Hamiltont cserbenhagyta, Rosberget pole-ba repítette a Mercedes

Események

Forma-1, Orosz Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
2834783 04/29/2016 Team Mercedes's pilot Nico Rosberg prepares for the first free practice session at the garage during the Russian stage of the Formula One World Championship. Alexei Kudenko / Mikhail Korytov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj időmérőjén tovább üldözte a balszerencse Hamiltont, akinek a Q3 előtt megint tönkrement a motorja. Rosberg így megint hatalmas lehetőséget kapott az előnyének növelésére, Vettel büntetése miatt Bottas és Räikkönen rajtolhat mögüle.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Folytatódik Lewis Hamilton vesszőfutása a 2016-os szezon során: a világbajnoki címvédő Mercedese ismét megadta magát, így

az Orosz Nagydíjat legjobb esetben is csak a 10. helyről kezdheti.

Az eddigi két oroszországi futam győztese szoros versenyben volt Nico Rosberggel, de a Q3-ban már nem tudott részt venni, mivel ugyanaz a hiba merült fel az erőforrásánál, ami már Sanghajban is félreállította.

Hamilton Kínában új motort kapott, így elképzelhető, hogy ismét cserélni kell az erőforrását, de ez nem feltétlenül járna számára büntetéssel, mert a korábban már használt, és Sanghajban kiszerelt, majd megjavított motorját büntetlenül visszarakhatják az Ezüstnyílba.

Rosberghez az edzés után kerültek a legközelebb az ellenfelek - kattintásra galéria nyílik! Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Hamiltont ráadásul a sportfelügyelők is berendelték, mert a Q1-ben átvágta a 2-es kanyart, és nem az előre kijelölt sávban tért vissza a pályára. Emiatt megrovást kapott. A műszaki hibák ezúttal is elkerülték Nico Rosberg autóját, aki így idei második pole pozícióját szerezhette meg. A német pilóta

az utolsó körében elvétette a 13-as kanyart a Q3-ban, de ez Hamilton távollétében már nem számított,

hiszen a Mercedes pilótái az időmérőn külön versenyt vívtak. A 2. helyezett Sebastian Vettel így is csak 7 tizedmásodperces lemaradással tudta követni a pontverseny éllovasát, Kimi Räikkönen pedig meglepetésre Valtteri Bottasszal sem bírt a végén.

Hamiltonnak továbbra sem jön ki a lépés - kattintásra galéria nyílik! Forrás: RIA Novosti/Alexey Kudenko

Miután Vettel már a szabadedzések után öthelyes rajtbüntetést kapott sebességváltó-csere miatt,

Rosberg mellé Bottas állhat fel az első rajtsorba,

így elképzelhető, hogy megismétlődik a tavaly ütközésbe torkolló csatája Kimi Räikkönennel, aki a 4. lett szombat délután. Bottas majdnem fél másodperccel gyorsabb volt csapattársánál, de Felipe Massa így is gyorsabb tudott lenni Daniel Ricciardónál.

A Red Bull ausztrál pilótája a Q2 végén, az utolsó gyors köre során elhagyta autójáról a jobb oldali tükrét, ami szerencsére nem talált el senkit. A tükör először meglazult, ekkor Ricciardo menet közben megpróbálta levenni a bal kezével, de ez nem sikerült, és végül elrepült.

Ricciardo itt már kapott új tükröt - kattintásra galéria nyílik! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Ez azonban nem vetette vissza, hiszen a szerelők villámgyorsan pótolták az alkatrészt, és a Q3-ban már ő volt az első, aki pályára lépett, pont csapattársa, a hazai pályán szereplő Danyiil Kvjat előtt.

Kvjat a Q2-ben épp, hogy továbbjutott, mindössze 0,05 másodperccel volt gyorsabb a 11. helyezett Carlos Sainznál, a harmadik felvonásban viszont Max Verstappent maga mögé tudta utasítani, Hamilton pedig szükségszerűen mögé került. A tavaly is nagyon jól szereplő Sergio Pérez ismét alaposan megverte csapattársát, a 13. helyezett Nico Hülkenberget.

A McLarennek megint nem sikerült

Alig 1 tizedmásodperccel maradt le a Q3-ba való bejutásról a 12. helyezett Jenson Button, így a McLarennek tovább kell várnia arra, hogy Honda motorral is beférjenek a legjobb 10 közé. Button ezúttal legyőzte Fernando Alonsót, és a két Haast is, akik Romain Grosjean-Esteban Gutiérrez sorrendben foglalták el az utolsó helyeket a Q2-ben.

Nem született igazi meglepetés a Q1 során,

hiszen a jelenlegi három leggyengébb csapat pilótái búcsúztak. Kevin Magnussen egy hajszálnyival gyorsabb volt Jolyon Palmernél, de a Renault-k sarkában ott volt Felipe Nasr is, aki új karosszériát kapott a Saubertől, és rögtön adott fél másodpercet Marcus Ericssonnak. A svéd pilóta mindkét Manortól kikapott, így Pascal Wehrlein és Rio Haryanto mögött várhatóan az utolsó rajthelyről indulhat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!