Szenzációs körrel Ricciardóé a monacói pole

Forma-1, Monacói Nagydíj, Daniel Ricciardo, Red Bull
In this picture taken on May 26, 2016 a photographer captures images as Red Bull's Australian driver Daniel Ricciardo drives past during a practice run for the Monaco Grand Prix in Monaco. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Vágólapra másolva!
Az ausztrál versenyző először rajtolhat az élről az F1-ben, miután a monacói időmérőn legyőzte a Mercedeseket. Hamiltont majdnem megint félreállította a technika, míg a Ferrari hátránya jelentős volt, Räikkönen ráadásul 5 rajthelyes büntetést is kapni fog váltócsere miatt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Daniel Ricciardo Forma-1-es pályafutása első pole pozícióját szerezte meg a Monacói Nagydíj időmérő edzésén, ráadásul egy fantasztikus, 1.13.622-es körrel, amely alig 1 tizeddel marad el a körrekordtól. A Mercedeseket egy benzinnyomással kapcsolatos probléma hátráltatta a Q3 elején, a Ferrari pedig bele sem tudott szólni az első rajtkockáért zajló csatába.

Ricciardo már a Q2-ben megmutatta, hogy remek tempóra képes, mert a leggyorsabb körét nem az ultralágy, hanem – a mezőnyből egyedüliként – a szuperlágy gumikon futotta meg, és így is a 4. helyen tudott végezni. Ez azt jelenti, hogy az élmezőny többi tagjával ellentétben

a versenyt is a lassabb, de tartósabb abroncsokon fogja megkezdeni,

és hosszabb első etappal próbálkozhat.

Noha Ricciardo már nyert három futamot, a pole-ból még soha nem indulhatott, és nagyon örült neki, hogy ezt pont Monacóban teheti meg először. „Különleges ez a pálya, és úgy érkeztem ide, hogy tudtam, képesek lehetünk ilyen eredményre. Már Barcelonában is éreztem, hogy jól vezetek az utóbbi időben, de az eredményeken ez annyira nem látszott" - nyilatkozta az ausztrál, aki egyelőre nem lehet benne biztos, hogy a Red Bull stratégiai húzása beválik. „Meglátjuk, működik-e. Azért döntöttünk a szuperlágy gumi mellett, mert

A Red Bull taktikáját az eső boríthatja fel, még mindig nagy esély van rá, hogy vasárnap délután záporok nehezítik a versenyzők dolgát. Ricciardo csapattársa, Max Verstappen bizonyára örülne ennek, ő ugyanis csak a 21. helyről kezdheti meg a futamot. A Spanyol Nagydíj győztese a Q1-ben kiesett, miután az Uszoda után nekiment a korlátnak. „Jól éreztem magam az autóban, és nem is hajtottam túl keményen, de

– magyarázta.

Ricciardo remek formában vezet a hétvégén Forrás: AFP/Pascal Guyot

Mindkét Mercedesnek problémája volt

A Mercedes az időmérő első két etapjában erősnek tűnt, de a Q3-ban nem tudtak mit kezdeni Ricciardo idejével. Nehezítette a dolgukat, hogy

mindkét autóban gond volt a benzinnyomással.

Rosberg rövid várakozás után a pályára hajthatott, Hamiltont viszont a bokszutca végéről vissza kellett tolni a garázsba, miután a motorra panaszkodott. Az utolsó percekben ő is a pályán volt, de több mint 3 tizeddel elmaradt Ricciardótól, és Rosberg is másfél tizedet vert a körére.

A bajnokság éllovasa elismerte, hogy a Red Bull szombaton jobb munkát végzett a Mercedesnél.

– nyilatkozta Rosberg, Hamilton pedig az újabb időmérős probléma után csak annak tudott örülni, hogy ezúttal legalább kihajthatott a pályára. „Holnap mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobbat hozzam ki ebből a pozícióból" – ígérte.

A Ferrari is csalódott

A Ferrari a vártnál gyengébben szerepelt, pedig a Q1-et még Sebastian Vettel zárta az élen. A német végül 9 tizedes hátránnyal lett 4., Kimi Räikkönen pedig a 6. helyen végzett, de a váltócseréje miatt csak a 11. rajtkockából indulhat. „Jól indult az edzésünk, de rosszul végződött. Magabiztosan vágtunk neki az időmérőnek, de

– mondta a csalódott Vettel.

A Force India és a Toro Rosso elégedett lehet, mindkét autójukkal bejutottak a Q3-ba, ahogy Fernando Alonso is a McLarennel. Az első F1-es versenyük 50. évfordulóját ünneplő csapat azonban többet várt ettől a hétvégétől, Jenson Button különösen csalódott volt a 13. helye miatt. Ahogy várható volt, a Williams küszködött Monacóban, csak a Q2-ig jutottak: Bottas a 11., Massa a 14. helyen végzett.

