Sorozatban hatodszor is Rosbergé a pole-t, Räikkönen a 3.

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj
Vágólapra másolva!
Bár a motorjában több mint kétszer annyi kilométer van, a Mercedes német versenyzője az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj időmérőjének döntőjében csaknem 4 tizedet vert Hamiltonra. Miután Vettel és a Ferrari a Q1-ben eltaktikázta magát, ezért kiesett, a 3. rajtkockát Räikkönen szerezte meg a veszélyesen gyors Pérez előtt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Nico Rosberg az Abu-dzabi Nagydíj pénteki szabadedzései után azt mondta, az egész hétvégén nehéz dolga lesz Lewis Hamilton ellen, mert a sokkal régebbi motorja miatt lassabb az egyenesekben. A teljesítményén ez egyelőre egyáltalán nem látszik: a szombat délelőtti szabadedzés után az időmérő edzést is megnyerte, ráadásul komoly, 0,377 másodperces előnnyel szerezte meg zsinórban 6. pole pozícióját a csapattársa előtt.

A német továbbra sem tud különösebb magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy miért javult ekkorát a formája a szezon végére.

– nyilatkozta az 1:40.237-es köre után. Egyelőre nem gondolkozik azon, hogy az elmúlt hetek sikerei az ő malmára hajthatják-e a vizet 2016-ban. „Most csak az jár a fejemben, hogy megnyerjem ezt a versenyt, és legyen okom ünnepelni holnap este. Persze bármi, amit idén tanulunk, az jövőre is a hasznunkra válik majd."

Hamilton azt mondta, az egész hétvégén küszködött az autója balanszával, de nem szeretné erre fogni az időmérős vereséget. „Nico nagyon gyors volt, most is remek munkát végzett" – dicsérte a csapattársát. Vasárnap természetesen a győzelemre tör majd, és már a rajtnál igyekszik előretörni, mert az abu-dzabi pályán nem könnyű előzni.

Rosberg zsinórban harmadszor nyerhet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Ahogy arra számítani lehetett, egy Ferrari követte a Mercedeseket, de ezúttal Kimi Räikkönen végzett a 3. helyen, miután

Sebastian Vettel óriási meglepetésre már a Q1-ben kiesett.

A német az utolsó körében lelassult, ezért először műszaki hibára lehetett gyanakodni, de később elismerte, hogy nem erről volt szó. „Csapatként rossz döntést hoztunk, azt hittük, hogy már bejutottunk a Q2-be" – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az autójának semmi baja nem volt. Vasárnap a 16. helyről indulva kell majd átverekednie magát a mezőnyön.

Pérez nehéz futamra számít

Räikkönen 8 tizeddel maradt el Rosberg idejétől, és úgy érzi, ennél többet nem igazán lehetett volna kihozni a Ferrariból. „Az egész hétvégén úgy éreztem, hogy jó az autóm vezethetősége, de nem sikerült ideális köröket futnom. Tudtam, hogy ha összerakok egy jó kört, javíthatok" – magyarázta a finn, aki az utolsó próbálkozásával előzte meg a remekül szereplő Sergio Pérezt. A Force India pilótája a 4. hellyel is elégedett volt, de nehéz versenyre számít. „Nagyon erősek voltunk az időmérőn, az összes változtatásunk bevált" – mondta. „A versenytempónk várhatóan nem lesz ennyire jó, ezért

Boldogan nyilatkozott az 5. helyen záró Daniel Ricciardo is, aki mindkét Williamst maga mögé utasította. „Idén nem sokszor indultunk az első 5 hely valamelyikéről, de amikor igen, egész jó versenyeket futottunk" – magyarázta. „Elégedett vagyok, a versenytempónk ráadásul még jobb lehet."

A 6. rajtkockát megszerző Valtteri Bottas úgy véli, most ennyi volt a Williamsben, egyszerűen nem voltak elég gyorsak az időmérőn. „A versenytempónk azonban jobbnak tűnt, és a dobogót is lehetségesnek tartom. A Red Bull-lal és a Force Indiával biztosan harcolhatunk, kérdés, hogy a Ferrari ellen mire megyünk" – nyilatkozta. A két Williams közé Nico Hülkenberg fért be, és bejutott a Q3-ba Danyiil Kvjat és Carlos Sainz is. A Toro Rosso spanyol pilótája a Q2-ben mindössze 39 ezreddel előzte meg csapattársát, Max Verstappent az utolsó továbbjutó helyen, de a holland sem szomorkodott a 11. rajtkocka miatt.

Jenson Button a 12. helyen zárt az időmérőt, és

jobbnak érezte a McLarent, mint az idény során bármikor.

„A szezon végén ez mindig biztató" – mondta. „Ma kihoztuk az autónkból, amit lehetett, bár az utolsó körben nem volt jó a tapadás." Button elmondta, a versenye „fájdalmasabb lesz, mint az időmérő", szerinte megint csak Fernando Alonso ellen küzdhet majd. A spanyol nem jutott be a Q2-be, miután az utolsó körében defektet kapott. Nem járt sokkal jobban Romain Grosjean sem, az ő Lotusa a Q2 elején adta meg magát, és váltóhiba miatt egy mért kört sem tudott futni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!