autók...egyelőre zavartalanul folyik tovább az edzés. Vettelé az első mért kör, 1:51.995 a lágy gumikon.

17:06
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean a bukótérben

Számíthatunk még bőven ilyen látványra: a francia autója a 3-as kanyar féktávján ingott meg, ahogy a DRS-e visszacsapódott. Itt szerencsére van menekülőút.

17:08
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz és Wehrlein az élen

Ilyen sincs sokszor, Sainz 1:48.691-gyel vezet Wehrlein előtt, holott már 16 pilótának van ideje. A lassú körrel jelentkező Räikkönen elrontotta az 1-es kanyart, picit szélesen fordult el.

17:10
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Többen körbenéznek a pálya mellett

Sorrendben Gutiérrez, Vettel, majd az egyik Toro Rosso látogatott ki valamelyik bukótérbe. Gutiérrez kicsit bonyodalmasan jött ki onnan, Vettel és a Toro Rosso ellenben gyorsan megoldotta az ügyet. Aztán Massa is kicsúszott az egyik kanyarnál.

17:12
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Holtversenyben élen a Force Indiák

Pérez és Hülkenberg egyaránt 1:47.891-et futott, eddigi legjobb idejük az első két helyet jelenti számukra. Most Verstappen tűnt fel a 3-as kanyar bukóterében.

17:14
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso az 1.

Alonso, Bottas, Sainz, Pérez, Hülkenberg, Kvjat, Gutiérrez, Rosberg a pillanatnyi állás, de gyorsan változik. A hétvége folyamán, ahogy az utcai pályákon megszokott, folyamatosan javulni fog a tapadás.

17:18
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

1:45 a Mercedesektől

Hamilton és Rosberg vette át az első két helyet, a 2. Rosbergtől 1 másodperc Alonso lemaradása. A lágy keveréké a főszerep ezekben a percekben.

17:20
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ericssonnál motort cserélnek

Sérült kipufogó miatt van szükség erre a műveletre, ami a csapat reményei szerint nemsokára befejeződik. Egyedül a svéd nem járt még kint a pályán délután.

17:23
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Egyre több a tudatos piruett

A bukóterekbe került versenyzők egy része megforgással állítja menetirányba az autót, ami azért megviseli kicsit a hajtásláncot. De szép látvány! Legutóbb Palmer tette meg ezt:

17:25
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas megkapta a szuperlágyakat

A piros csíkos gumin 8 tizedet javított egyéni legjobbján, 1:46.519-cel ugrott előre a 3. helyre. A célegyenesben 340 km/ó-s tempóval repesztett.

17:28
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ericsson türelmetlennek tűnik

Keresztbe tett karokkal járkál a garázsban, és figyeli, hogy Nasr a szuperlágy keverékkel a 16. helyre lépett. Hamilton, Rosberg, Bottas, Alonso, Pérez, Verstappen, Hülkenberg, Button, Kvjat, Sainz a mezőny első felében a sorrend.

17:30
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas tovább javított

Újabb 8 tizedet talált második próbálkozásra a szuperlágy gumin, így megelőzte Hamiltont. Massa a 9. helyre jött fel.

17:32
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alonsónak gondja van

Megállt a hajtása, vezetés közben a pilótafülkéből előre hajolva próbált üresbe kapcsolni. Végül a garázsnál kötött ki, meglátjuk, mennyire súlyos a probléma. Közben Rosberg állt az élre 1:44.913-mal.

17:35
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vettelt Pérez és Sainz is megelőzte

A bibi az, hogy már mindhárman a szuperlágy gumikat használják. Pérez 4., Sainz 5., Vettel 6.

17:36
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg bejön 4.-nek

1:45.920 a némettől, másfél tizeddel lassabb a 3. Bottasnál. Pérezzel együtt viszont jelentős előnnyel áll Sainz és Vettel előtt.

17:38
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton elszúrta a jó kört

Az első két szektorban legjobb részidőt repesztett, majd elrontotta a célegyenesre vezető 16-os kanyart, így nem javított. Pedig az első két szektorban fél másodperccel überelte Rosberg idejét.

17:43
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Újra Hamilton az élen

Ez bombasztikus kör volt, 1:44.223, fel van adva a lecke Rosbergnek. Pérez megelőzte Bottast, most ő a 3. - ebből is látszik, mennyit számít a motorerő Bakuban, az első 5 helyet Mercedes-motoros autók foglalják el.

17:45
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen csak 10.

Az állás az első 10 helyen: Hamilton, Rosberg, Pérez, Bottas, Hülkenberg, Sainz, Vettel, Button, Grosjean, Räikkönen. A Ferrari nem kezd fényesen, legalábbis a nyers eredmények alapján.

