Rosberg megint legyőzte Hamiltont, Alonso napozott az időmérőn

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes
Vágólapra másolva!
Zsinórban az 5. pole pozícióját szerezte meg Nico Rosberg a Brazil Nagydíj időmérő edzésén. Lewis Hamilton ezúttal is kénytelen beérni a 2. hellyel, míg Sebastian Vettel hozta a kötelező 3. pozíciót. A megbüntetett Bottas jól szerepelt, de pozíciókat veszít a rajtrácson.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

Az előző négy időmérőn megkezdett sormintát folytatta Nico Rosberg, és zsinórban ötödik pole pozícióját szerezte meg a Brazil Nagydíjra. A Mercedes német pilótája a kissé lestrapált Lewis Hamiltont előzte meg, akin nem látszott meg, hogy kimerült az elmúlt hetek során, és a szoros csatát vívott csapattársával.

Rosberg a Q3-ban vette át a kezdeményezést, mindkét gyors kör során gyorsabb volt Hamiltonnál, aki az első körben elfékezte magát, utána pedig nem volt elég gyors.

Sebastian Vettel hozta a tőle az idén megszokott 3. helyet, miután a Q2-ben még Rosberg elé is tudott kerülni, de ez a végén már nem volt lehetséges. A német pilóta több ellenfeléhez hasonlóan rengeteget csúszkált, de reményét fejezte ki, hogy a futamon nyomást helyezhet az Ezüstnyilakra.

Rosberg megint gyorsabb volt Hamiltonnál Forrás: AFP

Vettel ezúttal sikeresen maga mögött tartotta Bottast, aki a 4. helyéhez egy háromhelyes rajtbüntetést is kapott pénteki kihágása után, így a 8. helyezett Felipe Massa mellől indulhat. Ez megnyugvás lehet Kimi Räikkönen számára, aki így előrébb léphet a 4. helyre, és kissé messzebb kerül Bottastól, akivel az elmúlt három futamon kétszer is összeütközött.

Nico Hülkenberg és Danyiil Kvjat végzett még Massa előtt, akit a mezőnybe az új fejlesztésű Renault motorral is beleszürkülő Daniel Ricciardo és a Q3-ban egy etapot megspóroló Max Verstappen követett.

Az új és a régi Renault motor körideje között mindössze 0,095 másodperc volt a régi javára.

Az edzés képe tükrözte a világbajnokság jelenlegi állását: különösebb tét, és nagyobb meglepetés nélkül zajlottak az események, mindössze az autók nehéz vezethetősége, a rövid pálya, és néhány feltartás fűszerezte meg az időmérőt. Ezek közül Massa és Felipe Nasr találkozása érdemes kiemelésre, mivel a Williams pilótája kénytelen volt a bukótérbe hajtani, hogy elkerülje a pálya közepén araszoló honfitársát. A sportfelügyelők berendelték őket, Nasr büntetést kaphat.

Räikkönen az 5. lett, de csapattársa mellől, a 4. helyről rajtolhat Forrás: STUDIO COLOMBO/Studio Colombo

Nem zárt jó napot Sergio Pérez, aki alaposan lemaradt Hülkenberg mögött a 13. helyen, de még ennél is rosszabbul szerepelt a két Lotus. Pastor Maldonado már a Q1-ben kiesett a 16. helyen, és Romain Grosjean is csak a 15. helyig jutott, miután a Q2 végén megpördült, és már nem tudott javítani. A sereghajtók között figyelemre méltó, hogy az idei utolsó futamára készülő Alexander Rossi megint legyőzte Will Stevenst.

Ez viszont mind eltörpül a McLaren folytatódó kálváriájához képest Fernando Alonso már a Q1 elején kénytelen volt félreállni az erőforrás meghibásodása miatt,

így ismét az utolsó helyről kell rajtolnia, míg Button is csak a 17. helyig jutott, bár véleménye szerint legalább javult az autó a délelőtthöz képest. Ez azonban mindössze a két Manor megelőzéséhez volt elég a szezon utolsó előtti időmérő edzésén.

Alonso ironikusan vette tudomásul, hogy megint a Medical Car fuvarozza vissza a bokszba. Napozni kezdett a pálya szélén élvezve a remek időjárást, majd a paddockba visszatérve Buttonnal úgy döntöttek, felmennek a dobogóra fotózkodni, a rajongók és a közösségi média felhasználóinak legnagyobb örömére. Mindez a Q2 során történt, és amíg a közönség rájuk figyelt, nem maradtak le igazán semmiről.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

17:52
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem érkezett meg az eső

Köszöntjük olvasóinkat a Brazil Nagydíj időmérő edzésének élő közvetítésében! Az eső egyelőre nem ért oda a pályához, szárazak a körülmények. A pálya 46, a levegő 29 Celsius fok hőmérsékletű.

