A mérges Rosberg megint megszerezte a pole-t

Események

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
Mercedes' AMG Petronas German driver Nico Rosberg is pictured during the third free practice of the F1 Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 31, 2015. AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Csapatfőnöke szerint Rosberg azért szerezte meg az első rajtkockát zsinórban negyedszer, mert egész hétvégén méregből vezetett. Mexikóban Kimi Räikkönen már a Q2-ben búcsúzott az időmérőtől, és bár sokáig úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel legalább az egyik Mercedest megelőzheti, végül be kellett érnie a 3. hellyel. A két Red Bullt egyetlen ezredmásodperc választotta el a 4-5. helyen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A világbajnokságot a múlt héten megnyerte, de a szeptember elején rendezett Olasz Nagydíj óta továbbra is képtelen megszerezni a pole pozíciót Lewis Hamilton. A háromszoros bajnok a Q2-ben még az élen állt, de Nico Rosberg többet tudott gyorsulni nála a Q3-ban futott első mért kör során, így a német pilóta zsinórban harmadik pole pozícióját szerezte meg, és a Mexikói Nagydíj újkori történetének első futamát az élről kezdheti meg.

A Q1 és a Q2 alapján úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel meglepheti az egyik Mercedest, mert először a közepes keverékű gumikon próbálkozó Hamiltont, majd Rosberget utasította maga mögé, de a Q3-ban Rosberg nagyot lépett előre, Vettelnek pedig erre már nem volt válasza. A német versenyző a rádión elismerte, mindent megpróbált utolsó mért körében, de túlvállalta magát, és nem a kockázatvállalása nem hozott eredményt.

Rosberg zsinórban harmadik pole pozícióját szerezte Forrás: AFP/Yuri Cortez

A Q3-ban a mezőny nagy része gyorsan pályára lépett, mert a Q2 végén szemerkélni kezdett az eső, de ez nem gyakorolt látható hatást az eredményekre egészen az edzés utolsó etapjáig, amikor a versenyzők már nem tudtak javítani a köridőkön, bár egyikük sem panaszkodott a pálya állapotára, sőt Vettel kiemelte, hogy végre kezd gumi rakódni az aszfaltra. Ez sem segített viszont sem neki, sem Hamiltonnak, aki az utolsó körében kissé túlcsúszott az egyik rázókövön, így esélye sem volt a pole-ra.

Az első hármas alaposan elszakadt az üldözőktől: bár a Red Bullok a hétvége korábbi szakaszában veszélyes tudott lenni a Mercedesekre is, Danyiil Kvjattól és Daniel Ricciardótól ezúttal csak a 4-5. helyre futotta, fél másodperccel lemaradva Vetteltől. Ezzel viszont elégedettek lehetnek, hiszen Valtteri Bottas és Felipe Massa Williamsét is maguk mögé tudták utasítani annak ellenére, hogy Kvjat a Sky Sportsnak azt mondta, „a célegyenes egy örökkévalóságnak tűnik.”

Három világbajnok a mezőny végén

A másik Ferrarit vezető Kimi Räikkönen már a délelőtti harmadik szabadedzésen bajba került, az olasz csapat ezért kénytelen volt egy korábban használt motort, és egy új sebességváltót beszerelni az autójába. Ezért már rögtön öthelyes rajtbüntetést kapott, de legalább részt tudott venni az időmérőn, ám csak a 15. helyig jutott. A finn versenyző fékprobléma miatt megpördült a Q2-ben, és már a második szakasz vége előtt kiszállt a bokszban az autójából. Vasárnap csak a 18. helyről rajtol.

Még nála is rosszabbul alakult Jenson Button délutánja: a McLaren brit pilótája mindenképpen az utolsó helyről rajtolt volna, mivel a hétvégén már két új Honda erőforrást is beépítettek az autójába, de lehet, hogy egy harmadikra is szükség lesz, mert a harmadik szabadedzésen nála is műszaki hiba merült fel, így elővigyázatosságból ki kellett hagynia az egész időmérőt. Így sem vesztett sokat Fernando Alonsóhoz képest, aki hiába lett 16., büntetés miatt csak a 19. kockából indulhat.

Räikkönen idő előtt búcsúzott, közvetlenül Alonso és Button elől rajtol Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Folytatta viszont a remeklést Max Verstappen: a holland tinédzser az élen kezdte a mexikói hétvégét pénteken, majd összetörte autóját, szombat délután pedig a 8. helyet érte el, míg csapattársa, Carlos Sainz a 11. helyen végzett. Verstappen 6 ezredmásodperccel előzte meg a helyi hős Sergio Pérezt, de a legkisebb különbség nem köztük, hanem a két Red Bull között alakult ki: Kvjat mindössze egy ezredmásodperccel volt gyorsabb Ricciardónál.

Nem jött ki a lépés a két Lotusnak, hiszen Romain Grosjean és Pastor Maldonado csak a 12-13. lett, és Marcus Ericsson 14. helye is csak azért meglepetés, mert egy ponton elismerte a mérnökének, hogy nem futott túl jó kört, amire szokatlanul őszinte válasz jött: „Egyetértek.” A svéd pilóta így is felülmúlta Felipe Nasrt, aki a két Manorral együtt már a Q1-ben kiesett. Apró érdekesség a sereghajtók között, hogy Alexander Rossi megint legyőzte a Manornál Will Stevenst.

Hosszú az út az 1-es kanyarig

Rosberg 20. pole pozícióját szerezte meg, ezzel rekorder lett a világbajnoki címmel – egyelőre – nem rendelkező pilóták között. Holnap viszont nem lesz könnyű dolga, hiszen az 1-es kanyarig vezető út a szokásosnál jóval hosszabb Mexikóban, és Lewis Hamilton az elmúlt három győzelmét Rosberg mellől, a 2. helyről rajtolva nyerte meg. Most is erre készül, az edzés utáni sajtótájékoztatón elismerte, hogy autójának beállítása nem állt össze az időmérőre, és inkább a futamon fog működni.

A két Mercedes-pilótának viszont ezúttal hátrafelé is figyelnie kell, mert Vettel a szokásosnál jóval közelebb jár hozzájuk az edzések alapján, és a német is mindent meg fog tenni azért, hogy megpróbálja megtartani Rosberg előtt az összetettben elfoglalt 2. helyét. „A Mercedesek végül is túl gyorsak voltak, de ki tudja, mi történik holnap. Élvezetes pálya ez” – mondta a sajtótájékoztatón a szokásosnál kicsit komorabb Vettel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!