17:47
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagrendszer döglött be Alonso autóján

A McLaren most keresi a hiba pontos okát. Az utóbbi időben kevesebb vezetői hibát láttunk, de Magnussen gondoskodott róla, hogy megint legyen egy visszajátszás egy bukóteres kiruccanásról.

17:50
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo sem brillírozik

A szuperlágy keveréken egyelőre csak a 15. legjobb időre volt képes, bár csapattársa, Verstappen is csupán 9.

17:54
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Javítanak a Red Bullok

Bakuban is az tűnik a nyerő taktikának, hogy egy gyors és egy hűtőkört követően érdemes megnyomni igazán a tempót: második kísérletre Verstappen a 7., Ricciardo a 10. helyre jött fel.

17:55
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg megforgott

A 15-ös kanyar bukóterébe kormányzott, majd ugyanazzal a lendülettel 180 fokot fordulva tért vissza.

17:58
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso visszatért

A 11. helyet foglalta el a szuperlágyakon, Buttonnál egyelőre több mint 2 tizeddel lassabb.

18:00
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltont zavarja a pittyegés

A rádión hall zavaró hangokat, ezért visszatért a bokszba. Rosberg közben megkezdte a hosszú etapot a szuperlágy gumin.

18:01
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az állás

Hamilton, Rosberg, Pérez, Bottas, Hülkenberg, Sainz, Verstappen, Vettel, Button, Ricciardo. Hamilton problémáját gyorsan megoldották, a brit újra köröz.

18:04
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat a bukótérben

A 14. helyen álló orosz megforgott az egyik kanyar bukóterében. Sainznál több mint 7 tizeddel lassabb, egyelőre nem érzi a ritmust.

18:06
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein óvatosan tolat

A 3-as kanyar bukóteréből gurult ki hátrafelé. Gutiérreznek és Rosbergnek is volt az imént egy-egy kicsúszása.

18:09
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Megállt Rosberg Mercedese

"Probléma van a hajtással, a motorral, tanácsra van szükségem" - mondta rádión, majd az utasításnak megfelelően megállt a korlát mellett az egyik nyílásnál - rossz hír a németnek. VSC-fázis lépett életbe.

18:10
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ecclestone Wolffal sétálgat

A kamera kiszúrta, hogy az F1 főnöke a Mercedes csapatfőnökével bandukolt valahova a paddockban. Vajon miről beszélhetnek?

18:13
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Eltakarították a Mercedest, zöld zászló

Folytatódhat az edzés, még szűk 20 perc van hátra belőle. Sainz szinte egyből ki is csúszott a bukótérbe a 8-as kanyarnál.

18:17
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Városnéző busz a McLaren?

Vettel arra panaszkodott, hogy nagyon hűlnek a gumijai Alonso nyomában. "Alonso városnéző buszos túrát csinál Bakuban" - szúrt oda. Vettel amúgy a mezőny többségével ellentétben a lágy gumin nyomja most a hosszú etapot.

18:18
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Csata Verstappen és Bottas közt

A finn a célegyenes végén megelőzte a hollandot, aki nem hagyta magát, és megpróbált visszatámadni a következő fordulónál. Nem sikerült neki, de azért jó volt látni egy kis kerék a kerék elleni csatát.

18:21
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz újabb megpördülése

A helyszín ezúttal az 1-es kanyar volt. A spanyol a lágy keveréket koptatja.

18:23
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem erős a Red Bull tempója

A hosszú etapos tempójuk sem ígéretes, lassabbak a többi élcsapathoz képest. Emlékeztetőül a sorrend: Hamilton, Rosberg, Pérez, Bottas, Hülkenberg, Sainz, Verstappen, Vettel, Button, Ricciardo.

18:26
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen kicsúszott és kiszállt

Neki ennyi volt az edzés, az egyik bukótérben állt meg. A féknyomok alapján örülhet, hogy nem ment neki a falnak, de a visszajátszásból úgy tűnik, hogy technikai hibája volt. Gutiérrez sem folytatja.

18:28
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Még 2 perc van hátra

Räikkönen autója miatt rövid ideig virtuális Safety Car lépett hatályba, de ennek vége. Az utolsó körök következnek.

18:30
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vettelnek is problémája van

Lassításra kéri a Ferrari, a német egy-két bukótéren átvágva döcög vissza a bokszba. Az MGU-K lehet a ludas, ami Räikkönent is félreállította.

18:33
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Ennyi volt mára az edzésnap Bakuban, a jelek szerint a Mercedes uralmának újabb fejezete következhet. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval, este pedig jelentkezünk szokásos elemzésünkkel. Az időmérő és a futam is 15 órakor kezdődik magyar idő szerint.