Hamilton odavert, Vettel Ferrarija lerobbant Szocsiban

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Orosz Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén aggasztónak tűnt a Mercedes fölénye. Bár Rosbergnek a szuperlágy gumikon nem volt tiszta köre, ezért Vettel lett a 2., az ő autója megállt, úgyhogy a versenyszimulációkból is kimaradt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Lewis Hamilton többször kicsúszott, sőt egyszer meg is pördült az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, ennek ellenére sikerült jelentős fölénnyel megszereznie az 1. helyet Sebastian Vettel előtt, akit ráadásul hamar kivont a forgalomból egy műszaki hiba.

A pálya továbbra sem tapadt igazán jól, rengetegen lesodródtak róla a másfél óra alatt.

Különösen a 2-es, a 4-es és a 7-es kanyar bizonyult nehéznek.

Hamilton mindkét típusú gumin a leggyorsabb volt - katt a galériához! Forrás: RIA Novosti/Alexei Kudenko / Mikhail Korytov

Hamilton már a 19. percben, a lágy gumikon az élre állt, majd 20 perccel később a szuperlágyakon is megerősítette a helyét. A többiek számára rossz hír, hogy egy hűtőkört követően még gyorsabb lehetett volna, de a pálya végén forgalomba került. Igaz, csapattársa, Nico Rosberg még rosszabbul járt: neki az első próbálkozását tönkretette a VSC-fázis, majd legalább négy alkalommal kellett elvenni a gázt a lassabb autók miatt, úgyhogy

ő a lágy Pirelliken érte el az idejét.

Kimi Räikkönen sem javított annyit a legjobban tapadó gumikon, mint várható lett volna, mert először csak egy melegítő kört tett meg, a következőt pedig elrontotta. Vettel egy nagyobb ellenkormányzástól eltekintve ezzel szemben már elsőre tiszta kört futott, de így is majdnem 7 tizeddel maradt le Hamiltontól. Ennél is nagyobb baj volt, hogy pár perccel később az autója egyszerűen lekapcsolt, pont, amikor elhaladt a bokszbejáratnál, majd a célegyenesben megállt. Bár a megnyitáson be tudták tolni a garázsba, a Ferrari szerelőinek nem sikerült időben kijavítaniuk a hibát.

Vettel, aki így kimaradt a versenyszimulációkból is, megerősítette, hogy

a villamossági rendszerrel volt gond,

a Ferrari tetején egy ideig még az ERS áramütés-veszélyre figyelmeztető piros lámpája is villogott. „Pontosan nem tudjuk, mi történt. Biztos meg tudjuk majd javítani az autót" – mondta. „Érzésre minden rendben ment, csak a balansz még nem volt az igazi, de a pálya egyre jobb lesz."

A Ferrari új motorral érkezett Szocsiba, de pénteken kiderült, hogy a Mercedes szintén elköltött 2 zsetont az üzemanyag-rendszer fejlesztésére.

Daniel Ricciardo a szokásos 4. helyen végzett a Red Bull-lal, megelőzve Valtteri Bottast, valamint saját csapattársát, Danyiil Kvjatot. Biztató tempót diktáltak a McLarenek is, különösen Jenson Button, aki már a lágy gumikon is az élmezőnybe került.

A tabella alján a Sauberek és a Manorok harcoltak egymással. Felipe Nasr az új kasztnival gyorsabbnak bizonyult Marcus Ericssonnál, Pascal Wehrlein autója pedig közvetlenül a leintés előtt lerobbant.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!