17:56
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Érdekes színezetet kap a Hamilton-Rosberg csata

Minden eldőlt már, hiszen Lewis Hamilton hetekkel ezelőtt megnyerte az idei bajnoki címet, de Nico Rosberg az utóbbi időben rendszeresen jobban szerepel nála az időmérőkön. Hamilton most ráadásul igen fáradtan érkezett Brazíliába, de ez a teljesítményén nem látszik meg.

17:57
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lassú köridők várhatók

Új kerékvetők kerültek az interlagosi pályára, és az aszfalt több ponton is feltöredezett a Sportautó-világbajnokság tavalyi futama után, Nico Rosberg szerint ezért új íveket kell találniuk és több kanyart is kevésbé támadhatnak.

17:59
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Gyászszünet lesz holnap

Jean Todt, az FIA elnöke megerősítette, hogy a vasárnapi futam rajtja előtt egy perces néma tiszteletadás lesz a párizsi merényletekben és ettől függetlenül a világ útjain elhunytak tiszteletére. Az F1 prominens személyiségei és vállalatai a Twitteren nyilvánítottak részvétet a péntek éjszakai tragédia után.

18:01
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon lelkes a brazil közönség is

Ódákat zengett az F1-es közvélemény a két héttel ezelőtti, mexikói közönségről, de a brazilok is hagyományosan kitesznek magukért. Egy valakit kivéve:

18:03
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szoros csata a csapattársak között

A Sky Sports összeállításán látható, hogy több csapat pilótái is igen kiegyenlített küzdelmet folytatnak az időmérő edzések eredményei terén.

18:04
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg megunta a várakozást

Szokatlan módon nem sietett senki, hogy megkezdje a Q1-et, de 14 perccel az edzés vége előtt Nico Hülkenberg végre pályára lépett.

18:05
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az egyik helyi hős is a pályán

Felipe Massa is kihajtott a pályára, közben Hülkenberg gyors kört is kezdett. Egyre több versenyző követi a példájukat.

18:07
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel óvatos idővel kezd

Bottas, Räikkönen, Verstappen, Massa, Sainz és Vettel az első gyors körök utáni sorrend, de nemsokára jönnek a Mercedesek is.

18:09
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes szintet lépett

Ahogy ez várható volt, a Mercedes a rövid pályán is szinte más kategóriát képvisel. Nico Rosberg 1:11.746-tal kezdett, Bottas csak 1:12.934-et tud. Aztán jött Hamilton, és 1:11.682-re javított.

18:10
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso megint félreállt

"Azonnal állj meg" - utasította mérnöke a rádión. A hétvégén már volt egy motorhibája, és most sem jutott sokáig. A spanyol pilóta ismét a mezőny végéről rajtolhat.

18:12
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

11-es kanyar, nincs hajtás

- jelezte Alonso a csapatnak. Nincs mért köre, így szinte biztosan az utolsó helyről rajtol, Valtteri Bottas három helyes, és Danyiil Kvjat tízhelyes büntetése sem valószínű, hogy előrébb tudja mozdítani.

18:13
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettelnek jobb körre lesz szüksége

Van még idő, de Sebastian Vettelnek mindenképpen futnia kell egy jobb kört, mert a jelenlegi 9. helye aligha lesz elég a továbbjutáshoz. Ki is hajtott a pályára, közben Alonso egy horgászszéken, a lábát lógatva próbál lenyugodni, mielőtt visszatér a bokszba.

18:16
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel megmenekült

A 3. helyre jött fel a két Mercedes mögé, 1:12.240-nel, majd Räikkönen 1:12.185-tel elé került. Grosjean is elmozdult a mezőny végéről a 9. helyre.

18:19
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Brazil viszály lesz

Massát csúnyán feltartotta a pálya közepén araszoló Nasr, így a Williams pilótája kénytelen volt a bukótérbe hajtva elkerülni honfitársát. Integetett, hiszen tönkrement az addig sem remek köre. Ebből büntetés lehet Nasrnek.

18:20
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Q1: Maldonado erre nem lesz büszke

A Lotus venezuelai pilótája a 16. helyen kiesett, mögötte Button, Rossi, Stevens és Alonso búcsúzott az időmérő edzéstől.

18:22
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso napozik a pálya szélén

Pontosan tudja, hogy figyelik a kamerák, és rájátszik arra, hogy lerobbant autója mellett napozhat a pálya szélén. Aztán mosolyogva, gyalog útnak indult a bokszok felé.

18:23
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

A két brazilt behívatták a sportfelügyelők

Nasr és Massa az időmérő után számolhat be arról, hogy mi történt köztük a Q1 végén, amikor Nasr feltartotta honfitársát. Räikkönennek is akadt problémája az egyik Force Indiával.

18:27
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét pályán a mezőny

Vettel még vár, de a Mercedesek már megkezdték a körözést.