Esteban Gutiérrez az idén először csapattársa, Romain Grosjean előtt végzett, és a 12. rajtkockát szerezte meg a Haasszal. A Renault Monacóban sem remekelt, csak a Saubernél és a Manornál voltak gyorsabbak. A svájciak autójában Felipe Nasr esélyt sem kapott a továbbjutásra, már a Q1 legelején elfüstölt a motorja, amiért rövid ideig a piros zászlót is meg kellett lengetni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:47
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Izgalmas lehet az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat, a Monacói Nagydíj időmérő edzése következik. A szabadedzések alapján egyelőre nem egyértelműek az erőviszonyok: csütörtökön Daniel Ricciardo nagy előnnyel végzett az élen, szombat délelőtt viszont Sebastian Vettel állt az élre, és a Mercedes is gyorsnak tűnt.

15:49
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Jó idő van

A levegő 22, az aszfalt 40 fokos, és süt a nap. A hétvége előtt azt jósolták, hogy a vasárnapi futamot zavarhatják meg záporok, de erre is egyre kisebb az esély.

15:55
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönent hátrasorolják

A Ferrariban váltót kellett cserélni az időmérő előtt, ezért a finnt 5 hellyel hátrébb sorolják majd a rajtrácson. Ez Monacóban még nagyobb hátrányt jelenthet, mint máshol, a szűk utcákon nagyon nehéz előzni.

15:59
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

A forgalom is tényező lehet

A monacói időmérőn mindig nagyon fontos a jó időzítés, nehéz úgy gyors kört futni, hogy 22 autó köröz egyszerre az utcákon. Az edzéseket ráadásul gyakran meg kell szakítani az ütközések miatt, ha ez az etapok utolsó perceiben történik, többen pórul járhatnak.

16:03
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A versenyzők többsége máris kihajtott a pályára, csak a két Red Bull, a két Toro Rosso és Alonso maradt a bokszban.

16:06
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Máris piros zászló

Még senki nem ütközött a korlátnak, de Felipe Nasr időmérője véget ért, miután óriási füstfelhőt eregetve megállt az autója a Tabac előtt. Az edzést leállították, a Sauber elszállítását már megkezdték.

16:08
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Újraindult az edzés

Még 16 perc van hátra, mért kört egyelőre senki sem futott. A mezőny fele visszatért a pályára, köztük a két Mercedes.

16:10
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjeané az első mért kör

1:16.621-es kört futott, rajta kívül egyelőre csak a csapattársának, Gutiérreznek van köre, ő 5 tizeddel lassabb. Most szinte mindenki a pályán van.

16:12
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

A versenyzők nagy részének már van mért ideje, egyelőre a két Mercedes volt a leggyorsabb. Hamilton 1:14.831-gyel vezet, Rosberg 42 ezreddel marad el tőle. Vettel áll a 3. helyen, az ő hátránya már 4 tized.

16:15
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Már 1:14.610 a legjobb idő, a Ferrari most több mint 2 tizeddel előzi a Mercedeseket. Ricciardo a 4. helyre jött fel, 3 tized a hátránya. A Red Bullt a két Toro Rosso követi.

16:17
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki az ultralágy gumit használja

A Force Indiákra az edzés elején szuperlágy gumikat tettek fel, de azóta ők is kereket cseréltek, már minden versenyző a leggyorsabb abronccsal próbálkozik.

16:20
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen ütközött, piros zászló

Az Uszoda kijáratánál dobta meg a Red Bullt a kerékvető, a holland nem tudta bevenni a kanyart, és a korlátban kötött ki. Gyors körön volt, de így csak a mezőny végéről rajtolhat.

16:23
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

6 perc lesz a javításra

Alonsónak igyekeznie kell, mert eddig nem futott mért kört, de az újraindítás után még próbálkozhat. Nasr és Verstappen biztosan kiesik, rajtuk kívül Palmer, Wehrlein és Haryanto nem jutna tovább a jelenlegi állás alapján.

16:24
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Zöld zászló

Az edzést újraindították, az első 8 helyezett (Vettel, Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Kvjat, Sainz, Räikkönen, Button) a bokszban maradt, a többiek még megpróbálnak javítani.

16:27
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso a 13. helyre jött fel

A kieséstől valószínűleg nem kell tartania, de azért elindult még egy gyors körre. A korai búcsúzókon kívül a két Manor, Ericsson és Palmer szénája áll most rosszul.

16:29
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez az 5.

Az ultralágy gumikon gyorsak a Force Indiák, Pérez az 5., Hülkenberg a 6. helyre jött fel. Alonso is javított, a 11. helyen áll most, már Buttont is előzi.

16:31
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

A kétszer megszakított etap kiesői: Ericsson, Palmer, Haryanto, Wehrlein, Verstappen, Nasr. A tíz leggyorsabb versenyző: Vettel, Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Pérez, Hülkenberg, Kvjat, Grosjean, Sainz, Räikkönen.

16:37
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen bajba kerülhet

A sportfelügyelők vizsgálatot indítottak ellene, mert a Q1-ben akkor hajtott ki a pályára, amikor a bokszutca végén piros volt a lámpa. A visszajátszás alapján egyértelmű, hogy hibázott.

16:40
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

A Williamsek a bokszban maradtak, a többiek viszont máris az első mért körüket teljesítik.

16:42
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedesek máris az élen

6 tizeddel futott gyorsabb kört, mint a Q1-ben Vettel, most 1.14.056-os idővel vezet. Rosberg a második, de az ő hátránya is több mint 4 tized.

16:46
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Mindkét Williams kieshet

Tavaly is gyengén szerepeltek Monacóban, egyelőre az idén sem remekelnek. Massa hibázott is, ezért csak a 16. helyen áll, Bottas pedig a 12.

16:51
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo bejött a Mercedesek közé

Ez érdekes: a Red Bull a szuperlágy gumikon küldte a pályára az ausztrált, aki így is javítani tudott, 3 tizedes hátránnyal a 2. helyen áll. Így holnap a tartósabb gumikon kezdheti meg a versenyt.

16:52
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a második

Megelőzte Ricciardót és Rosberget is, másfél tized a hátránya Hamilton mögött. Bottas már nem is próbálkozik, ő biztosan kiesett, és Massa helyzete sem biztató a 13. helyen.

16:54
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Rosberg az utolsó percben átvette a vezetést, az 1:14.043-as körével 13 ezredet vert Hamiltonra. A sorrend a Mercedesek mögött: Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Kvjat, Sainz, Pérez, Hülkenberg, Alonso. A kiesők: Bottas, Gutiérrez, Button, Massa, Grosjean, Magnussen.

17:01
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Q3, Hamilton máris megállt

A brit a versenyzők többségével együtt azonnal ki szeretett volna hajtani a pályára, de ez nem jött össze: a rádión a motorjára panaszkodott, majd a bokszutca végén leállította az autóját. A szerelőknek vissza kell tolniuk a garázsba a Mercedest, egyelőre nem tudni, mi történt. Óriási pech lenne, ha most sem tudna részt venni a Q3-ban, ez az idén már kétszer előfordult vele.

17:02
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Már vannak mért körök

Egyelőre Hamilton nélkül zajlik a Q3. Az első körök után Hülkenberg áll az élen, de az 1:15.120-as ideje nem sokáig lesz elég az első helyre.

17:05
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo remekül kezdett

Fantasztikus körrel, 1:13.622-vel állt az élre, Rosberg is majdnem 3 tizeddel lassabb nála. Az eddigi leggyorsabb kör Monacóban 1:13.532, ezt Räikkönen 2006-ban a Q2-ben futotta. A hátralévő 6 percben megdőlhet a körrekord.

17:07
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a pályán

Mégsem volt túl nagy gond a Mercedes motorjával, a címvédő persze így is hátrányba került. Most indult el az első gyors körére.

17:11
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a végére hagyja

Két mért kör után is csak a 10. helyen áll, de kint maradt a pályán, és újra próbálkozik. Ricciardo Rosberg és Vettel előtt vezet, Hülkenberg a 4. a Force Indiával. A sorsdöntő körök következnek.

17:14
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo a pole-ban

Nem tudott javítani, de nem is kellett: Hamilton ideje csak a 3. helyre volt elég, és Rosberg hiába tudott faragni az idejéből, a Red Bull 169 ezredes előnnyel megszerezte a pole pozíciót. A Q3 végső sorrendje: Ricciardo, Rosberg, Hamilton, Vettel, Hülkenberg, Räikkönen, Sainz, Pérez, Kvjat, Alonso. Ne feledjük, hogy Räikkönent 5 hellyel hátrébb sorolják váltócsere miatt.

17:17
május 28, 2016
Vágólapra másolva!

Ez Ricciardo első pole-ja

2014-ben nyert három futamot, de az élről még soha nem indulhatott. Holnap a taktikai előny is nála lehet, hiszen a többiekkel ellentétben a tartósabb szuperlágy gumikon kezdi meg a versenyt. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával és az összefoglalóval.