18:29
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton erős idővel kezdett

Rosberg fejezte be hamarabb a körét, de Hamilton ezúttal sokkal gyorsabb volt. A brit pilóta 1:11.665-tel az élre állt, a német 1:12.213-at futott, mögöttük Bottas érkezik

18:31
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Dobogóra álltak a McLaren pilótái

Egy fotó kedvéért Alonso és Button felállt a brazíliai dobogóra. Mosolyogva integettek a közönségnek, a McLarent jelenleg óriási szakadék választja el az első három helyezéstől. Alonso tíz éve világbajnoki címet ünnepelt itt.

18:34
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik még várnak

Sem Räikkönen, sem Vettel nem lépett még pályára a Q2-ben, pedig má csak 6 percük van. Hamilton és Rosberg még mindig az élen, Hülkenberg, Bottas, Kvjat, Pérez, Sainz, Ericsson, Nasr, Massa a továbbjutók ideiglenes sorrendje.

18:36
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes sietett, a Ferrari várt

Az Ezüstnyilak a lehető leghamarabb, a Ferrarik pedig majdnem a lehető legkésőbb hajtottak a pályára a Q2-ben. A Sky Sports szerint az olaszok a forgalmat próbálták elkerülni, amit Vettel "igazi káosznak" nevezett.

18:38
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Bevált Vettel taktikája

Erős körrel, és 1:12 alatti idővel Vettel feljött Hamilton mögé és Rosberg elé a 2. helyre. A Ferrari 1:11.928-as ideje a legközelebbi, amire eddig képes volt a Mercedesekhez képest.

18:39
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean megpördült

Veszélybe került a Lotus pilótájának továbbjutása, miután megpördült, de meg tudott állni még a fal előtt. Egy alaposan elfékezett gumiszettel próbálhat előrelépni a 15. helyről.

18:40
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen is üldözi Rosberget

A finn pilóta 1:12.243-mal a 4. helyet szerezte meg, mögé honfitársa, és nemezise, Valtteri Bottas zárkózott fel az 5. helyre.

18:42
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Q2: Massa éppen megúszta a kiesést

Hamilton, Vettel, Rosberg, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Kvjat, Verstappen, Ricciardo és Massa jutott tovább a Q3-ba.

Nasr, Sainz, Pérez, Ericsson és Grosjean kiesett, de helyezéseik a büntetések miatt nem feltétlenül véglegesek.

18:45
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso: A csapatot kérdezzék, hogy mit szólnak

A spanyol pilóta a Sky Sportsnak kijelentette, Jaszuhisza Arai és Ron Dennis feladata, hogy levonják a McLaren jelenlegi helyzete alapján a következtetéseket. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezt már velük is közölte.

18:49
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nasrért is oda van a közönség

Ünneplik a brazil újoncot is, aki egyelőre boldog, de nem kizárt, hogy az időmérő után megbüntetik honfitársa feltartásáért a Q1 végén.

18:51
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Megint Rosberg jön elsőként

Valószínűleg ő is zavartalanul próbál mért kört futni már az edzés elején, majd Hamilton is követi. Nem úgy tűnik, hogy a pálya számottevően gyorsulna, ezért nem lesznek hátrányban azokkal szemben, akik később jönnek ki. Bottas is követi a példájukat.

18:53
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg a hétvégi legjobb idővel nyitott

1:11.461-gyel nyitott a Q3-ban, és erre Hamilton egyelőre csak 1:11.549-cel tudott reagálni. Ebben viszont egy óriási elfékezés is benne volt.

18:55
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel gyenge körrel is ideiglenes 3.

Össze-vissza csúszkált a Ferrari német pilótája, kapott is fél másodpercet Rosbergtől, de így is a 3. legjobb idő az övé. Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Massa, Hülkenberg és Kvjat a további ideiglenes sorrend. Verstappen még nem jött ki, ő a 10. helyezett.

18:57
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kissé túlkormányzott Vettel autója

A Sky Sports szerint azt kérte, hogy vegyenek vissza az első szárny állásából. Egy próbálkozása még mindenkinek lehet, de nagy forgalom várható a pályán.

18:59
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz tiszta pálya a Mercedesek előtt

Rosberg elé Bottas, Hamilton elé pedig Vettel furakodott be a bokszutcából kihajtva. Nem feltétlenül lesz ennek jelentősége, de a pilóták jobban szeretik, ha nincs előttük belátható távolságon belül senki, amikor mért kört kezdenek.

19:01
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első rajtkocka

Tovább javította idejét: 1:11.282-re, ismét övé az első rajtkocka!

Mögötte Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Hülkenberg, Kvjat, Massa, Ricciardo és Verstappen zárt, de ez még nem a rajtsorrend, mert Ricciardo tízhelyes rajtbüntetést kap.

19:03
november 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ez zsinórban Rosberg 5. pole-ja

Az eddigi négyből viszont csak egyet tudott győzelemre váltania. Vajon holnap sikerül? Tavaly nagy csatából került ki győztesen Hamilton ellen.